7 romaner som får oss att ta fram skämskudden
Boktips

7 romaner som får oss att ta fram skämskudden

Du vet böckerna som får en att skruva på sig medan man läser. Ja, inte romanerna i sig alltså, utan karaktärerna. Huvudpersonerna som du kanske känner sympati för, men som är så... pinsamma! Som får dig att vilja ta fram skämskudden. Vi har listat några.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 04 augusti 2021

Du vet böckerna som får en att skruva på sig medan man läser. Ja, inte romanerna i sig alltså, utan karaktärerna. Huvudpersonerna som du kanske känner sympati för, men som är så... pinsamma! Som får dig att vilja ta fram skämskudden. Vi har listat några.

Bok 1

"När underbart inte är nog: en medelåldersroman" av Marit Danielsson

Marit Danielsson skriver om medelålderns katastrofläge i sin nya roman. Det handlar om Jojo som är i femtioårsåldern och jobbar som chefredaktör för ett kvinnomagasin. Hon älskar sin man Danne, deras hus, liv och Italienplaner. Aldrig skulle hon vara otrogen. Men nu ligger hon med sin unga kollega. Jojo förstår att hon fått allt hon kan begära. Men sen då? Medan hon börjar ta risker och Danne avslöjar nya sidor börjar livet som de byggt upp plötsligt att rämna.

Bok 2

"Nora eller Brinn Oslo brinn" av Johanna Frid

Det är starkt och smärtsamt. Mörkt, roligt och riktigt pinsamt! I sin autofiktiva roman ger Johanna Frid röst åt den förbjudna svartsjukan. Huvudpersonen är ihop med Emil. Han har en exflickvän som heter Nora. Och Nora har enligt henne allt. Hon är vacker, norsk och älskad i sociala medier. När Johanna av en slump får reda på att Emil och Nora ska ses börjar hon följa henne på Instagram och blir som besatt. Svartsjukan äter upp henne inifrån samtidigt som hon plågas av sin endometrios.

Bok 3

"Vuxna människor" av Marie Aubert

Marie Auberts Vuxna människor är en smärtsam och humoristisk samtidsskildring om barnlöshet, familjeband och avundsjuka. Ida, en 40-årig arkitekt, är påväg till landstället där hon tillbringat alla somrar. Det är som upplagt för en mysig helg med familjen, men det blir allt annat än idylliskt. Istället finns ett krypande obehag och ibland påminner romanen om en psykologisk thriller.

Bok 4

"Bridget Jones dagbok" av Helen Fielding

Bridget, en kedjerökande singel på 32 år, har bestämt sig för att ta kontrollen över sitt liv. Hon börjar skriva dagbok och den handlar inte sällan om sex, mat och män. Hon har gått i fällan så många gånger, men nu måste hon bara hitta den rätte. Bridgets snygge men något sliskige chef visar sig plötsligt intresserad. Samtidigt slänger tråkmånsen Mr Darcy trånande blickar efter henne. Bridget Jones dagbok (både böckerna och filmerna) är fulla av pinsamma situationer!

Bok 5

"Se på oss nu" av Geir Gulliksen

Bland bröstmjölk, sex och skam. Norske Geir Gulliksen väjer inte för pinsamheter i sin hyllade relationsroman. Det handlar om Hans som varit gift med Ingunn i många år. Han har börjat fundera över hur lyckligt gift han är, och på ett bröllop träffar han den mycket yngre Harriet. Det blir nödvändigt för honom att reda ut vad den gryende relationen med Harriet egentligen betyder. Är det kärlek eller är det ett simpelt begär? Kan det vara båda sakerna på samma gång?

Bok 6

"Paradise" av Nanna Johansson

En politiker gör bort sig i en P1-debatt. En tonåring blir pyroman. En alkoholiserad bibliotekarie hjälper omedvetet till med mobbningen av sin egen dotter och två unga systrar utövar utpressning. Nanna Johansson har i novellsamlingen Paradise samlat tio berättelser om obehagliga kvinnor, nästan helt utan självinsikt.

”Plågsamt pinsamma situationer som trots att de ofta är rejält skruvade bygger på igenkänning av själva känslan av att känna sig som ett missanpassat ufo. […] Här finns ett eget språk och en egensinnig humor som lyser igenom vilket medium de än förekommer i.”

ETC

Bok 7

"Blixtra, spraka, blända!" av Jenny Jägerfeld

Författaren och psykologen Jenny Jägerfeld skriver om destruktiv vänskap och kreativ låsning i sin senaste vuxenroman. Det handlar om Penny Löwe. Hon debuterade som 18-åring och boken hyllades till skyarna, men det litterära stjärnskottet slocknade snabbt. Nu har hon bränt hela förskottet för nästa bok under en Londonvistelse och när hon kommer tillbaka till Sverige har hon inte ens en idé till romanen som borde varit klar för längesen. Men vännen Lola dyker upp med en lösning. Hon ska hjälpa Penny att hitta inspirationen igen. Tillsammans konstruerar de en lika okonventionell som livsfarlig plan. Vem är egentligen Lola – en skänk från ovan eller en musa från helvetet?

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!