9 romanpärlor vi aldrig glömmer
Böckerna

9 romanpärlor vi aldrig glömmer

Ni vet läsupplevelserna som får en att glömma tid och rum. Böckerna som man blir alldeles uppslukad av och som man tänker på långt efter man läst den sista sidan. Alla har vi våra egna favoriter, men här har vi listat några romanpärlor som gjort avtryck på många läsare.

Av: SelmaStories
Publicerad: 13 oktober 2021

Ni vet läsupplevelserna som får en att glömma tid och rum. Böckerna som man blir alldeles uppslukad av och som man tänker på långt efter man läst den sista sidan. Alla har vi våra egna favoriter, men här har vi listat några romanpärlor som gjort avtryck på många läsare.

Bok 1

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Den här 700-sidiga tegelstenen är berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York.  Hanya Yanagiharas hyllade roman spänner över flera decennier och växlar mellan nattsvart mörker och ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude – Jude St Francis, som förblir en gåta för dem som står honom närmast. En oförglömlig bok!

Läs mer: 8 böcker som ger dig bokbaksmälla

Bok 2

Det tredje ljuset/Små ting som dessa av Claire Keegan

En modern klassiker av irländska Claire Keegan. Hon räknas till en av de allra främsta författarna i sitt hemland, och nu kommer Det tredje ljuset och uppföljaren Små ting som dessa på svenska. I den första boken får vi läsa om en flicka som för första gången får uppleva kärlek och trygghet när hon kommer till sina fosterföräldrar. Det är en vacker text som stannar kvar!

”Ibland hittar man det som vi bokälskare kallar en liten pärla. En liten tunn sak som går rakt in i hjärtat och ligger kvar och skimrar inuti en länge, länge.” Åsa Larsson 

Bok 3

Den stora skrivboken av Agota Kristof

När Liv Strömquist talade om Agota Kristofs Den stora skrivboken i sin podd En varg söker sin podd för ett tag sedan stockade sig rösten på henne. Hon sa att det var en av de bästa böckerna hon läst, och det är fler som håller den här romanen högt.

Den ungerska författaren som avled 2011 skriver här om vad krig och exil gör med människor. Vi får följa tvillingarna Lucas och Claus som inackorderas hos sin mormor på landet då deras mamma inte längre kan skaffa mat till dem i staden.

”En fullkomligt enastående roman. Både lysande och förfärande, både klargörande och gåtfull.” Majgull Axelsson

Bok 4

Shuggie Bain av Douglas Stuart

”Mästerlig” och ”enastående”.  Shuggie Bain fick kritikerna att ta till superlativen. För plötsligt var det som om alla snackade om Douglas Stuarts debutroman – boken som blev refuserad 44 gånger och sedan vann Bookerpriset. Den utspelar sig i industristaden Glasgow på 80-talet. Margret Thatcher sitter vid makten och man måste kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, den yngsta i syskonskaran, är den som håller ut längst. Men han drömmer sig också bort.

Läs mer: 40 böcker alla borde läsa innan 40

Bok 5

Beckomberga - ode till min familj av Sara Stridsberg

En bedövande vacker roman! Jimmie Darling hamnar på Beckomberga mentalsjukhus vilket gör att dottern Jackie tillbringar allt mer tid där. När hennes mamma reser bort blir sjukhuset, med sina psykiskt sjuka patienter, excentriska läkare och trädgård, hela flickans värld. Sara Stridsbergs Beckomberga handlar om en dotter och hennes inlagda pappa och är en vacker roman om drömmen om hålla någon kvar i ljuset som aldrig riktigt har velat vara där.

Bok 6

Den hemliga historien av Donna Tartt

”En thriller för tänkande människor”. Donna Tartts kultförklarade 90-talsbok har gjort starkt intryck på många, och hittar fortfarande nya läsare.

Det handlar om Richard Papen. När han börjar college accepteras han snart av skolans intellektuella. Han ser upp till dem, men inser snart att de inte bara är spännande och smarta – de ägnar sig åt mycket mer än vanligt collegeliv. De sex ungdomarna lever dekadent, testar alkohol, droger och ritualer – men deras lekar går för långt och någon måste ta skulden.

Läs mer: Dark academia – genren som innehåller alla de bästa böckerna

Bok 7

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

Egenmäktigt förfarande var en sådan där roman där karaktärerna levde vidare och blev föremål för diskussion bortom själva böckerna. Lena Anderssons roman som belönades med Augustpriset är en enkel men ändå storslagen historia. Ingen har väl lyckats beskriva en väntan på ett sms lika träffande! Det handlar om poeten och essäisten Ester Nilsson som får en förfrågan att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två inleder en slags kärleksrelation.

Bok 8

Samtal med vänner av Sally Rooney

Sally Rooneys debutroman slog ner som en bomb när den kom 2017.  Samtal med vänner kretsar kring ämnen som kön, klass och sexualitet, och hyllades unisont. Det handlar om studenten Frances som är praktikant hos en litterär agent i Dublin. Hennes bästa vän och före detta flickvän är den vackra och självupptagna Bobbi. Under en poesikväll träffar de fotografen Melissa och hennes skådespelande man Nick. Frances imponeras mot sin vilja av det äldre paret och det som börjar som en ironisk och oskyldig flirt med Nick leder snart till en djupare relation.

Få har nog missat hypen kring Delia Owens debutroman som utsågs till Årets bok i fjol. Där kräftorna sjunger handlar om Kya Clark som lever ensam i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!