Khadija Mohamud:
Boktips

Khadija Mohamud: "Varje gång jag drömde mig bort var det en röst som uppmanade mig att sluta drömma"

Vägen till framgång kan se ut på många sätt. För Khadija Mohamud var det som barn i Somalia drömmen om att få skriva som så småningom ledde till att hon blev en av Sveriges mest kända matprofiler.

Av: Khadija Mohamud
Khadija Mohamud
Publicerad: 13 december 2022

Vägen till framgång kan se ut på många sätt. För Khadija Mohamud var det som barn i Somalia drömmen om att få skriva som så småningom ledde till att hon blev en av Sveriges mest kända matprofiler.

Kokboken Smaker från Afrika är Khadija Mohamuds andra, efter succén med Khadijas kök. I bokens förord berättar hon själv om sin resa:

För ett år sedan gick en dröm i uppfyllelse – jag fick ge ut min första kokbok, Khadijas kök. Den blev så fin och ni är många som har berättat att ni har upptäckt afrikansk mat genom boken. Det gör mig otroligt glad och stolt.

Här sitter jag nu och skriver min andra kokbok och jag måste nypa mig i armen för att förstå att det är på riktigt. Under många år drömde jag om att få skriva och uttrycka mig kring mat och matlagning. Jag bar det inom mig men vågade inte tala högt om det. Varje gång jag drömde mig bort var det en röst som uppmanade mig att sluta drömma, som påminde mig om att jag bara är den där lilla flickan som föddes i en förstad till huvudstaden Mogadishu i Somalia. Tjejen som inte kunde gå i skolan på grund av inbördeskriget, hon som fick lära sig att skriva sitt eget namn vid 14 års ålder.

“Jag är tacksam över att jag hamnade i Sverige, ett land där man kan utbilda sig till precis vad man vill och önskar.”

Jag är tacksam över att jag hamnade i Sverige, ett land där man kan utbilda sig till precis vad man vill och önskar. Själv fick jag börja från grunden i vuxen ålder. Jag minns att jag blev underkänd i grundläggande svenska fyra gånger, men ändå läste jag till sist upp till svenska B på gymnasienivå. Första gången jag studerade matematik var jag 29 år gammal, att lära sig multiplikation var både utmanande och tufft.

Vägen hit där jag är idag har inte alltid varit lätt. Ofta frågade människor: »Vad är det som driver dig?« Förut svarade jag att jag ville bli en självständig kvinna. Men idag svarar jag: »Det är mina barn som driver mig att bli en bättre mamma och en bättre människa.«

Oavsett vilken bakgrund du har så har du möjlighet att förverkliga dina drömmar även om det känns omöjligt.

Än idag har jag svårt att presentera mig som kokboksförfattare när jag till exempel går på olika event, trots att jag skriver mina böcker själv. Samtidigt blir jag oerhört stolt och rörd när mina barn säger: »Mamma, jag ska bli författare precis som du.«

Att jag har inspirerat mina barn är lycka för mig. Jag hoppas att unga människor kan inspireras av mina böcker och lyckas nå sina drömmar oavsett omständigheter.

/Khadija

Smaker från Afrika

Smaker från Afrika

Khadija Mohamud
Inbunden
Köp boken
Khadijas kök: Recept från Östafrika...

Khadijas kök: Recept från Östafrika...

Khadija Mohamud
Inbunden
Köp boken
Khadija Mohamud
Khadija Mohamud

Khadija Mohamud driver bloggen och Instagramkontot Khadijas kitchen – med mat från hela världen och fokus på rätter från Afrika. Kärleken till mat uppstod tidigt i hemlandet Somalia. När inbördeskriget bröt ut 1990 tvingades familjen att fly. Nu bor Khadija i Stockholm och har pausat sin sjuksköterskeutbildning för att skriva kokböcker.