Kontorshumor –  5 dråpliga böcker som utspelar sig på arbetsplatser
Boktips

Kontorshumor – 5 dråpliga böcker som utspelar sig på arbetsplatser

Det är hypokondriska bankchefer, absurda anställningsintervjuer och krigsföring på kommunhuset. SelmaStories har listat fem humoristiska böcker som utspelar sig på arbetsplatser.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 05 april 2022

Det är hypokondriska bankchefer, absurda anställningsintervjuer och krigsföring på kommunhuset. SelmaStories har listat fem humoristiska böcker som utspelar sig på arbetsplatser.

Bok 1

Den unge Walters lidanden av Augustin Erba

Inbunden
Köp boken

Augustin Erba är aktuell med Den unge Walters lidanden – en komedi om en hypokondrisk bankchef. Walter blir oväntat befordrad, men hur kommer det att gå med det nya jobbet på huvudkontoret? Uppdraget är över både hans ambitions- och kompetensnivå. Dessutom har han fullt upp med sin frånvarande sambo och att oroa sig för de symtom som han tror är tecken på en nära förestående död…

Läs mer: 9 relationsromaner av och om män

Bok 2

Vi hör av oss av Jacob Sundberg

Jacob Sundberg är skribent och affärsutvecklare och hans debutbok Vi hör av oss består av nio noveller som alla handlar om anställningsintervjuer. Här finns Elin som när hon blir inbjuden till en klassåterträff bestämmer sig för att lämna Nässjö och som i sin desperation att flytta till Stockholm struntar i att hon är överkvalificerad för tjänsten hon blir erbjuden. Kent söker jobb som generalsekreterare på Hypokondrikernas Riksförbund och för Irina, som vill slå igenom som artist men fram till dess måste få a-kassa, gäller det att ge ett lagom osympatiskt intryck på arbetsintervjun för att inte få jobbet.

Bok 3

God jul av Jonas Karlsson

I Jonas Karlssons bok lackar det mot jul i kommunhuset och ledningen diskuterar hur de ska kunna göra något festligt med husets fasad. De vill överraska med en spännande julhälsning, något extra läckert, dock med noggranna krav på nollbudget. Snart bjuds lokalpressen in för att dokumentera projektet men julpyntningen visar sig vara svårare att genomföra än vad man först trott. När Gunvald på fritidsförvaltningen har svårt att förstå vikten av att samarbeta förbyts julglädjen till regelrätt krigsföring…

”… hejdlöst rolig läsning” – Expressen 

Bok 4

Kontorsninja av Lars Berge

I Lars Berges Kontorsninja möter vi Jens Jansen. Han är trött på sitt liv och sitt jobb som mellanchef. Inte så att han vill uppåt i hierarkierna eller förverkliga sig själv. Tvärtom. Han vill sluta göra karriär. Han vill ge upp det liv vi alla lever.  Efter att ha gått igenom sin livssituation kommer han fram till den självklara lösningen på problemet. Han ska göra allt i sin makt för att försvinna. Jens Jansen börjar leva ett liv med bakvänd dygnsrytm mellan innertak och yttertak på kontoret. Han äter personalens kvarglömda lunchlådor och dricker kaffe från automaten.

Bok 5

För såna som oss av Henrik Karlsson, Tiina Nevala

Tiina Nevala och Henrik Karlsson hade själva jobbat flera år i förlagsvärlden när de skrev den här feelgoodromanen om kärlek i bokbranschen. Det handlar om förlagsredaktören Liv och den nydumpade litteraturvetaren Jens. De träffas på en stenmur i den grekiska natten och ingen av dem tror att det är något mer än ett slumpartat möte mellan två främlingar som aldrig mer kommer att ses. De känner inte ens till varandras namn. Men hemma i Sverige, i den grå vardagens klor, kommer deras vägar att korsas igen.

Läs mer: 9 romaner som utspelar sig i förlagsvärlden

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!