Säsongens spänning! 13 nya deckare att läsa i vintermörkret
Boktips

Säsongens spänning! 13 nya deckare att läsa i vintermörkret

Vinterns nya deckare tar oss till platser som Dalarna, Los Angeles, Nordsjön och Mallorca. Vi listar nya, fängslande berättelser såväl som uppföljare i älskade spänningsserier.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 11 november 2022

Vinterns nya deckare tar oss till platser som Dalarna, Los Angeles, Nordsjön och Mallorca. Vi listar nya, fängslande berättelser såväl som uppföljare i älskade spänningsserier.

Bok 1

Blodmåne av Jo Nesbø

Storpocket
Köp boken

I Jo Nesbøs senaste Harry Hole-bok befinner han sig i Los Angeles för att dricka sig själv till döds. Hans liv hemma i Norge har slagits i spillror. Men han har en vän, en bedagad filmstjärna, som nu jagas av en knarkkartell som hon lånat pengar av. I Oslo försöker samtidigt polisen lösa fallet med två kvinnor som försvunnit från en kändisfest. När en av dem hittas mördad riktas misstankarna mot en känd fastighetskung, som till polisens stora förtret hyr in Harry Hole som privatspanare.

Översättare: Per Olaisen

Bok 2

Djävulspakten av Max Seeck

Inbunden
Köp boken

Finansmannen Eliel Zetterborg hittas en dag mördad i sitt hem i Helsingfors. Hans företag har just tvingats till stora nedskärningar och polisen vänder blicken mot anställda som har drabbats negativt. Jessica Niemi låter sin kollega Jusuf Pepple ansvara för utredningen, vad ingen vet är att hon brottas med sina egna minnen från det förflutna.

Översättare: Bo Samuelsson

Bok 3

Systern av Mikaela Bley

Under en födelsedagsmiddag hos familjen Gyllenstedt börjar det plötsligt brinna i den stora skånegården. 18-åriga Märtha dras ut ur lågorna och familjen liv slås i spillror när de inser att deras yngsta dotter är död. Mördad. Henrik Hedin och Leia Kaplan vid Malmöpolisen kopplas in i utredningen och nystar upp en sanning som legat dold under år av tystnad och rädsla.

Bok 4

Lögnaren av Monica Rehn

En psykologisk spänningsroman som vänder och vrider på begreppen skuld och oskuld. Fabian Hammar är en framgångsrik författare som bor centralt i Stockholm tillsammans med sin fru Amanda. De är paret som ser ut att ha allt. En dag får Fabian ett brev från en anonym avsändare som anklagar honom för våldtäkt. Brevet innehåller besvärande detaljer som väcker hans tvivel om vad som faktiskt hände på hotellet i Visby förra sommaren.

Våldtäktsanklagelserna läcker till medierna och ett drev mot författaren tar fart. När Amanda plötsligt försvinner vid ett midsommarfirande växer misstankarna mot Fabian som förvandlas till Sveriges mest hatade man. Samtidigt får vi följa en kvinna i hans närhet som en gång i tiden levde ett helt annat liv. Vem är hon? Hur långt är hon beredd att gå för att nå sina egna mål?

Bok 5

Terapi av Sebastian Fitzek

häftad
Köp boken

Sebastian Fitzeks hyllade debut som äntligen översatts till svenska. Psykiatrikern Viktor Larenz har dragit sig tillbaka till en isolerad ö i Nordsjön efter att hans dotter Josy försvunnit. Romanförfattaren Anna Spiegel lider av en ovanlig form av schizofreni: Alla karaktärer hon skapar i sina böcker blir verkliga för henne. Hennes senaste roman handlar om en ung flicka med en okänd sjukdom som har försvunnit spårlöst. Beskriver Annas vanföreställningar Josys sista dagar? I ett sista försök att avslöja sanningen om dotterns försvinnande går han med på att vara Annas terapeut.

Översättare: Birgitta Wernbro-Augustsson

Bok 6

Där döden väntar av Karin Fossum

Inbunden
Köp boken

Den senaste delen i Karin Fossums Konrad Sejer-serie. En mamma hittar en teckning av en död flicka på sin sons rum. Samtidigt försvinner sextonåriga Gritt Zeeland. Föräldrarna tror att hon har sovit över hos en vän, men två dagar senare hittas hon strypt i Svartlandsskogen. Inte långt därefter hittas ytterligare ett barn mördat. Två mord, men två helt olika tillvägagångssätt. Är det samma mördare? Sejer ställs inför en komplicerad mordgåta samtidigt som rädslan för en seriemördare sprider sig i staden.

Bok 7

Som vi lekte av Ninni Schulman

Den första delen i en ny spänningsserie som tar läsaren till 1980-talets Dalarna. 1982 försvinner den 12 år gamla Mattias från sitt hem i byn Våmhus. Ett år senare är han fortfarande borta och hans mamma håller på att gå sönder av sorg och ovisshet. Ingrid Wolt är en före detta polis som är på flykt undan sitt förflutna. I desperat behov av ett arbete startar hon Siljans Spaningsbyrå. Det första uppdraget blir att leta rätt på Mattias. När hon börjar nysta i fallet inser hon att den skenbara idyllen döljer mörka hemligheter.

Bok 8

Ingen du älskar kan dö av Anna Platt

Inbunden
Köp boken

Lena bestämmer sig för att följa sin dröm och öppna ett pensionat på Mallorca. Bakom sig lämnar hon ett trasigt äktenskap. Men så hittas en död man på hennes nya tomt, renoveringarna stannar av och Lena dras in i sökandet efter mannens identitet. I Stockholm inleder samtidigt Bianca en passionerad affär med sin gifta chef. Hon tampas dessutom med saknaden efter sin bror som försvann spårlöst fyra år tidigare. Och i Sligo på Irland upptäcker Shane att den man som han har trott var hans pappa inte är det. Så vem är då hans biologiske far? Tre människors öden vävs samman av ett brott i den här spännande romanen.

Bok 9

Himmelsgården av Nilla Kjellsdotter

En ung flicka hittas mördad i skogen. I handen har hon en vit ros. Polisen Mija Wadö har precis återvänt till sin tjänst när hon får fallet på sitt bord. Flickan heter Elin och har varit på rymmen tidigare men alltid dykt upp igen. Den här gången är hennes pojkvän spårlöst försvunnen. Polisen riktar in sig på ett läger på Himmelsgården som Elin deltog i och kämpar med att få de unga deltagarna att öppna sig. De möter dessutom motstånd hos byborna, som redan tycks ha bestämt sig för vem som är skyldig.

Bok 10

Under ytan av Kjell Eriksson

Mannen på plattformen har utsikt över en våtmark på Österlen. Han har också utsikt över sitt eget liv som författare och trädgårdsmästare. Han har utsikt över ett slott som uppförts på 1700-talet av en glorifierad adelskvinna. Mannen lär känna såväl trakten som invånarna. Han skulle kunna leva ett stillsamt liv här, vid detta stillastående vatten. Men i träsket görs det märkliga fynd. Först en arm, sedan en halv bröstkorg. Handlar det om ett styckmord? Vad finns där under ytan? Vem är den skyldige? Har berättaren fastnat i en av sina egna kriminalromaner?

Bok 11

Allt för Bodil av David Ärlemalm

Inbunden
Köp boken

Uppföljaren till den hyllade debuten Lite död runt ögonen och Som natten. Åter igen får läsaren träffa den före detta missbrukaren och biltjuven Arto och hans 11-åriga dotter Bodil. Arto jobbar extra som flyttgubbe åt den före detta gangstern Rune. Men kan han lita på att Rune lämnat tjuvlivet? Samtidigt ger sig Bodil ut ensam ut på gatorna under sommarlovets första veckor. En natt blir hon vittne till ett hemskt brott och hennes liv tar en livsfarlig riktning.

Bok 12

Det låsta rummet av Elly Griffiths

Inbunden
Köp boken

Del nummer 14 i den bästsäljande serien om rättsarkeologen Ruth Galloway och kriminalinspektör Nelson. Coronapandemin har stängt ner Storbritannien och Ruth och dottern Kate isolerar sig i stugan i Norfolk. Deras enda sällskap är den vänliga grannen Zoe. Men så bryter Nelson mot karantänreglerna och ber om hjälp med utredningen av en rad misstänkta självmord med kopplingar till en arkeologisk fyndplats. Snart inser han att Ruths granne Zoe är misstänkt lik en kvinna som stod åtalad för mord några år tidigare, en kvinna som hette Dawn. Men innan Nelson finner lösningen försvinner Zoe, Ruth och Kate spårlöst. Nelson inleder en förtvivlad jakt för att hitta dem innan det är för sent.

Översättare: Carla Wiberg

Bok 13

Skuggläge av Kristina Ohlsson

Storpocket
Köp boken

Det är sommar i Hovenäset och August har dragit igång en stor bakningstävling. Men idyllen skakas av att man hittar en man hängd i ett hopptorn vid badplatsen. Polisen är misstänksam, vem är mannen? Och vad har fört honom till Hovenäset? Spåren leder dem bakåt i tiden till sommaren 1989 då Lydia Broman hittades mördad och styckad i sitt hem.

Se alla böcker i deckarserien här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!