Bland städare och säljare – 7 starka arbetsplatsskildringar
Boktips

Bland städare och säljare – 7 starka arbetsplatsskildringar

Det är julhandel på Systembolaget, en förskola i pandemitider och en minst sagt dålig stämning på en advokatbyrå. SelmaStories har samlat några intressanta arbetsplatsromaner – och på listan hittar du allt från en 70-talsklassiker till en av vårens nyheter.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 04 februari 2022

Det är julhandel på Systembolaget, en förskola i pandemitider och en minst sagt dålig stämning på en advokatbyrå. SelmaStories har samlat några intressanta arbetsplatsromaner – och på listan hittar du allt från en 70-talsklassiker till en av vårens nyheter.

Bok 1

Monopolet av Måns Wadensjö

Inbunden
Köp boken

Måns Wadensjö debuterade med en arbetsplatsroman där han skildrade vardagen på en förlossningsavdelning. För ett par år sedan kom Monopolet – en samtidsroman om 26-åriga Alice som jobbar på Systembolaget i Stockholm. Hon lär sig snabbt att känna igen stammisar, hur man staplar vinflaskor och snackar om druvor och regioner. Tanken är att jobbet är tillfälligt, men Alice blir kvar. Boken fick fina recensioner och författaren lyckas som någon skrev att skapa dramatik och samhällskritik av något till synes händelselöst.

”Jag tycker om hur Wadensjös mjuka inzoomningar förmår skildra både slitet och lojaliteten på en arbetsplats” – Anna Hallberg, Dagens Nyheter

Bok 2

Yarden av Kristian Lundberg

Kristin Lundbergs självbiografiska bok om en omvänd klassresa. Yarden fick stor uppmärksamhet när den kom 2009 och betraktas som en av de viktigaste moderna arbetarskildringarna. Här får vi läsa om hur författaren som hamnat i ekonomiska svårigheter tvingas ta ett jobb som timanställd på ett bemanningsföretag i hamnen i Malmö. På den nya arbetsplatsen, där man kan få sparken från en dag till en annan, flyttar han bilar under sträng bevakning och i alla väder.

Bok 3

Vård, skola och omsorg av Linn Spross

Inbunden
Köp boken

En arbetsplatsskildring, en politisk samtidsroman eller en självhjälpsbok för deppiga akademiker. Eller som DN:s bibliotekarie Jenny Lindh skrev: ”En feelgood med forskartouch”. Vård, skola och omsorg handlar om Julia som lämnat forskarkarriären som historiker för att plugga till sjuksköterska. Hon jobbar extra inom hemtjänsten och är till en början livrädd även här. Det är mer krävande än vad hon trodde. Inte slitigare, men svårare. Samtidigt är det en lättnad att inte behöva tigga om en plats varje dag.

Läs mer: ”Det finns så många berättelser om människor som kämpar och tar sig uppåt – jag ville vända på det”

Bok 4

Göra mig förtjänt av Alice Dadgostar

Inbunden
Köp boken

Bland blöjbyten och förkylningar. Alice Dadgostar, som debuterade med Roxy för några år sedan, kommer med en ny roman i vår. Gör mig förtjänt handlar om 29-åriga Darya som vikarierar på Höjdens förskola under pandemin. Vårdnadshavarna ser inte ser särskilt nöjda ut över att ännu en främling ska ansvara för deras barn och mellan passen ligger Darya sömnlös.

Bok 5

Rapport från en skurhink av Maja Ekelöf

Det har gått drygt 50 år sedan Maja Ekelöfs Rapport från en skurhink gavs ut för första gången. I dagboksromanen som kommit att bli en klassiker skriver den ensamstående och medelålders städerskan om allt från litteratur och världspolitik till oron över sina fem barn. Boken blev en bästsäljare när den kom 1970, och i Aftonbladet menade en känd kritiker att den gav ”den hittills klaraste och ovedersägligaste bilden av svensk låglönevardag under 60-talet”.

Bok 6

Dubbla slag av Malin Persson Giolito

Malin Perssons Giolito har tillbringat många år på en framgångsrik advokatbyrå och i sin debut skildrar hon en sådan miljö. Dubbla slag handlar om juristen Hanna som börjar behandlas annorlunda på arbetsplatsen. Det startade någon gång när hon blev gravid första gången och sedan dess har stämningen blivit allt mer rå. Hon gör allt för få ihop juristkarriären och familjelivet och mitt i allt dras hon in i ett mystiskt fall.

Läs mer: 7 genialiska saker Malin Persson Giolito sagt

Bok 7

Cykelbudet av Anders Teglund

En skildring inifrån gigekonomin. Efter att kulturarbetaren Anders Teglund förlorade en rad uppdrag under pandemin tar han jobb som cykelbud på Foodora. Han blir en av de där rosaklädda personerna som vi ser svischa förbi på gatorna – och i boken beskriver han hur cykelbudens arbete noga övervakas av arbetsgivaren och hur buden avhumaniseras av omvärlden.

En sida till? Fortsätt läs!