Nytt i spänningsgenren! 24 deckare att läsa våren 2022
Boktips

Nytt i spänningsgenren! 24 deckare att läsa våren 2022

Det är mord på hotell, mysterier på auktionshus och märkliga försvinnanden från de mest skilda platser. Vi har listat hela 24 nya deckare för säsongen! Bland nyheterna hittar du allt från rafflande debuter till efterlängtade uppföljare.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 11 januari 2022

Det är mord på hotell, mysterier på auktionshus och märkliga försvinnanden från de mest skilda platser. Vi har listat hela 24 nya deckare för säsongen! Bland nyheterna hittar du allt från rafflande debuter till efterlängtade uppföljare.

Bok 1

Till minne av en mördare av Pascal Engman, Johannes Selåker

Spänning och 90-talsnostalgi! Nya deckarduon Pascal Engman och Johannes Selåker släpper sin första bok i vår. Till minne av en mördare utspelar sig under sommaren 1994 och beskrivningen ”True detective möter Jakten på en mördare” låter minst sagt lovande.

I skuggan av Mattias Flinks massmord sker ytterligare ett mord. En kvinna hittas strypt till döds och snart står det klart att hon bara är ett av flera offer som mördats på samma sätt. Det faller på polisen och den före detta FN-soldaten Tomas Wolf att hitta mördaren. Till sin hjälp har han kvällstidningsreportern Vera Berg. En filmstjärna blir huvudmisstänkt, men både Vera och Tomas tror att den skyldiga finns närmare inpå utredningen.

Bok 2

Fallvind av Maria Adolfsson

Hennes deckare om den fiktiva ögruppen Doggerland har hyllats av både läsare och kritiker. I vår är Maria Adolfsson aktuell med den femte boken i serien. I Fallvind hittas två ungdomar döda med bara två dygns mellanrum i huvudstaden Dunker. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby är tillbaka från föräldraledigheten och ska nu jobba ihop med Astrid Nielsen som vägrar berätta varför hon sagt upp sig. De börjar snart misstänka en koppling mellan dödsfallen och det verkar som om någon bevakar Karen.

Läs merAllt du behöver veta om bokserien Doggerland

Bok 3

En god man av Karin Wahlberg

Det är tidig höst när barnläkaren Paul Klintman hittas mördad i sin idylliska skånelänga en bit utanför stan. Både anhöriga och kollegor är i chock. Paul beskrivs som en bra pappa och som en kunnig läkare med god hand om sina små patienter och deras föräldrar. Claes Claesson och hans kollegor kartlägger hans sista tid i livet och långsamt närmar de sig svaret på vem som dödade denna tillsynes goda man.

Läs mer: Allt du behöver veta om deckarserien om Claes Claesson

Bok 4

Städerskan av Nita Prose

En bästsäljare till mysdeckare! Nita Prosers debutroman utspelar sig på det anrika Regency Hotell där Molly jobbar som städerska. Hon är expert på sitt jobb, men har det desto svårare med det sociala. Livet är tufft just nu. Mollys mormor har nyss dött och dessutom har en så kallad pojkvän blåst henne på pengar. Och när hon ska städa i affärsmannen Charles Blacks svit hittar hon honom död i sängen…

Läs mer: 10 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

Bok 5

En hund begraven av S.j. Bennett

Inbunden
Köp boken

Nu kommer den andra delen i S.J. Bennetts deckarserie med Drottning Elizabeth II i huvudrollen. Drottningen börjar ana oråd när en oljemålning hon fick på 60-talet oväntat dyker upp på en utställning. Och när en kropp kort därefter hittas i slottets pool befinner hon sig återigen i mitten av en mordutredning. Med biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi vid sin sida tar hon sig an fallet – fast besluten att lösa gåtan innan mördaren slår till igen.

Bok 6

Onda drömmar av Anna Jansson

Nu kommer en ny deckare om Maria Wern! I Anna Janssons Onda drömmar som kommer i mars har hennes hjältinna förlorat sin man. Maria Wern hanterar sorgen genom att gräva ner sig i arbete. Hon tar extrapass i yttre tjänst. Och när en pojke försvinner på norra Gotland, mitt i en snöstorm, blir det upptrappningen till en serie skakande händelser. Mitt i sin egen sorg måste hon ta reda på hur allt hänger ihop.

Bok 7

Äpplet faller inte av Liane Moriarty

Nytt av Big little lies-författaren Liane MoriatyÄpplet faller inte handlar om familjen Delaney. Stan och Joy har varit gifta i 50 år och är ett team både på tennisplanen och i arbetslivet. Men är allt så bra som det verkar? För vem är egentligen kvinnan Savannah som paret börjat umgås med? Och varför tvekar deras fyra vuxna barn att anmäla Joys försvinnande till polisen?

”Magnifik.”The Guardian

Bok 8

Skarp av Helena Dahlgren

Helena Dahlgren är i vår aktuell med en suggestiv spänningsroman om besatthet. Huvudpersonen, litteraturvetaren Emma Wijkman, får ett vistelsestipendium i Norrbotten. På gården där hennes favoritförfattare Beata Skarp levde, ska hon äntligen få möjlighet att skriva klart sin avhandling om henne. Författarinnan dog under mystiska omständigheter på 90-talet. Och ju mer Emma tar reda på om henne, desto mer luckras gränsen mellan henne och Beata upp.

Bok 9

Ett nödvändigt slut av Peter Robinson

Det som skulle vara en välordnad demonstration mot kärnkraft leder till en polismans brutala död. Dirty Dick Burgess, en gammal kollega till kommissarie Alan Banks, kommer från London till Eastvale för att leda mordutredningen. Banks är inte bekväm med Burgess sätt att hantera fallet – och stället för att lyda order bestämmer han sig för att själv ta reda på sanningen. Men han är väl medveten om insatsen. Om Burgess hittar mördaren först är Banks karriär över.

Läs mer: 25 år av spänning med deckargiganten Peter Robinson

Bok 10

Ett lik för mycket av Carin Hjulström

Nu kommer en ny del i Carin Hjulströms cosy crime-serie. Idylliska Säbyholm drabbas av ett märkligt försvinnande då den före detta elitsoldaten Ackie Storm tycks ha gått upp i rök. Polisen Olle Magnusson tar hjälp av Missing People för att söka igenom skogarna, samtidigt som en varg rivit får i området. Björn tar med sig Anton och Cecilia på galopptävlingar och köper loss en svårhanterlig hingst. Kanske kan det få honom att vinna Cecilias kärlek?

Bok 11

Askans dotter av Ilaria Tuti

Kommissarie Teresa Battaglia är tillbaka! I den här delen tvingas hon inse att hon måste avsluta karriären. Hon har förlorat striden mot Alzheimersjukdomen och kan inte längre jobba som polis. Men vem är hon då? Och vad ska hon göra? Samtidigt dyker det upp spöken från hennes förflutna. Och mot sin vilja blir Teresa indragen i en utredning där hennes eget liv står i fokus.

Bok 12

Den gråtande violinisten av Veronica Sjöstrand

Inbunden
Köp boken

Mysterierna fortsätter på Rodins auktionshus! Violinisten och världsstjärnan Angela Yin mördas brutalt under ett inbrott i sitt hem i Paris och hennes Stradivarius hittas slagen i småbitar. Samtidigt försvinner Angelas syster Sophie spårlöst. Stella Rodin kallas till Paris för att utreda brottet åt försäkringsbolaget och inser att allt inte är vad det synes vara. Under tiden går Stellas far går bort och chockerande familjehemligheter avslöjas.

Bok 13

En dotters arv av Nora Roberts

Nora Roberts har sålt över 500 miljoner exemplar över hela världen. I januari kommer en ny thriller av stjärnförfattaren på svenska. Det handlar om Adrian Rizzo. När hon som 7-åring träffade sin pappa för första gången försökte han döda henne. Hon växer upp med sin mamma och när hon som tonåring bygger ett varumärke inom träning går det upp för henne att hon är förföljd. Hon får sitt första hotbrev och omgiven av vänner och familj inser Adrian att hon har mer att förlora än sitt eget liv.

Bok 14

Ondskans nätverk av Max Seeck

Nu kommer en ny bok av deckarstjärnan Max Seeck. I Ondskans nätverk försvinner Finlands mest framgångsrika influencer efter ett releaseparty i Helsingfors. Även hennes före detta pojkvän saknas. Några dagar senare läggs en märklig bild som föreställer en fyr på en ö i havet upp på Lisa Yamamotos Instagramkonto. Under bilden finns en dikt som tycks beskriva hennes död. Samtidigt hittas liket av en ung kvinna på en strand. Finns det en koppling mellan den mördade kvinnan och de försvunna influerarna? Kriminalöverkonstapel Jessica Niemi och hennes kollegor kopplas in för att utreda fallen.

Läs mer: Finska deckarstjärnan: ”Ville skriva något som jag själv hade blivit skrämd av”

Bok 15

Aldrig av Ken Follett

Storpocket
Köp boken

I Ken Folletts nya spionroman har en drönare stulits från den amerikanska armén. Och en oas i Saharaöknen hotas av torka. Ett land som i hemlighet byggt upp ett förråd med kemiska vapen. Thrillern sträcker sig  från USA till Kina via IS i Tchad, och töjer på gränserna för våra föreställningar om framtiden.

Läs mer: Ken Follett: ”Jag blir kritiserad för mina feministiska kvinnor i medeltiden”

Bok 16

Det man inte ser av Bo Svernström

Inbunden
Köp boken

Finns det brott som kan försvaras moraliskt? Det är en av frågorna i Bo Svernströms nya kriminalroman. När en chef på ett svenskt gruvbolag kidnappas kopplas kommissarie Carl Edson in. Men fallet slutar med att offret och två av kidnapparna hittas döda i ett sommarhus. Det enda överlevande vittnet är en ung, blind kvinna som berättar om dramat. Men något stämmer inte.

Bok 17

Natriumklorid av Jussi Adler-Olsen

I Jussi Adler-Olsens nya deckare som kommer i vår står Avdelning Q inför ett av sina mest svårlösta fall någonsin. Det är när en kvinna begår självmord på sin 60-årsdag som ett olöst fall från 80-talet återigen blir aktuellt. Under tre decennier har många människor fallit offer för en hänsynslös mördare som lyckats dölja sina brott. Det blir ett minst sagt komplext uppdrag för kollegorna Carl, Rose, Assad och Gordon.

 

Bok 18

Den som överlever av Victor Pavic Lundberg

Victor Pavic Lundbergs debut utspelar sig i Stockholm och här möter vi journalisten Loa Bergman. Han är tillbaka på jobbet efter en sjukskrivning, och när han letar efter vinklar inför den kommande tjugoårsdagen av en nationell katastrof ramlar han över ett spår. Samtidigt bedriver hans kollega och tidigare vän Danijela Mirkovic en egen utredning och hittar märkliga oklarheter. De dras båda in i en livsfarlig spiral i jakten på sanningen.

Bok 19

Spionen Bergling av Jonas Bonnier

Jonas Bonnier, som tidigare bland annat skrivit om Knutby och Helikopterrånet, kommer med en thriller i vår. I den nya romanen utmanar han myten om spionen Stig Bergling. Personen som gång på gäng gäckade rättvisan, inte minst genom den rymning som 1987 skakade Sverige. Men vem tjänade på Berglings eskapader, och vem offrades för att han skulle gå fri?

Bok 20

Välkommen till Evigheten av Camilla Grebe

Camilla Grebe är tillbaka med ännu ett rafflande ödesdrama. I Välkommen till evigheten möter vi redaktören, författarhustrun och tonårsmamman Lykke Andersen. Till allas förvåning står hon anklagad för mord och hon vägrar att tala med någon annan än kriminalkommissarie Manfred Olsson. Vad har egentligen hänt på Andersens idylliska gård? Och har det att göra med det som hände åtta år tidigare?

Bok 21

I dina händer av Malin Persson Giolito

Redan någon timme efter larmsamtalet hämtas 14-åriga Dogge till förhör. Jämnåriga Billy är skjuten på lekplatsen där de brukade hänga som små, och Dogge höll i vapnet. Den engagerade lokalpolisen, de ensamstående mammorna, ägaren av livsmedelsbutiken på torget – ingen är skonad i ett samhälle där gängvåldet tar över och barn dödar barn. Och vem tar ansvar för att det aldrig händer igen?

Bok 22

Ett ärligt liv av Joakim Zander

Inbunden
Köp boken

Joakim Zanders nya spänningsroman beskrivs som en bladvändare om sanning, svek och lockelsen i att leva utanför lagen. På en demonstration i Malmö träffar en ung och vilsen juridikstudent en kvinna som introducerar honom för sina anarkistiska vänner. Deras liv bygger på radikala ideal, men också på risker och lögner.

Bok 23

Allt för dig av Josefin Schygge

Malin, som bor med man och två barn på Visingsö, driver en stor blogg där hon visar upp sitt perfekta liv. När Elma som lever med skyddad identitet behöver en tillfällig bostad erbjuder Malin henne att bo i deras gårdshus. Men kort efter att hon flyttat in börjar Malin tycka att det känns obehagligt. Elnas utsatthet påminner henne om saker hon själv varit med om. Dessutom börjar mystiska saker hända runt Malin och familjen. Är det så att mannen som en gång hotade att förstöra hennes liv är tillbaka?

Bok 24

Björnen sover av Emelie Schepp

Den bästsäljande deckarförfattaren Emelie Schepp är bokaktuell i vår. I den sjunde delen i serien om åklagaren Jana Berzelius hittas en man brutalt mördad i sitt hem utanför Norrköping. Inuti den sargade kroppen hittar man en nalle. Gosedjuret för kriminalarna till den före detta polisen Filippa Falk. Efter att ha drabbats av en fruktansvärd tragedi lever hon med skyddad identitet. Frågan är om hon, som tycks vara den enda med en koppling till gäringsmannen, kommer att hjälpa polisen?

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer