9 fängslande dokumentärer om författare
Biografier

9 fängslande dokumentärer om författare

Gåtan och deckardrottningen Agatha Christie, Stieg Larssons granskande av extremhögern och Ester Blenda Nordströms resor till Anderna. Här är nio dokumentärer om författare som fascinerar. Med tillhörande lästips, såklart.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 04 april 2019

Gåtan och deckardrottningen Agatha Christie, Stieg Larssons granskande av extremhögern och Ester Blenda Nordströms resor till Anderna. Här är nio dokumentärer om författare som fascinerar. Med tillhörande lästips, såklart.

1. Agatha Christie, deckardrottningen

9 fängslande dokumentärer om författare

Hon skrev omkring 80 böcker och är världens bäst säljande författare efter Shakespeare. Agatha Christie var oerhört produktiv och efter hennes död har de mest kända karaktärerna Hercule Poirot och Miss Marple återuppstått och levt vidare flera gånger. Också hennes person var en gåta och det största mysteriet skapade hon runt sin egen person då hon 1926 iscensatte sitt eget försvinnande. Se dokumentären om deckardrottningen!

Dokumentären finns att se på SVT Play.

Läs innan: Tretton vid bordet av Agatha Christie.

2. Maya Angelou: And Still I Rise


Maya Angelou var en amerikansk författare, poet, skådespelare, sångare och medborgarsättsaktivist. Hon fick sitt litterära genombrott med Jag vet varför burfågeln sjunger om hennes uppväxt som svart kvinna i sydstaterna. I dokumentären Maya Angelou: And Still I Rise sammanvävs hennes egna ord med foton och filmklipp från hennes anmärkningsvärda liv.

Dokumentären finns att se på Netflix.

Läs innan: I Know Why the Caged Bird Sings av Maya Angelou. Den översatta versionen finns på bibliotek och antikvariat.

Missa inte! 20 episka romaner för riktigt stora läsupplevelser

3. Joan Didion: The Center Will Not Hold


Den litterära giganten Joan Didion blickar tillbaka på sitt liv och sin karriär i en intim dokumentär. Den amerikanska författaren är kanske mest känd för boken Ett år av magiskt tänkande om det första året efter hennes mans död.

Dokumentären finns att se på Netflix.

Läs innan: Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion.

4. En film om Jörn Donner

Foto: Marica Rosengård

Foto: Marica Rosengård

Jörn Donner, som gick bort år, har sedan genombrottet på 50-talet etablerat sig som en kulturpersonlighet i Finland och i Sverige. Han var politiker, regissör, författare, producent, kritiker, generalkonsul och verkställande direktör – och det blev över 50 filmer och över 50 böcker. En dokumentär som skildrar en ofta svår och provocerande, och samtidigt underhållande man.

Dokumentären finns att se på SVT Play.

Läs innan: Blod är tunnare än vatten av Jörn Donner.

Missa inte! Jörn Donner: ”Många äldre människor lever i det förflutna och det vill inte jag göra”

5. Patti Smith: Dream of Life

Poeten, författaren och artisten Patti Smith har kallats för punkens gudmor. Hennes avtryck på rockmusiken går knappast att överskatta. I den här dokumentären från 2008 får vi följa artisten, mamman, rebellen, kvinnan och den sörjande änkan under elva år.

Dokumentären finns att se på SF Anytime.

Läs innan: Just kids av Patti Smith.

6. Stieg Larsson – Mannen som lekte med elden

En svensk dokumentärserie i fyra delar om Stieg Larsson, författaren till den enormt framgångsrika Millenium-trilogin. Genom intervjuer och arkivmaterial lär vi känna mannen som grundade tidskriften Expo och ägnade flera år åt att kartlägga högerextremism och nazism i Sverige.

Dokumentären finns att se på C More och Plejmo.

Läs innan: Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson.

7. Ester Blenda

Berättelsen om Ester Blenda Nordström, den banbrytande journalisten som kallats för Sveriges första undersökande reporter. Hon blev känd 1914 efter att hon under en månad arbetat som piga och sedan skrev om sina erfarenheter i Svenska Dagbladet. Hon deltog även i kampen för kvinnlig rösträtt och reste bland annat till Anderna, Nordamerika och Kamtjatka.

Dokumentären finns att se på SF Anytime och Plejmo.

Läs innan: Ett jävla solsken: en biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer.

Läs mer: Fatima Bremmer: ”Ester Blenda Nordström gjorde precis tvärtom – och det är hon värd all respekt för”

8. Ferrante-feber

Den italienska författaren Elena Ferrantes har med sin Neapelsvit blivit en litterär gigant. Time Magazine listade henne som en av världens 100 mest inflytelserika människor och hennes verk har i vår blivit teater på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Men fortfarande har det inte bekräftats vem pseudonymen Ferrante är. Samtal, läsningar och tolkningar med författare, kritiker och förläggare tecknar ett porträtt av den anonyme författaren.

Dokumentären finns att se på SVT Play.

Läs innan: Min fantastiska väninna av Elena Ferrante.

9. Salinger


Räddaren i nöden av J.D. Salinger gavs ut första gången 1951 — och den säljer fortfarande drygt 250 000 exemplar om året. Salinger är ett porträtt av den tillbakadragne författaren där vänner, kollegor och andra medlemmar i hans inre krets berättar om hans liv och karriär.

Dokumentären finns att se på SF Anytime.

Läs innan: Räddaren i nöden av J.D. Salinger.

En sida till? Fortsätt läs!