1. Ormen Friske av Jack Werner
Jack Werner är aktuell med en reportagebok Ormen Friske – det moderna vikingaskeppet som idag är bortglömd av de flesta. Sommaren 1950 satte en grupp unga frisksportare segel för att besöka det Europa som så nyligen härjats av kriget. När de lämnade Sverige hyllades de, men när resan inte gick enligt planerna blev det tyst. Ormen Friskes öde blev en besvärande faktor i det spända läge som rådde under kalla kriget.
2. Smärtans imperium av Patrick Radden Keefe
The New Yorker-reportern och författaren Patrik Radden Keefes skriver om opioidkrisen i sin nya bok. Smärtans imperium kretsar kring familjen Sackler. Tack vare stora donationer förknippades namnet Sackler med Harvard, Oxford och Louvren – men vad som skapade deras förmögenhet var inte lika känt. Men när det stod klart att familjens företag låg bakom det smärtlindrande preparatet Oxycontin hamnade de plötsligt i fokus.
Översättare: Eva Johansson
Läs mer: Matcha favoritserien med en bok
3. Incel av Stefan Krakowski
Stefan Krakowski har djupintervjuat en rad incelmän som berättar om sina liv och innersta tankar. För vilka är incels egentligen? Stämmer bilden vi har av dem som potentiella våldsverkare och terrorister, eller är de bara ensamma män, bortstötta av samhället? Är de rent av en del av en manlighetskris där kvinnorna håller på att köra om männen utbildningsmässigt och ekonomiskt? Incel ger även en unik inblick i den mörkare delen där författaren under falsk identitet infiltrerat incelrörelsen. Han väver också in episoder från sitt eget liv som haft stor betydelse för honom i egenskap av man.
4. Barnen på Hidden Valley Road av Robert Kolker
Barnen på Hidden Valley road handlar om familjen Galvin, men också om svår psykisk sjukdom och hur den amerikanska drömmen kan se ut i verkligheten. Familjen är på ytan helt perfekt, med framgång och pengar, men ytan ska komma att krackelera när 6 av 10 söner får diagnosen schizofreni. Journalisten Robert Kolkers välskrivna reportagebok har gjort stor succé i USA och hyllas nu även av svenska läsare.
Översättare: Eva Johansson
Köp Barnen på Hidden Valley Road här.
Lyssna på Barnen på Hidden Valley Road här.
Läs mer: Robert Kolker om sin bestseller ”Barnen på Hidden Valley Road”
5. ok, amen av Nina Solomin
Mitt i världsmetropolen New York finns ett samhälle där man avskärmat sig från världen och lever i en gammal religiös värld. Nina Solomin skriver om Williamsburg, om de ultraortodoxa judarna som lever i sin egen värld där. Denna bok ger en unik inblick i ett annars ogenomträngligt samhälle. Boken kom ut första gången 2001 men är fortfarande lika aktuell – och nu kommer den ut på nytt.
6. Ett jävla solsken av Fatima Bremmer
Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer. Hon var av en av få riktigt stora kvinnliga journalister under 1900-talets början. Hon gjorde reportage som ingen annan vågade göra, hon skrev banbrytande artiklar och hon gick emot sin tids bild av vad kvinnor borde göra. Men hennes liv var allt annat än lätt. Fatima Bremer skriver historien om en av vår tids största kvinnor, om framgången och motgången. Detta är den Augustpriselönade berättelsen om Ester Blenda Nordström.
Köp Ett jävla solsken här.
Lyssna på Ett jävla solsken här.
Läs mer: 21 biografier om fängslande livsöden
7. Vargattacken av Lars Berge
I juni 2012 chockas Sverige av en tragedi på Kolmården. En ung kvinna har hittats död inne i varghägnet. Vad som hände på Kolmården den dagen är fortfarande en gåta. Men i den här boken redogör Lars Barge för händelsen. Han berättar om vargarna, om människorna och om händelserna som ledde fram till vad vi känner till som vargattacken.
8. Klubben av Matilda Gustavsson
Den 22 november 2017 publicerar Matilda Gustavsson ett reportage i Dagens Nyheter. 18 kvinnor vittnar om våldtäkter, hot och trakasserier i en av Sveriges mest anrika kulturinstitutioner. Detta ska bli startskottet för för en kedja av händelser som till slut leder till att en känd kulturprofil döms för våldtäkt. Klubben är Matilda Gustavssons fördjupning av händelserna kring publiceringen av reportgaget, kring den kända kulturprofilen och kring makten i kulturvärlden.
9. 438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye
Den 28 juni 2011 gick allt fel. De två journalisterna skulle i skydd av mörkret korsa gränsen mellan Somalia för möjligheten att undersöka hur jakten på olja hänsynslöst drabbar befolkningen. Några dagar senare låg de skjutna och blodiga i öknen. Det ursprungliga reportaget dog men ett annat tog vid. Detta är berättelsen om deras kamp för överlevnad i det ökända Kalityfängelset. 438 dagars kamp för friheten.