Jørn Lier Horst om
Boktips

Jørn Lier Horst om "Ärende 1569": "Mina böcker har en autentisk nerv"

Norges mest skickliga kriminalförfattare är tillbaka. Jørn Lier Horst är nu aktuell med deckaren Ärende 1569 som är den sista delen i Cold Case-kvartetten. SelmaStories har pratat med honom om framgången och skrivandet.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Anton Soggiu
Publicerad: 13 oktober 2021

Norges mest skickliga kriminalförfattare är tillbaka. Jørn Lier Horst är nu aktuell med deckaren Ärende 1569 som är den sista delen i Cold Case-kvartetten. SelmaStories har pratat med honom om framgången och skrivandet.

I deckarserien William Wisting får vi träffa polisutredaren vid samma namn, som tar sig an olösta fall. I den fjärde och sista boken Ärende 1569 får vi återigen ta del av Jørn Lier Horsts spänningsfyllda skrivande om blodisande mordgåtor.

Med den här boken avslutas en tetralogi som du arbetat på i fyra år. Känns det vemodigt att lämna William Wisting bakom dig? 

Ärende 1569 är inte ett farväl av Wisting. Det är sista boken i en kvartett där jag undersöker fyra olika sätt att starta en ny utredning av gamla fall – cold cases. Redan nästa år kommer en ny Wisting-bok där huvudberättelsen tar oss tillbaka i tiden, till det som blir början på ett långt liv som utredare.

Dina böcker har nått en oerhört stor läsarkrets både i Sverige och i Norge och det sägs att det säljs en Horst-bok var tionde sekund under butiksöppettider i Norge. Hur har det varit för dig att se bokseriens popularitet nå högre och högre nivåer?

 Det var inte givet att detta skulle bli en framgång. Min debutroman 2004 hade en upplaga på 1500 exemplar, men det har varit många små steg på vägen. När jag tittar i backspegeln kan jag till och med bli förvånad. Jag tror att orsaken till populariteten ligger i den realistiska känslan. Mina böcker har en autentisk nerv som ger läsarna en touch av true crime.

Jørn Lier Horst. Foto: Anton Soggiu

Jørn Lier Horst. Foto: Anton Soggiu

Kan du berätta lite om hur skrivandeakten ser ut? Skriver du tidigt på morgnarna och hur mycket av författaryrket består av research?

 Jag har ett arbetsrum högst upp i huset. Vi kallar det tornet, men det är egentligen bara utgången till en takterass, men jag har inrett mitt kontor där. Jag går upp dit varje morgon efter att ha läst tidningar och druckit kaffe med min fru. Arbetsdagen innehåller egentligen inga fasta rutiner, men jag skriver varje dag – och kan egentligen skriva var som helst. Många kapitel har skapats på flygplatser och hotellrum.

Vad läser du helst själv? Vad läser du just nu?

 Jag läser mycket krim böcker, och mest från de skandinaviska länderna, men just nu läser jag Paula Hawkins Ur förtärande eld.

Foto: Jarli & Jordan

Foto: Jarli & Jordan

Vad gör en riktigt bra deckare bra tycker du?

 Efter att ha läst mycket krim blir originalinnehållet allt viktigare. Att det är en historia som inte har berättats tidigare, bara med andra vinklar, och att jag möter människor jag tror på.

Vad kommer du att jobba på härnäst?

 I dagarna startar jag och Thomas Enger ett nytt bokprojekt i thrillerserien om Alexander Blix och Emma Ramm.

Ärende 1569

Ärende 1569

Jørn Lier Horst
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

Wisting cold cases

Läs allt om bokserien

Läs mer