I debuten Hennes söner möter vi Fru Darija, hennes man och båda söner Frank och Kim. De bor i kvarteret Linjalen nära Medborgarplatsen på Södermalm – ett miljonprogram som inte många ens känner till men som ligger mitt i stan. Medan mamman drömmer sig bort till ett annat liv, utforskar sönerna stadens skuggsidor. De hamnar i farligare och farligare situationer, och våld och droger blir vardag för dem. Debutanten Sogand Sasanpour hyllades för sitt unika och fängslande språk och den starka berättelsen berörde många när den kom ut förra våren.
Christina Wahldén är nu aktuell igen med en ny bok i hennes omtyckta Darwin-serie. Alltså är det alldeles utmärkt tajming att leta rätt på den första delen i serien, Nämn inte de döda, på bokrean och förlora sig i romansvitens Australien. Läsaren får följa Greta, som hemma i Sverige pluggade konst, men nu flyttat till Australien där hon oförhappandes dragits in i en mordutredning.
Läs även den berörande krönikan som Christina Wahldén skrev inför lanseringen av senaste boken: Enbart kvinnor.
Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk av Björn Natthiko Lindeblad, Navid Modiri, Caroline Bankler
Den 17 januari i år gick Björn Natthiko Lindeblad ur tiden. Den folkkäre tänkaren och före detta buddhistmunken blev 60 år gammal, och led på slutet av sitt liv av ALS – något han berättat mycket berörande om i sitt hyllade vinterprat i Sveriges Radio. Hans livsvisdom om att släppa taget och inse att man kan ha fel, och mycket mer klokskap, finns samlad i Björns självbiografi som kom ut i somras.
Karin Smirnoff gjorde fullkomlig totalsuccé när hon romandebuterade för några år sedan med Jag for ner till bror och de två efterföljande böckerna om Jana Kippo. Med tanke på det särpräglade språket i romansviten var det många som knappt kunde vänta på vad Smirnoff skulle komma med härnäst. Och knappast kan vi tänka oss att någon blev besviken. Sockerormen är en djupt berörande och mästerlig roman där musikläraren Frank Leide har ett minst sagt problematiskt förhållande till sina elever. Boken är berättad ur barnets perspektiv.
Celeste Ng är författaren bakom supersuccén Små eldar överallt. Den här romanen – Säg inget om Lydia, är författarens debutroman, och en snyfthistoria väl värd att införskaffa på rean. Lydia är 16 år gammal och hennes föräldrar älskar henne till månen och tillbaka. Men hon förväntas också uppfylla de drömmar som hennes föräldrar inte själva lyckades nå. En dag dyker aldrig Lydia upp till frukost, och hon kan inte heller hittas på sitt sovrum. När hon senare påträffas död i en sjö rasar Marilyns och James värld samman totalt.
Det har just tillkännagivits att Celeste Ng kommer ut med en ny bok i höst, som enligt uppgift kommer att heta Våra förlorade hjärtan.
Har du inte läst Där kräftorna sjunger, då har du en utmärkt chans nu när den reas ut! Delia Owens gripande roman har gjort succé över i stort sett hela världen med sin berättelse om mötet mellan människa och natur, och om eremiten Kya som oskyldig anklagas för mord. Men när blickarna riktas mot henne går det upp för invånarna i byn där hon bor att hon minsann inte är en sådan otämjd vilde som de trott. 2019 var Där kräftorna sjunger den roman som sålde mest i hela USA, och 2020 blev den Årets bok i Sverige.
Här är Årets bok 2021, som även tilldelades Adlibris-priset 2022 i kategorin Roman – Stöld av Ann-Helén Laestadius. Romanen handlar om nioåriga renskötardottern Elsa som blir vittne när någon dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och inser att hennes identitet som same väcker ett glödande hat hos vissa. Hotet mot Elsa påverkar henne i grunden, men familjen får aldrig upprättelse för renmordet. Stöld skildrar verkligheten i Sápmi idag, där renar tjuvjagas och dödas utan att polisen ofta ens utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar tillvaron för många.
Missa inte poddavsnittet med Ann-Helén Laestadius i Samtal om böcker!
Det här är en spänningsroman som smyckats med både den ena och andra utmärkelsen. 2020 utsågs den av Svenska Deckarakademin till Bästa svenska deckare, och Tove Alsterdal vann även Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman. Rotvälta är första delen i Ådalen-serien, och handlar om Olof, som bara fjorton år gammal erkänt mordet på tonårstjejen Lina. Olof skildes från sin familj, men tjugotre år senare återvänder han till barndomshemmet. I badrummet finner han sin pappa knivskuren till döds.
Donia Saleh är författare och poet som ofta ses på läsningar och andra litterära event. Nu senast kunde vi läsa den gripande politiska dikten ”Sveriges finansiering av alltings mördande” i antologiverket En obekväm sanning. Hennes debutroman Ya Leila var boken på allas läppar när den kom ut, och nominerades både till Borås Tidnings debutantpris samt Katapultpriset, och till allas vår glädje har den nu nått bokrean! Ut och fynda!
Familjen Bridgerton har blivit en internationell bästsäljare. Serien består av åtta fristående böcker, varje bok med ett av syskonen Bridgerton i fokus. Böckerna utspelar sig i det tidiga 1800-talets London, i de välbärgades värld där klass och status är av yttersta vikt.
Mattias Timander
Mattias Timander är litteraturvetare och kulturskribent från Kiruna, och jobbar som redaktör på SelmaStories. Instagram: @mattiastimander