11 romanpärlor vi aldrig glömmer
Boktips

11 romanpärlor vi aldrig glömmer

Ni vet läsupplevelserna som får en att glömma tid och rum. Böckerna som man blir alldeles uppslukad av och som man tänker på långt efter man läst den sista sidan. Alla har vi våra egna favoriter, men här har vi listat några romanpärlor som gjort avtryck på många läsare.

Av: SelmaStories
Publicerad: 19 april 2022

Ni vet läsupplevelserna som får en att glömma tid och rum. Böckerna som man blir alldeles uppslukad av och som man tänker på långt efter man läst den sista sidan. Alla har vi våra egna favoriter, men här har vi listat några romanpärlor som gjort avtryck på många läsare.

Bok 1

Väggen av Marlen Haushofer

En mångbottnad och existentiell klassiker man bär med sig länge! Marlen Haushofers Väggen handlar om en kvinna som följer med sina släktingar till ett hus i Alperna. När hon går och lägger sig första kvällen är hon ensam, och när hon vaknar upp är det samma sak. Hon ger sig ut för att leta efter de andra och går rakt in i en genomskinlig vägg. På andra sidan är alla varelser, både människor och djur, döda.

Läs mer: 15 mörka och fängslande dystopier

Bok 2

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Storpocket
Köp boken

Den här 700-sidiga tegelstenen är berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York.  Hanya Yanagiharas hyllade roman spänner över flera decennier och växlar mellan nattsvart mörker och ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude – Jude St Francis, som förblir en gåta för dem som står honom närmast. En oförglömlig bok!

Läs mer: 8 böcker som ger dig bokbaksmälla

Bok 3

Den stora skrivboken/Beviset/Den tredje lögnen av Agota Kristof

När Liv Strömquist talade om Agota Kristofs Den stora skrivboken i sin podd En varg söker sin podd i fjol stockade sig rösten på henne. Hon sa att det var en av de bästa böckerna hon läst, och det är fler som håller den här romanen högt.

Den ungerska författaren som avled 2011 skriver här om vad krig och exil gör med människor. Vi får följa tvillingarna Lucas och Claus som inackorderas hos sin mormor på landet då deras mamma inte längre kan skaffa mat till dem i staden.

”En fullkomligt enastående roman. Både lysande och förfärande, både klargörande och gåtfull.” Majgull Axelsson

Bok 4

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichies drabbande roman skildrar några människors liv under ett fruktansvärt inbördeskrig. Läsaren möter tvillingsystrarna Olanna och Kainene kommer från en välbärgad familj i Lagos. Systrarna är olika, den slutna Kainene bestämmer sig för att bli affärskvinna medan Olanna flyttar ihop med sin stora kärlek och får en dotter. Det är svåra tider i Nigeria även för de privilegierade, och när kriget bryter ut blir de alla offer för fruktansvärda händelser. Hem och familj splittras, och ideal och lojalitet testas och förskjuts för alltid.

Läs mer: 40 böcker alla borde läsa innan 40

Bok 5

Beckomberga av Sara Stridsberg

En bedövande vacker roman! Jimmie Darling hamnar på Beckomberga mentalsjukhus vilket gör att dottern Jackie tillbringar allt mer tid där. När hennes mamma reser bort blir sjukhuset, med sina psykiskt sjuka patienter, excentriska läkare och trädgård, hela flickans värld. Sara Stridsbergs fantastiska Beckomberga handlar drömmen om att hålla någon kvar i ljuset som aldrig riktigt har velat vara där.

Bok 6

Den hemliga historien av Donna Tartt

”En thriller för tänkande människor”. Donna Tartts kultförklarade 90-talsbok har gjort starkt intryck på många, och hittar fortfarande nya läsare.

Det handlar om Richard Papen. När han börjar college accepteras han snart av skolans intellektuella. Han ser upp till dem, men inser snart att de inte bara är spännande och smarta – de ägnar sig åt mycket mer än vanligt collegeliv. De sex ungdomarna lever dekadent, testar alkohol, droger och ritualer – men deras lekar går för långt och någon måste ta skulden.

Läs mer: Dark academia – genren som innehåller alla de bästa böckerna

Bok 7

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

Egenmäktigt förfarande var en sådan där roman där karaktärerna levde vidare och blev föremål för diskussion bortom själva böckerna. Lena Anderssons roman som belönades med Augustpriset är en enkel men ändå storslagen historia. Ingen har väl lyckats beskriva en väntan på ett sms lika träffande! Det handlar om poeten och essäisten Ester Nilsson som får en förfrågan att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två inleder en slags kärleksrelation.

Bok 8

Samtal med vänner av Sally Rooney

Sally Rooneys debutroman slog ner som en bomb när den kom 2017.  Samtal med vänner kretsar kring ämnen som kön, klass och sexualitet, och hyllades unisont. Det handlar om studenten Frances som är praktikant hos en litterär agent i Dublin. Hennes bästa vän och före detta flickvän är den vackra och självupptagna Bobbi. Under en poesikväll träffar de fotografen Melissa och hennes skådespelande man Nick. Frances imponeras mot sin vilja av det äldre paret och det som börjar som en ironisk och oskyldig flirt med Nick leder snart till en djupare relation.

Bok 9

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Få har nog missat hypen kring Delia Owens debutroman som kom för ett par år sedan. Där kräftorna sjunger handlar om Kya Clark som lever ensam i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Bok 10

Den svavelgula himlen av Kjell Westö

Fängslande och episkt! Kjell Westös roman utspelar sig från 1960-talet fram till vår tid En Helsingforspojke växer upp i skuggan av den välbärgade familjen Rabell, vilka har en ståtlig gård i närheten av hans föräldrars enkla sommarstuga. Pojken blir vän med den självsäkre Alex och får vistas nära familjen, som visar sig bära på hemligheter under den polerade ytan. Men han blir också förälskad i Alex lillasyster Stella Rabell. Deras band är starkt men relationen är skoningslös, och genom decennierna kretsar de två ständigt kring varandra utan att kunna välja eller välja bort kärleken, samtidigt som den stora världen förändras och tränger in i deras liv.

Bok 11

Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr

Anthony Doerrs bästsäljare tilldelades Pulitzerpriset och är en drabbade berättelse om människor som kämpar för att överleva. Läsaren möter den franska flickan Marie-Laure har nyligen blivit blind. Hon flyr det ockuperade Paris och kommer till Saint-Malo. Här möter hon Werner – en tysk barnhemspojke som skickats på ett hemligt uppdrag till staden som kommer att totalförstöras av kriget.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!