Mord eller middagar? En dag i Viveca Stens liv
Artiklar

Mord eller middagar? En dag i Viveca Stens liv

Nyfiken på hur en bästsäljande deckarförfattare tillbringar sina dagar? Viveca Sten, aktuell med I hemlighet begravd bjuder in till att följa med under en helt vanlig dag i hennes liv.

Av: Viveca Sten
Fotograf: Thron Ullberg, Unsplash
Publicerad: 17 oktober 2019

Nyfiken på hur en bästsäljande deckarförfattare tillbringar sina dagar? Viveca Sten, aktuell med I hemlighet begravd bjuder in till att följa med under en helt vanlig dag i hennes liv.

7.00
Väckarklockan ringer och jag vaknar omedelbart. Min man älskar sin snooze-funktion men själv är jag kallsinnig inför den. Så fort jag slår upp ögonen är jag klarvaken och vill gå upp.

7.10
Går ner till undervåningen där vi har ett minigym med löpband och hantlar. Eftersom jag har dålig rygg behöver jag träna 4-5 gånger i veckan för att inte få mer besvär. Jag kör allt från powerwalking till yoga på Youtube och gillar mest träningsmetoder där man använder kroppens egen tyngd istället för olika maskiner. På kuppen passar jag på att titta av någon tv-serie som jag aldrig annars har tid med. Just nu är det fantastiska Unbelievable på Netflix som slukas.

8.00
Frukost! Dagens bästa måltid enligt mig. Jag äter alltid samma sak, en enorm kopp te (yellow Lipton), två rågkusar med leverpastej och gurka, samt en liten skål granatäppelkärnor eller lingon. Papperstidning till är ett måste. Börjar alltid med Dagens Industri och avslutar med DN.

9.00
Skrivpass. Till varje ny bok gör jag en Spotifylista med musik som passar storyn och stämningen. Till I hemlighet begravd har jag lyssnat ett oändligt antal gånger på soundtracket till A star is born med Lady Gaga samt Elton Johns Diamonds. Nu pluggar jag in hörlurarna och sätter igång.

11.00
Matpaus. Gör en stor caffè latte och äter en enkel lunch bestående av yoghurt med färska blåbär och chiaflingor.

11.30
Försöker stänga av mejl och telefon under skrivtiden, annars är frestelsen alldeles för stor att gå in och kolla då och då. Men nu börjar jag med att beta av inkommande mejl innan jag fortsätter skriva.

Läs mer: Följ med Stefan Ahnhem under en dag i Köpenhamn

13.30
Min dotter och författarpartner Camilla tittar in och vi tar en fika. Hon bor egentligen i Uppsala men är mycket i Stockholm. Vi har skrivit fyra böcker tillsammans (tre ungdomsböcker och en kortroman för vuxna) och pratar ofta och gärna med varandra. Det är fantastiskt att ha en fin mor-dotter-relation som dessutom innebär att vi är kollegor. Camilla är den jag först vänder mig till när jag behöver diskutera en text.

14.30
Telefonintervju med en tidning från Kanada, så jag får plocka fram franskan. Jag gjorde en turné i Kanada 2018 och tyckte väldigt mycket om både landet och läsarna. Det var spännande att växla mellan engelska och franska i de olika delarna men ibland blev jag lite yr i huvudet.

15.30
Skriver, lyssnar på musik, smygkollar mejlen och försöker ta mikropauser då och då för att spara ryggen. Min man Lennart ringer några gånger. Vi pratar alltid mycket på telefon och hörs normalt flera gånger varje dag bara för att stämma av.

19.00
Middag med Lennart. Han lagar nästan alltid maten när han är hemma, han är otroligt matintresserad och kan börja diskutera olika middagsmöjligheter innan vi ens ätit frukost (!). I kväll blir det vegetarisk wok med thailändsk grön curry.

21.00
Småpyssel innan vi lägger oss. Förmodligen kollar jag mejlen en sista gång. Jag är usel på att lägga ifrån mig mobilen. Däremot får varken dator eller telefon följa med in i sovrummet. Den regeln är jag noga med.

22.30
Jag läser en stund – Catherine the Great and Potemkin som snart kommer som BBC-film – och somnar medan maken fortfarande ligger och läser.

I hemlighet begravd

I hemlighet begravd

Viveca Sten
Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!