10 riktigt fängslande reportageböcker
Boktips

10 riktigt fängslande reportageböcker

Svensk historia, ouppklarade brott och opioidkrisen. SelmaStories har listat reportageböcker som berättar historier om den lika skrämmande som fascinerande verkligheten.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 19 maj 2022

Svensk historia, ouppklarade brott och opioidkrisen. SelmaStories har listat reportageböcker som berättar historier om den lika skrämmande som fascinerande verkligheten.

1. Skogslandet – en granskning av Lisa Röstlund

10 riktigt fängslande reportageböcker

På bara några decennier har Sveriges skogslandskap förändrats enormt. I frågan om de gröna skogarna är biologer och skogsbolag tillsammans med andra forskare oense – det pågår en strid mellan dem. Biologer larmar: de sista riktiga skogarna försvinner – snart återstår bara hyggen och plantager. Skogsbolag och andra forskare säger tvärtom: vi har aldrig haft så mycket skog som nu. Och mitt i brinnande klimat- och biologisk mångfalds-kris är man djupt oense om hur skogen ska användas för att bäst möta och bidra till att lösa den.

När journalisten Lisa Röstlund granskar en av vår tids ödesfrågor kliver hon ned i skyttegravarna och blottar konsekvenser av kriget. Hon finner hemliga dokument och möter rädda människor som bara vågar uttala sig anonymt, men också de som väljer att prata öppet. Om självmord. Om dödshot mellan grannar. Om etablerade forskare som blir utfrysta. Och om vetenskapsmän som smider planer ihop med industrin. Granskningen vävs in i hennes vardag och väcker svåra frågor. Skogsindustrin har till och orkestrerat ett drev mot henne.

Köp Skogslandet – en granskning här.
Lyssna på Skogslandet – en granskning här.

2. Ormen Friske av Jack Werner

10 riktigt fängslande reportageböcker

Jack Werner är aktuell med en reportagebok Ormen Friske – det moderna vikingaskeppet  som idag är bortglömd av de flesta. Sommaren 1950 satte en grupp unga frisksportare segel för att besöka det Europa som så nyligen härjats av kriget. När de lämnade Sverige hyllades de, men när resan inte gick enligt planerna blev det tyst. Ormen Friskes öde blev en besvärande faktor i det spända läge som rådde under kalla kriget.

Köp Ormen Friske här.
Lyssna på Ormen Friske här.

3. Smärtans imperium av Patrick Radden Keefe

10 riktigt fängslande reportageböcker

The New Yorker-reportern och författaren Patrik Radden Keefes skriver om opioidkrisen i sin nya bok. Smärtans imperium kretsar kring familjen Sackler. Tack vare stora donationer förknippades namnet Sackler med Harvard, Oxford och Louvren – men vad som skapade deras förmögenhet var inte lika känt. Men när det stod klart att familjens företag låg bakom det smärtlindrande preparatet Oxycontin hamnade de plötsligt i fokus.

Översättare: Eva Johansson

Köp Smärtans imperium här.

Läs mer: Matcha favoritserien med en bok

4. Incel av Stefan Krakowski

10 riktigt fängslande reportageböcker

Stefan Krakowski har djupintervjuat en rad incelmän som berättar om sina liv och innersta tankar. För vilka är incels egentligen? Stämmer bilden vi har av dem som potentiella våldsverkare och terrorister, eller är de bara ensamma män, bortstötta av samhället? Är de rent av en del av en manlighetskris där kvinnorna håller på att köra om männen utbildningsmässigt och ekonomiskt? Incel ger även en unik inblick i den mörkare delen där författaren under falsk identitet infiltrerat incelrörelsen. Han väver också in episoder från sitt eget liv som haft stor betydelse för honom i egenskap av man.

Köp Incel här.
Lyssna på Incel här.

5. Barnen på Hidden Valley Road av Robert Kolker

10 riktigt fängslande reportageböcker

Barnen på Hidden Valley road handlar om familjen Galvin, men också om svår psykisk sjukdom och hur den amerikanska drömmen kan se ut i verkligheten. Familjen är på ytan helt perfekt, med framgång och pengar, men ytan ska komma att krackelera när 6 av 10 söner får diagnosen schizofreni. Journalisten Robert Kolkers välskrivna reportagebok har gjort stor succé i USA och hyllas nu även av svenska läsare.

Översättare: Eva Johansson

Köp Barnen på Hidden Valley Road här.
Lyssna på Barnen på Hidden Valley Road här.

Läs mer: Robert Kolker om sin bestseller ”Barnen på Hidden Valley Road”

6. ok, amen av Nina Solomin

10 riktigt fängslande reportageböcker

Mitt i världsmetropolen New York finns ett samhälle där man avskärmat sig från världen och lever i en gammal religiös värld. Nina Solomin skriver om Williamsburg, om de ultraortodoxa judarna som lever i sin egen värld där. Denna bok ger en unik inblick i ett annars ogenomträngligt samhälle. Boken kom ut första gången 2001 men är fortfarande lika aktuell – och nu kommer den ut på nytt.

Köp ok, amen här.
Lyssna på ok, amen här.

7. Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

10 riktigt fängslande reportageböcker

Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer. Hon var av en av få riktigt stora kvinnliga journalister under 1900-talets början. Hon gjorde reportage som ingen annan vågade göra, hon skrev banbrytande artiklar och hon gick emot sin tids bild av vad kvinnor borde göra. Men hennes liv var allt annat än lätt. Fatima Bremer skriver historien om en av vår tids största kvinnor, om framgången och motgången. Detta är den Augustpriselönade berättelsen om Ester Blenda Nordström.

Köp Ett jävla solsken här.
Lyssna på Ett jävla solsken här.

Läs mer: 21 biografier om fängslande livsöden

8. Vargattacken av Lars Berge

10 riktigt fängslande reportageböcker

I juni 2012 chockas Sverige av en tragedi på Kolmården. En ung kvinna har hittats död inne i varghägnet. Vad som hände på Kolmården den dagen är fortfarande en gåta. Men i den här boken redogör Lars Barge för händelsen. Han berättar om vargarna, om människorna och om händelserna som ledde fram till vad vi känner till som vargattacken.

Köp Vargattacken här.
Lyssna på Vargattacken här.

9. Klubben av Matilda Gustavsson

10 riktigt fängslande reportageböcker

Den 22 november 2017 publicerar Matilda Gustavsson ett reportage i Dagens Nyheter. 18 kvinnor vittnar om våldtäkter, hot och trakasserier i en av Sveriges mest anrika kulturinstitutioner. Detta ska bli startskottet för för en kedja av händelser som till slut leder till att en känd kulturprofil döms för våldtäkt. Klubben är Matilda Gustavssons fördjupning av händelserna kring publiceringen av reportgaget, kring den kända kulturprofilen och kring makten i kulturvärlden.

Köp Klubben här.
Lyssna på Klubben här.

10. 438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye

10 riktigt fängslande reportageböcker

Den 28 juni 2011 gick allt fel. De två journalisterna skulle i skydd av mörkret korsa gränsen mellan Somalia för möjligheten att undersöka hur jakten på olja hänsynslöst drabbar befolkningen. Några dagar senare låg de skjutna och blodiga i öknen. Det ursprungliga reportaget dog men ett annat tog vid. Detta är berättelsen om deras kamp för överlevnad i det ökända Kalityfängelset. 438 dagars kamp för friheten.

Köp 438 dagar här.
Lyssna på 438 dagar här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer