Kjell Westös episka Helsingforsskildringar har gjort honom till en av Finlands främsta författare. Westö, född 1961 i Helsingfors, debuterade som poet 1986 och gav senare ut sitt första prosaverk Utslag och andra noveller. Hans stora genombrott som författare kom 1996 med debutromanen Drakarna över Helsingfors. Hans fjärde roman, Där vi en gång gått, blev författarens definitiva genombrott för den svenska läskretsen. Westö har tilldelats flera priser och Hägring 38 belönades med Nordiska rådets litteraturpris år 2014. Samma år mottog författaren det svenska Aniarapriset och Samfundet De Nios Stora pris för sitt samlade författarskap.
Nu är han aktuell på nytt, den här gången med Tritonus – en skärgårdsberättelse med lika delar värme och allvar. Vi har samlat Westös alla romaner, från den senaste till romandebuten Drakarna över Helsingfors från 1996.
Romaner av Kjell Westö
1. Tritonus
Kjell Westös senaste roman är en modern skärgårdsberättelse om musik, gemenskap, ensamhet och framgång. I centrum står Thomas Brander, en stjärndirigent som låtit bygga en överdådig villa i skärgården. Här kan han koppla av från de tärande arbetsresorna, men efter en rad motgångar i yrkes- och kärlekslivet kan inte ens villan lugna nerverna. Dessutom har han en alltför nyfiken granne som stör. Till slut uppstår en kärv vänskap mellan Brander och grannen, skolkuratorn och amatörmusikern Reidar Lindell. Lindell följer invånarna i Ravais och deras relationer, och till slut delar även Brander deras glädje och sorg.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Missa inte! Böckerna som lär dig mer om Finlands historia
En episk Helsingforsskildring. Den svavelgula himlen följer från det solblekta 1960-talet till vår mörka tid. En Helsingforspojke växer upp i skuggan av den välbärgade familjen Rabell, vilka har en ståtlig gård i närheten av hans föräldrars enkla sommarstuga. Pojken blir vän med den självsäkre Alex och får vistas nära familjen, som visar sig bära på hemligheter under den polerade ytan. Men han blir också förälskad i Alex lillasyster Stella Rabell. Deras band är starkt men relationen är skoningslös, och genom decennierna kretsar de två ständigt kring varandra utan att kunna välja eller välja bort kärleken, samtidigt som den stora världen förändras och tränger in i deras liv.
3. Hägring 38
”På stämningsmättad prosa levandegör Hägring 38 ett kritiskt ögonblick i Finlands historia med bäring på vår samtid”. Så lät motiveringen när finlandssvenske Kjell Westö fick Nordiska rådets litteraturpris för sin roman 2014. I Hägring 38 är det år 1938 i Helsingfors och Adolf Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran. Romanen kretsar kring advokaten Claes Thune, hans sekreterare och några herrar som möts i diskussionsklubben Onsdagsklubben.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: Kjell Westö: ”Vi, Finland, är den där humlan som flyger fast den inte borde kunna”
I ett slitet men romantiskt 60-tal möter vi Jouni, Ariel och Adriana. De drömmer om popmusiken som en språngbräda in i framtiden, men försvinner från varandra. Jouni in i politiken, Adriana in i sinnessjukdomen och Ariel försvinner först till Stockholm och sedan helt och hållet. I början av 80-talet börjar Frank Loman nysta i historien om de tre vännerna, inte minst för att förstå sig själv. Det blir en vindlande berättelse som går in i vår egen tid, en berättelse om drömmar om något bättre, om lojalitet och vänskap.
Köp boken här.
En roman om Helsingfors och människorna som bor där under 1900-talets första hälft. Staden är i oro och har ständig växtvärk. Vi möter en grupp människor, de flesta från den finlandssvenska medelklassen, men några med enklare bakgrund och andra bra mycket rikare. Vi lär känna dem som helt unga, när nationen föds och de kastas in i strider de knappt begriper. Efter krigets slut tar det lång tid för dem att hitta tillbaka till jämvikt och lugn igen. Några gör det aldrig.
Köp boken här.
6. Lang
Christian Lang var redan som ung en man som väckte avund. Flickvän vid 13, hår på bröstet vid 16 och romandebut vid 25. Sedan en glänsande tv-karriär. Nu har Lang hunnit bli 40 och är inte längre lika avundsvärd. En dag träffar han den intensiva och gåtfulla Sarita och det ser ut som att den Langska lyckan har återvänt, men i takt med att han dras djupare in i sin nya älskades liv börjar tillvaron snabbt visa sin komplicerade och hotfulla sida.
Köp boken här.
1952 i Finland. Året då det var olympiad i Helsingfors, Coca-cola lanserades i landet och Miss Finland blev även Miss Universum. Werner Skrake har tillbringat ett läsår i USA och får äran att köra en av Coca-cola bilarna på lanseringsdagen. Men han kör av vägen och krossar hela sin last, något som återges på bild såväl i Hufvudstadsbladet som Helsingin Sanomat. Decennier senare får Werners son Wiktor Juri Ansgar fortfarande kommentarer om händelsen. Vådan av att vara Skrake är en berättelse om släkten Skrake som sträcker sig från inbördeskrigets Österbotten till nutidens Helsingfors.
Köp boken här.
Kjell Westös romandebut och genombrott. Den unga pojken Henrik Bexar återvänder till Österbotten efter att han varit krigsbarn i Sverige. Romanen följer hans barn Dani, Marina och Riku från uppväxten i 1960-talets Helsingfors in i kasinoekonomins konfettistorm.
Köp boken här.
Andra böcker av Kjell Westö
9. 7+7 brev i en orolig tid
En bok som rymmer brevväxlingen mellan Kjell Westö och journalisten Juha Itkonen. De träffades första gången 1997 och tjugo år senare dryftar dem i sin brevväxling minnets väsen, faderskap, kulturell appropriering, #metoo, skidåkning, klimatförändringen och musik. När brevväxlingen avancerar förändras tonen och blir allt öppnare och allt mera förtrolig. Breven tar upp författaryrkets skuggsidor, avunden, besvikelserna och rädslorna. Men också dess lycka: möjligheten att röra sig fritt i tiden, rummet och sinnet.
Köp boken här.
10. Lugna favoriter
En novellsamling med tidigare utgivna noveller med för den tiden nyskrivna, där skildringen av barns och ungdomars utsatthet ligger i fokus.
”Att kalla generationen som föddes i början av 1960-talet för Kjell Westö-generationen förefaller naturligt. Det är ett av de mest angelägna finländska författarskapen som presenteras i Lugna favoriter. Kjell Westö har blivit stor inom fiktionsbranschen, samtidigt som han hållit fast vid den undersökande journalistens ambition att förstå sin tid och sitt samhälle.”
Arne Toftegaard Pedersen, Hufvudstadsbladet
Köp boken här.
11. Sprickor
Sprickor samlar texter av olika slag och längd från 1986, samma år som Kjell Westö debuterade med diktsamlingen Tango Orange, fram till 2011. Här tar han på sig rollen som samtidsgranskare och skriver om dopningsskandaler inom längdskidåkningen, ”fel” och ”rätt” popmusik och den tunna hinnan mellan omsorg och grymhet.
Köp boken här.