Prisbelönt stadsskildrare – här är alla böcker av Kjell Westö
Boktips

Prisbelönt stadsskildrare – här är alla böcker av Kjell Westö

Med en fingertoppskänsla för dialog, miljöer och stämningar har Kjell Westö kommit att bli en av Finlands största författare. Han är kanske mest känd för sina episka romaner med Helsingfors som spelplan – men det finns mycket mer av Kjell Westö att upptäcka.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Thron Ullberg
Publicerad: 20 juli 2023

Med en fingertoppskänsla för dialog, miljöer och stämningar har Kjell Westö kommit att bli en av Finlands största författare. Han är kanske mest känd för sina episka romaner med Helsingfors som spelplan – men det finns mycket mer av Kjell Westö att upptäcka.

Kjell Westös episka Helsingforsskildringar har gjort honom till en av Finlands främsta författare. Westö, född 1961 i Helsingfors, debuterade som poet 1986 och gav senare ut sitt första prosaverk Utslag och andra noveller. Hans stora genombrott som författare kom 1996 med debutromanen Drakarna över Helsingfors. Hans fjärde roman, Där vi en gång gått, blev författarens definitiva genombrott för den svenska läskretsen. Westö har tilldelats flera priser och Hägring 38 belönades med Nordiska rådets litteraturpris år 2014. Samma år mottog författaren det svenska Aniarapriset och Samfundet De Nios Stora pris för sitt samlade författarskap.

Nu är han aktuell på nytt, den här gången med Skymning 41 – en drabbande kärlekshistoria som utspelar sig under finska vinterkriget.

– Det går inte att läsa Skymning 41 utan att tänka på kriget i Ukraina, utan att känna den smärta som finns nedärvd i varje finländare. Stalin då, Putin nu – Skymning 41 är en roman som sannolikt inte hade kunnat skrivas i ett land som aldrig upplevt krig – däremot både kan den och bör den läsas där, säger bokens förläggare Tapani Ritamäki i ett pressmeddelande från Förlaget M, Westös finländska förlag.

Nedan har vi samlat Westös alla romaner, från den senaste till romandebuten Drakarna över Helsingfors från 1996.

Romaner av Kjell Westö

Bok 1

Skymning 41 av Kjell Westö

Inbunden
Köp boken

I Kjell Westös efterlängtade roman, som är släkt med men inte en direkt fortsättning till den hyllade Hägring 38, förflyttas vi till slutet av januari 1940 mitt under finska vinterkriget. Molly befinner sig på teaterturné i Sverige, men känner hur hennes skådespelarkarriär börjar tappa fart. Samtidigt rapporterar journalisten Henry från frontlinjen, där han kämpar för att beskriva en verklighet som inte alltid låter sig fångas i krigets skugga.

Efter krigets slut i mars 1940 försöker de båda reparera sin sårade relation, men hotet om ett nytt krig år 1941 hänger som en mörk skugga över dem. I denna känslosamma kärlekssaga målas en bild av en turbulent tid präglad av krig, där relationerna prövas av osäkerhet och skörhet, och där ingen är oberörd.

Läs mer: ”Det är som om hela mitt författarskap pekat fram mot den här romanen.”

Bok 2

Åren av Kjell Westö, Mårten Westö

I Åren delar författarbröderna Mårten och Kjell Westö sin levnadsberättelse, från barndom och ungdom till vuxenliv och åldrande. Även om minnen sammanfaller, presenterar de var för sig ofta sina egna betraktelser som avtecknar ett samhälle i ständig förändring. Boken är en personlig tolkning av livet i Finland, där det förflutna konstant gör sig påtagligt i både samhälle och familj.

Bok 3

Tritonus av Kjell Westö

Tritonus är en modern skärgårdsberättelse om musik, gemenskap, ensamhet och framgång. I centrum står Thomas Brander, en stjärndirigent som låtit bygga en överdådig villa i skärgården. Här kan han koppla av från de tärande arbetsresorna, men efter en rad motgångar i yrkes- och kärlekslivet kan inte ens villan lugna nerverna. Dessutom har han en alltför nyfiken granne som stör. Till slut uppstår en kärv vänskap mellan Brander och grannen, skolkuratorn och amatörmusikern Reidar Lindell. Lindell följer invånarna i Ravais och deras relationer, och till slut delar även Brander deras glädje och sorg.

Missa inte! Böckerna som lär dig mer om Finlands historia

Bok 4

Den svavelgula himlen av Kjell Westö

En episk Helsingforsskildring. Den svavelgula himlen följer från det solblekta 1960-talet till vår mörka tid. En Helsingforspojke växer upp i skuggan av den välbärgade familjen Rabell, vilka har en ståtlig gård i närheten av hans föräldrars enkla sommarstuga. Pojken blir vän med den självsäkre Alex och får vistas nära familjen, som visar sig bära på hemligheter under den polerade ytan. Men han blir också förälskad i Alex lillasyster Stella Rabell. Deras band är starkt men relationen är skoningslös, och genom decennierna kretsar de två ständigt kring varandra utan att kunna välja eller välja bort kärleken, samtidigt som den stora världen förändras och tränger in i deras liv.

Bok 5

Hägring 38 av Kjell Westö

”På stämningsmättad prosa levandegör Hägring 38 ett kritiskt ögonblick i Finlands historia med bäring på vår samtid”. Så lät motiveringen när finlandssvenske Kjell Westö fick Nordiska rådets litteraturpris för sin roman 2014. I Hägring 38 är det år 1938 i Helsingfors och Adolf Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran. Romanen kretsar kring advokaten Claes Thune, hans sekreterare och några herrar som möts i diskussionsklubben Onsdagsklubben.

Läs mer: Kjell Westö: ”Vi, Finland, är den där humlan som flyger fast den inte borde kunna”

Bok 6

Gå inte ensam ut i natten

I ett slitet men romantiskt 60-tal möter vi Jouni, Ariel och Adriana. De drömmer om popmusiken som en språngbräda in i framtiden, men försvinner från varandra. Jouni in i politiken, Adriana in i sinnessjukdomen och Ariel försvinner först till Stockholm och sedan helt och hållet. I början av 80-talet börjar Frank Loman nysta i historien om de tre vännerna, inte minst för att förstå sig själv. Det blir en vindlande berättelse som går in i vår egen tid, en berättelse om drömmar om något bättre, om lojalitet och vänskap.

Bok 7

Där vi en gång gått av Kjell Westö

En roman om Helsingfors och människorna som bor där under 1900-talets första hälft. Staden är i oro och har ständig växtvärk. Vi möter en grupp människor, de flesta från den finlandssvenska medelklassen, men några med enklare bakgrund och andra bra mycket rikare. Vi lär känna dem som helt unga, när nationen föds och de kastas in i strider de knappt begriper. Efter krigets slut tar det lång tid för dem att hitta tillbaka till jämvikt och lugn igen. Några gör det aldrig.

Bok 8

Lang

Christian Lang var redan som ung en man som väckte avund. Flickvän vid 13, hår på bröstet vid 16 och romandebut vid 25. Sedan en glänsande tv-karriär. Nu har Lang hunnit bli 40 och är inte längre lika avundsvärd. En dag träffar han den intensiva och gåtfulla Sarita och det ser ut som att den Langska lyckan har återvänt, men i takt med att han dras djupare in i sin nya älskades liv börjar tillvaron snabbt visa sin komplicerade och hotfulla sida.

Bok 9

Vådan av att vara Skrake av Kjell Westö

1952 i Finland. Året då det var olympiad i Helsingfors, Coca-cola lanserades i landet och Miss Finland blev även Miss Universum. Werner Skrake har tillbringat ett läsår i USA och får äran att köra en av Coca-cola bilarna på lanseringsdagen. Men han kör av vägen och krossar hela sin last, något som återges på bild såväl i Hufvudstadsbladet som Helsingin Sanomat. Decennier senare får Werners son Wiktor Juri Ansgar fortfarande kommentarer om händelsen. Vådan av att vara Skrake är en berättelse om släkten Skrake som sträcker sig från inbördeskrigets Österbotten till nutidens Helsingfors.

Bok 10

Drakarna över Helsingfors

Kjell Westös romandebut och genombrott. Den unga pojken Henrik Bexar återvänder till Österbotten efter att han varit krigsbarn i Sverige. Romanen följer hans barn Dani, Marina och Riku från uppväxten i 1960-talets Helsingfors in i kasinoekonomins konfettistorm.

Andra böcker av Kjell Westö

Bok 1

7+7 brev i en orolig tid

En bok som rymmer brevväxlingen mellan Kjell Westö och journalisten Juha Itkonen. De träffades första gången 1997 och tjugo år senare dryftar dem i sin brevväxling minnets väsen, faderskap, kulturell appropriering, #metoo, skidåkning, klimatförändringen och musik. När brevväxlingen avancerar förändras tonen och blir allt öppnare och allt mera förtrolig. Breven tar upp författaryrkets skuggsidor, avunden, besvikelserna och rädslorna. Men också dess lycka: möjligheten att röra sig fritt i tiden, rummet och sinnet.

Bok 2

Lugna favoriter

En novellsamling med tidigare utgivna noveller med för den tiden nyskrivna, där skildringen av barns och ungdomars utsatthet ligger i fokus.

”Att kalla generationen som föddes i början av 1960-talet för Kjell Westö-generationen förefaller naturligt. Det är ett av de mest angelägna finländska författarskapen som presenteras i Lugna favoriter. Kjell Westö har blivit stor inom fiktionsbranschen, samtidigt som han hållit fast vid den undersökande journalistens ambition att förstå sin tid och sitt samhälle.”
Arne Toftegaard Pedersen, Hufvudstadsbladet

Bok 3

Sprickor

Sprickor samlar texter av olika slag och längd från 1986, samma år som Kjell Westö debuterade med diktsamlingen Tango Orange, fram till 2011. Här tar han på sig rollen som samtidsgranskare och skriver om dopningsskandaler inom längdskidåkningen, ”fel” och ”rätt” popmusik och den tunna hinnan mellan omsorg och grymhet.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!