Under tisdagen den 26 januari kom beskedet att dramatikern, poeten och författaren Lars Norén avlidit i sviterna av covid-19. Han anses vara vår största dramatiker vid sidan av August Strindberg. En gigant i teatervärlden, inflytelserik och internationellt hyllad. Under nästan 60 år skrev han poesi, dramatik och skönlitteratur om våra grundläggande existentiella frågor. Han var också verksam som regissör vid Dramaten, teaterchef vid Riksteatern och konstnärlig ledare för Folkteatern i Göteborg.
Lars Norén föddes 1944 i Stockholm. Vid sex års ålder flyttade familjen till Genarp i Skåne där pappan drev ett järnvägshotell. Det var en plats befolkad med människor från alla samhällsklasser, och uppväxtmiljön har dykt upp i några av hans mest uppmärksammade skådespel.
Han började skriva i tonåren och debuterade redan som 19-åring med Syrener, snö (1963) som följdes av flera diktsamlingar. Dikterna präglades av medvetandeströmmar och surrealistiska bilder och han beskrevs som en originell poet. Det stora genombrottet som dramatiker kom i början av 80-talet med pjäsen Natten är dagens mor och uppföljaren Kaos är granne med gud. Dessa betraktas idag som moderna klassiker och räknas till några av hans mest kända. I slutet av 80-talet skrev han den så kallade borgerliga kvartetten. Det var pjäser som med svart humor skildrade ångest och kaos i den prydliga familjeidyllen, och som gav upphov till uttrycket ”Norénjul”. Pjäsen 7:3 som sattes upp på Riksteatern 1999 blev hans mest kontroversiella. Tre fångar från Tidaholmsanstalten deltog då på scen och vid en permission deltog en av de medverkande vid polismorden i Malexander.
När SVT:s teaterkritiker Anna Hedelius under tisdagens Kulturnyheterna blickade tillbaka på hans dramatikerkarriär sa hon så här:
– Han var gränslös som konstnär på många sätt, oavsett vilken värld han rörde sig i gjorde han det med en enorm nyfikenhet och människokännedom. Det spelar ingen roll om vi befann oss i ett överklasshem på Östermalm i Stockholm eller bland människor på samhällets absoluta bottenskikt.
Lars Norén var en mästare på att skildra det svenska svårmodet och hans dramatik har beskrivits som becksvart. Men när Kultursverige nu minns dramatikern lyfter många hans humor. Poddprofilen Sigge Eklund menar att Norén är Sveriges största komiker någonsin och skådespelaren Krister Henriksson som minns en stor man beskriver honom som ”fnissig” i en kommentar till Svenska Dagbladet.
– Jag minns så väl första gången jag träffade honom. Jag var lite spänd och jag blev förbluffad för att han var så fnissig. Det blev så underligt i förhållande till det han skrev, som var stilistiskt och stramt. Och så var han så larvig i sitt personliga förhållningssätt, och det menar jag verkligen kärleksfullt.
Det var Albert Bonniers Förlag som av familjen fick den sorgliga uppgiften att meddela Lars Noréns bortgång under tisdagen. Han har varit författare på förlaget sedan tidigt 60-tal och Eva Bonnier var under många år hans förläggare.
– Lars Noréns betydelse som författare och dramatiker är näst intill omöjligt att formulera just nu i ett par meningar, men han var en av vår tids största. För mig personligen, som Lars Noréns förläggare, har vårt samarbete varit oerhört stimulerande under många år, säger hon i ett pressmeddelande från förlaget.
Det är också Albert Bonniers Förlag som gett ut hans kända och omfångsrika dagböcker. När En dramatikers dagbok, denna tegelsten som spände under fem år av hans liv, gavs ut 2008 var det innan Karl Ove Knausgårds romansvit ”Min kamp” och den våg av autofiktiv litteratur som sedan följde. Det har sedan dess kommit flera delar och en av dem som funnit tröst i hans vardagsbetraktelser är kulturjournalisten Sara Abdollahi. I en text i Svenska Dagbladet skriver hon att hans dagböcker räddade hennes liv. Att författaren blev hennes räddaren i nöden.
– Inte många författarskap förändrar ens tillvaro i grunden. Att läsa honom får mig att förvandlas. Genom Norén utvidgas världen och blicken, det som sägs och det som aldrig kan sägas. Det finns en känslighet och precision i språket som gör mig lycklig.