Phaedra Patrick: ”Jag vill avsluta en roman med ett leende på läpparna”
Författare

Phaedra Patrick: ”Jag vill avsluta en roman med ett leende på läpparna”

”I hjärtats bibliotek” är en dröm för boknördar: murriga bibliotek, mystiska böcker, familjehemligheter och vackra skärgårdsmiljöer. SelmaStories fick en pratstund med författaren Phaedra Patrick.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Privat
Publicerad: 24 september 2020

”I hjärtats bibliotek” är en dröm för boknördar: murriga bibliotek, mystiska böcker, familjehemligheter och vackra skärgårdsmiljöer. SelmaStories fick en pratstund med författaren Phaedra Patrick.

När började du skriva?
– Jag visste att jag ville bli författare redan när jag var åtta eller nio år. Jag älskade att gå till biblioteket med min familj varje helg – och jag visste redan då att jag inte bara ville läsa böckerna, utan också skriva dem. Den drömmen försvann aldrig, men det var först i 20-årsåldern som jag bestämde mig för att faktiskt testa på skrivandet. Jag blev refuserad många gånger innan jag hittade en litterär agent och förläggare som var intresserade av mina berättelser.

Missa inte! 6 mysiga feelgood-romaner i brittisk miljö

Varifrån fick du idén till I hjärtats bibliotek?
– Jag ville utforska en karaktär som hade svårt att säga nej och ta det till extremer. Huvudkaraktären Martha Storm lever för att vara andra till lags. Jag ville skriva något som reflekterade min egen kärlek till böcker och hur en familjedynamik kan påverka ditt liv och dina val. Jag älskar den brittiska kusten och tänkte att det skulle bli en vacker miljö för boken att utspela sig i.

Boken är bitvis mörk men slutar ändå ljust – hur viktigt är det med lyckliga slut?
– Jag tycker om lyckliga slut. Om jag lägger ner flera timmar på att läsa en roman så tycker jag om att avsluta den med ett leende på läpparna. Jag hoppas att mina läsare känner samma sak efter att ha läst I hjärtats bibliotek.

Berätta om miljön du placerat din berättelse i – den är ju så underbar!
– Staden Sandshift i boken är baserad på kuststäderna i North Yorkshire i England. Det är pittoreska fiskebyar byggda uppe på höga klippor och med vindlande, smala vägar ner till havet. Man kan kolla in foton på Robin Hood’s Bay för att se miljön och byggnaderna som inspirerade min berättelse!

Böcker och bibliotek är livsviktiga för huvudpersonen Martha, både i hennes barndom och i vuxen ålder. Vad betyder de för dig?
– De är väldigt viktiga. Bibliotek och böcker gör det möjligt att lära sig, njuta och drömma sig bort. Som barn var jag en hungrig läsare. Jag hade alltid en bok öppen på frukostbordet och läste med ficklampa under täcket på kvällen.

Läs mer: 8 varma och härliga böcker om att hitta kärleken i bokmiljöer

Det förekommer många svåra och komplicerade släktrelationer i boken som skildras väldigt trovärdigt, hur har du jobbat med dem?
– När Martha Storm hittar en mystisk bok som lämnats till henne på biblioteket upptäcker hon en dedikation från sin mormor Zelda inuti. Men Zelda dog tre år efter att meddelandet skrevs, vilket får Martha att söka efter sanningen om vad som hände i familjen Storm. När jag började skriva visste jag inte vilka relationer mina karaktärer skulle ha till varandra. Jag ser dem alla som verkliga personer och upptäcker att jag gråter tillsammans med Martha under de känslosamma delarna och skrattar med under de roliga delarna.

Vilken var din favoritbok som barn och vilken är din favorit nu?
– När jag var liten älskade jag sagoboken East of the Sun, West of the Moon av Kay Neilsen. Som vuxen har jag ingen favoritbok, men jag har nyligen läst och uppskattat Tara Jenkins Reids böcker Daisy Jones & The Six och Evelyn Hugos sju äkta män.

I hjärtats bibliotek

I hjärtats bibliotek

Phaedra Patrick
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!