Kamala Harris – juristen som krossade glastaket
Artiklar

Kamala Harris – juristen som krossade glastaket

I januari skrev Kamala Harris historia när hon blev insvuren som USA:s vicepresicent. Hon är först på många sätt: den första kvinnan, den första afroamerikanen och den första asiatamerikanen att inneha posten. Nu ges hennes biografi "De sanningar som förenar oss" ut på svenska.

Fotograf: Maverick Pictures / Shutterstock.com
Publicerad: 28 april 2021

I januari skrev Kamala Harris historia när hon blev insvuren som USA:s vicepresicent. Hon är först på många sätt: den första kvinnan, den första afroamerikanen och den första asiatamerikanen att inneha posten. Nu ges hennes biografi "De sanningar som förenar oss" ut på svenska.

Publiken skriker när Kamala Harris går ut på scenen. Mary J. Bliges låt ”Work That” spelas och Harris är klädd i en helvit kostym. Det är hösten 2020 och Joe Biden förutses vinna presidentvalet, och Harris är hans vicepresident. Hon är den första kvinnan att väljas till posten, den första afroamerikanska och asiatamerikanska.
”I may be the first woman to hold this office. But I won’t be the last”, säger hon till publiken. Hon har blivit historisk.

Läs mer: Experten: Därför älskar världen Michelle Obama

Kamala Harris föddes 1964 i Kalifornien. Hennes föräldrar hade invandrat från Jamaica och Indien och var aktivister. Som barn fick Harris följa med på demonstrationer och lära sig om förebilder som Thurgood Marshall, domare i högsta domstolen, och medborgarrättsaktivisten Constance Baker Motley. Båda föräldrarna var akademiker, pappan ekonom och senare professor och mamman var bröstcancerforskare. När föräldrarna skilde sig flyttade sjuåriga Harris med sin mamma till Kanada.

Karriären som åklagare

Harris studerade juridik vid Howard University och University of California, Hastings College of Law för att sedan arbeta på åklagarmyndigheten i San Francisco. I sitt arbete där har hon bland annat tagit fram ett rehabiliteringsprogram för förstagångsförbrytare, samtidigt som hon fick ett rykte att vara tuff mot brottslighet.

Foto: archna nautiyal / Shutterstock.com

Foto: archna nautiyal / Shutterstock.com

2010 valdes Harris till Kaliforniens justitieminister och chefsåklagare. Under den här tiden har Harris bland annat försvarat The Affordable Care Act, mer känd som Obamacare, i domstol, varit drivande i frågan om HBTQ-rättigheter och samkönade äktenskap och infört en särskild utbildning för att motverka fördomar hos poliser. 2016 valdes Harris in i den amerikanska senaten. Harris har varit starkt kritisk till Trump under hans mandatperiod och har bland annat kämpat för bättre villkor för så kallade DREAMers, papperslösa immigranter som kommit till USA på olaglig väg som barn.

Missa inte! 7 böcker av och om kvinnor som krossat glastaket

Kamala Harris träffade sin man Doug Emhoff 2013. Det var en blind date, och när Emhoff hörde att det var Kaliforniens justitieminister och chefåklagare han skulle träffa var han nära att ställa in. Men han gick på dejten ändå, och ett år senare var de gifta. Emhoff är en känd jurist i Kalifornien och har två barn från ett tidigare äktenskap. Harris har själv beskrivit sin relation till barnen som nära. I en artikel i Elle berättar hon att de istället för att använda ordet ”styvmamma” kallar Harris för ”Momela”.
– Cole och Ella kunde inte ha varit mer välkomnande. De är smarta, begåvade och roliga barn som har vuxit upp och blivit fantastiska vuxna. Jag var redan fäst vid Dough, men jag tror att det var Cole och Ella som övertygade mig.

Tiden i senaten

Harris meddelade sin kandidatur till presentposten i januari 2019, men i den hårda konkurrensen av demokratiska kandidater avslutade hon kampanjen i december samma år. I augusti 2020 utsågs hon av Joe Biden till hans vicepresidentkandidat. Det är tydligt att historiska valet har gjort avtryck i USA och i världen. I december 2020 utsågs Harris av TIME till ”Person of the Year”. Till tidningen säger hon såhär om att vara först på så många sätt:
– Det är mitt ansvar. Min mamma hade många talesätt. Hon brukade säga ‘Kamala, du kan bli den första att göra flera saker, se till att du inte blir den sista’. Vilket är anledningen till att jag i mitt segertal sa ‘Jag blir den första, men jag blir inte den sista’. Och det handlar om arv. Det handlar om att skapa en väg framåt. Det handlar om att lämna dörren mer öppen än vad den var när du steg in.

Källor: Whitehouse.gov, Wikipedia, Göteborgs-Posten

De sanningar som förenar oss

De sanningar som förenar oss

Kamala Harris
Inbunden
Köp boken
INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!