Mariette Lindstein flydde från sekten: ”Att skriva blev min terapi”
Artiklar

Mariette Lindstein flydde från sekten: ”Att skriva blev min terapi”

Som tjugoåring gick Mariette Lindstein med i den kontroversiella Scientologikyrkan. Efter 25 år lyckades hon äntligen fly. Idag arbetar hon som författare på heltid och har vigt sitt liv åt att upplysa andra om sektproblematiken. Idag är Mariette Lindstein aktuell med Sprickor i jorden, den efterlängtade uppföljaren till Vit krypta.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 30 april 2019

Som tjugoåring gick Mariette Lindstein med i den kontroversiella Scientologikyrkan. Efter 25 år lyckades hon äntligen fly. Idag arbetar hon som författare på heltid och har vigt sitt liv åt att upplysa andra om sektproblematiken. Idag är Mariette Lindstein aktuell med Sprickor i jorden, den efterlängtade uppföljaren till Vit krypta.

I den efterlängtade uppföljaren Sprickor i jorden försöker tvillingarna Alex och Dani återhämta sig efter att Dani kidnappades av en elitistisk sekt. De lämnar Sverige och flyttar till ett hus vid havet i Kalifornien. Men det visar sig vara svårt att bygga upp ett nytt liv. Dani har fött en son, men traumat från sektens våld har förändrat henne och gjort henne kallare och svårare att nå. Samtidigt förtränger Alex det hemska som har hänt och lider av jobbiga minnen. Och mitt i allt detta finns Carl, Alex chef och älskare, som gör allt för att beskydda dem.

Hej Mariette! Berätta lite om din nya bok Sprickor i jorden!

– Sprickor i jorden handlar om tvillingarna Alex och Dani som ansätts av en sekt. Men det är också en kärlekshistoria mellan en kvinna och man som förs samman under osannolika omständigheter, men som hjälper varandra att läka från djupa psykologiska trauman. Böckerna är verkligen thrillers, men om man läser noga kan man förstå precis hur sekter bär sig åt för att värva medlemmar på väldigt ohederliga sätt, och främst genom frontgrupper. Jag ville göra människor uppmärksamma på det.

Sprickor i jorden utspelar sig i San Francisco med omnejd där jag bodde i sju år efter att jag rymt från sekten. Medan jag skrev den åkte jag dit och besökte alla platser i handlingen. Det var en drömresa. Min kärlek till Kalifornien är gränslös.

Läs också: Laddad krönika av Mariette Lindstein.

Sprickor i jorden ingår inte i Dimön-trilogin? Vad är nytt med den nya serien?

– Min Dimön-trilogi är inspirerad av mina egna 25 år som sektmedlem. Idén till Vit krypta och Sprickor i jorden föddes under mina föreläsningar. Jag förstod att många av mina åhörare inte visste att sekter använder frontgrupper för att infiltrera viktiga samhällsfunktioner. Det låter ju som konspirationsteorier, men det händer i verkligheten. Och det händer här i Sverige. Det finns scientologistyrda skolor i Sverige, drogrehabiliteringscenter, ledarskapskurser och mycket mer. Man kan gå med i en sådan organisation utan att förstå att den styrs av scientologerna. Jag vet rätt mycket om detta eftersom jag arbetade som exekutiv i kyrkan länge.

– Man kan också säga att i den nya serien så visar jag upp min livsglada, fartfyllda och lite flörtiga sida. Haha.

Läs också: Mariette Lindsteins hyllade sekttrilogi blir TV-serie.

Hur ser din skrivprocess ut?

– Jag använder aldrig synopsis, även om jag vet vad berättelsen ska handla om och hur det ska börja och sluta. Sedan tycker jag om att överraska mig själv medan jag skriver. Hitta nya infallsvinklar. Jag skriver bättre då, har mer kul.

Hur hjälper ditt författarskap dig att bearbeta dina år som sektmedlem?

– Otroligt mycket. Att skriva Dimön-trilogin blev min terapi. Nu känner jag mig hel igen, men jag brinner verkligen för att upplysa och varna andra. En del säger ju att våld och förtryck ska bemötas med kärlek. Men jag tror att det skrivna ordet är minst lika kraftfullt.

Har du några författarförebilder?

– Så många. John Steinbeck var min allra första förebild. Öster om Eden har jag nog läst fem gånger. Den innehåller allt, människans strävan, religion, ondska och godhet, naturens skönhet. Idag är mina förebilder Joyce Carole Oates, Dennis Lehane, Jonathan Franzen, Karin Slaughter, Sharon Bolton, Erin Kelly, Donna Tartt, Karen Dionne och många fler. Jag tycker också mycket om Stina Jacksons och Christoffer Carlssons senaste böcker och är så glad att de nominerats till Årets Bok.

 

 

 

Fakta

 • Vem:

  Mariette Lindstein

 • Född:

  1958 i Halmstad.

 • Familj:

  Maken Dan Koon, författare och konstnär. Son med familj i Los Angeles.

 • Bor:

  I Görvik, utanför Halmstad.

 • Aktuell:
Sprickor i jorden

Sprickor i jorden

Mariette Lindstein

En sida till? Fortsätt läs!