Höstens feelgood 2022! 9 nya böcker att sluka
Boktips

Höstens feelgood 2022! 9 nya böcker att sluka

I höst värmer vi oss med charmiga berättelser om återupplivade gamla vänskaper, pensionat i Sydafrika och julfirande på hjul. SelmaStories listar höstens bästa feelgood-läsning!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 07 juli 2022

I höst värmer vi oss med charmiga berättelser om återupplivade gamla vänskaper, pensionat i Sydafrika och julfirande på hjul. SelmaStories listar höstens bästa feelgood-läsning!

Bok 1

Vänner från förr av Richard Roper

Inbunden
Köp boken

Joel och Theos vänskap gick i kras i tonåren, sedan dess pratar de inte längre. Nu har Joel en framgångsrik karriär som manusförfattare och är tillsammans med tonårskärleken Amber. Men Joel bär på en stor och tung hemlighet. Samtidigt har Theo svårt att släppa sitt förra förhållande och känner sig misslyckad över att han slarvat bort sin karriär. När trettioårsdagen knackar på dörren blir han dessutom vräkt – från sina föräldrars trädgårdsskjul. Joel och Theo möts för första gången på över tio år och ger sig iväg på en 30 mil lång vandring längs Themsen. Kan de hitta tillbaka till varandra eller kommer deras hemligheter och lögner förstöra vänskapen ännu en gång?

Bok 2

Brittas arv av Eleonore Holmgren

I oktober kommer den efterlängtade uppföljaren till Eleonore Holmgrens Sista sommaren. När Adam kommer tillbaka till Lindö för första gången sedan Brittas begravning är ingenting sig likt. Barnen har inte hittat något testamente och alla är osams. Karlsson har lämnat Lindö, ett hus har brunnit ner och det har börjat hända konstiga saker i bygden. Adams relation med flickvännen Sara är skakig, men att åka till Lindö och vårda minnet av Britta är ändå självklart. Men istället hamnar han i blåsväder och hans gamla kriminella liv nafsar honom i hälarna. Han vill ingenting hellre än att Brittas arv ska få leva vidare på Lindö, men hur högt pris är han själv beredd att betala?

Bok 3

Mormorsarvet av Siri Gustafsson

Den andra boken i Borghamn-serien. Det är vinter och byn är fylld av snö. Arbetet med Fredrikas bok går framåt samtidigt som hon lär känna fler i byn. Men relationen med Olle är knackig och det känns som att de glider isär. Nils drabbas av en sjukdom och istället för att söka tröst hos Fredrika dras Olle till en kollega. En gammal tragedi som hände på 80-talet väcker Fredrikas nyfikenhet, vad var det som hände när den där flickan föll ner i stenbrottet?

Bok 4

Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth

Inbunden
Köp boken

Elsa och Sophia vill skapa ett julfirande på hjul, ett firande för alla ledsna eller ensamma. Men när Sophia plötsligt måste åka och ta hand om sin mamma står Elsa ensam kvar. Kan hon lyckas med det ensam? Och kommer besöken vara uppskattade? Elsa måste dessutom jonglera en surmulen tonåring, en översocial granndam och en misstänksam äldre herre som verkar arg på precis allt och alla. Och en tomte som skulle kunna ha dejtingpotential men som hon faktiskt inte vet hur han ser ut under masken.

Bok 5

Det rånar sig nog av Catharina Ingelman-Sundberg

När bankerna numera saknar kontanter måste Pensionärsligan hitta nya utvägar. Gänget ger sig ut i cyberrymden och prövar lyckan bland kryptovalutor, artificiell intelligens och robotar. Med i spelet finns också en norsk oljemiljardär, antika guldmynt, förlista skepp, massor av champagne och riktigt vällagrad whisky. Samtidigt jagas pensionärerna av både polis och maffia…

Bok 6

Rosenträdgårdens hemlighet av Marie Sammeli

Den fjärde delen i Marie Sammelis serie om Julia. Arbetet med pensionatet Rose Garden i Kapstaden går som på räls. Julia får chansen att göra en drömresa och lämnar sin mamma Gunvor kvar att sköta verksamheten. Men Julia har ytterligare ett syfte med sin resa; att nysta i historien kring sin morbror Lars som verkade som präst i Sydafrika under apartheid.

Samtidigt checkar tre vilsna själar in på pensionatet: Martin, Barbro och Judith. De har rest från Sverige av olika anledningar och får hjälp av Gunvor att återta kontrollen över sina liv.

Bok 7

Jul i rampljus av Amanda Hellberg

Inbunden
Köp boken

Det är december 1902. Harriet Hjort är en begåvad ung sångerska som uppträder i folkliga ölhallar tillsammans med pianisten Isak. Ingen av dem vågar erkänna att deras vänskap övergått i kärlek. Isak är blind och delvis beroende av Harriet, och hon sjunger aldrig lika bra med någon annan. Josef Ståhl, en mäktig teaterdirektör, utlyser en tävling om huvudrollen som Snöprinsessan i en uppsättning på hans stora scen i Göteborg. Harriet utmanar sin rampfeber och deltar i tävlingen. Samtidigt som julen närmar sig slungas Harriet in i värld full av hårda krav, oönskad uppvaktning och farliga lockelser.

Bok 8

Den sista pusselbiten av Claire Alexander

Meredith Maggs har ett framgångsrikt jobb i Glasgow, gillar att laga mat och lägga pussel och umgås med sin bästa vän Sadie och hennes barn. Hon ser sig själv som en självständig kvinna. Men Meredith är inte som de flesta andra 35-åringar. En traumatisk händelse och en splittring i familjen har gjort att hon inte lämnat hemmet på över tre år.

Meredith trivs trots allt med sin tillvaro, hon känner inte att något fattas henne. Men när två nya människor kommer in i hennes liv och börjar ställa frågor om hennes förflutna, tvingas motvilligt Meredith att konfrontera den dåtid hon gjort sitt bästa för att förtränga. Och långsamt inser hon att hennes resa mot lycka och självacceptans innebär mycket mer än att gå ut genom ytterdörren.

Bok 9

Åtta dagar med dig av Jean Meltzer

danskt band
Köp boken

Den trettioåriga judinnan Rachel Rubenstein-Goldblatt bär på en stor hemlighet – hon fullkomligt älskar julen och har till och med byggt sin karriär på den. Rachel bor i New York och är författare till flera framgångsrika julromaner. Men hon har hållit sitt julvurmande hemligt från familjen – hennes böcker är skrivna under pseudonym.

När förlaget vill att hon skriver en romantisk Chanukka-roman tappar hon helt inspirationen. I ren desperation skaffar hon en biljett till Matzah ball, en omtalad bal som går av stapeln på Chanukkas åttonde och sista dag. Tyvärr innebär det att hon måste umgås med sin gamla ärkefiende Jacob Greenberg…

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!