8 heta romantasy-böcker att fly verkligheten med
Boktips

8 heta romantasy-böcker att fly verkligheten med

Romantasy - en het blandning av romance och fantasy är den hetaste bokgenren just nu. Och det finns många bra titlar översatta till svenska! Här är våra tips, bered dig på många sömnlösa läsnätter framöver.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 08 januari 2024

Romantasy - en het blandning av romance och fantasy är den hetaste bokgenren just nu. Och det finns många bra titlar översatta till svenska! Här är våra tips, bered dig på många sömnlösa läsnätter framöver.

Bok 1

Fourth wing av Rebecca Yarros

Fantasy och romantik i den svenska översättningen av 2023 års storsäljare. Violet Sorrengail, en tjugoårig student med en klar plan för sitt liv, tvingas av sin stränga mamma och rektor att bli drakryttare vid elitistiska skolan Basgiath. Hon hamnar i en farlig värld där döden lurar vid varje hörn och gör sig ovänner som inte skyr några medel för att nå toppen, särskilt den hänsynslöse Xaden Riorson. Basgiaths skola är en plats där varje dag kan vara den sista, fylld av elitism och brutalitet.

Översättare: Åsa Kempe

Bok 2

Ett hov av taggar och rosor av Sarah J. Maas

Action och romantik i en oemotståndlig kombination med komplexa, dynamiska karaktärer! I Ett hov av taggar och rosor, första delen i en serie på fyra böcker,  möter vi den nittonåriga jägarinnan Feyre, som oväntat hamnar i en sagolik men farlig värld efter att ha dödat en varg. Hon ställs öga mot öga med Tamlin, en mäktig och farlig odödlig fe. Deras relation utvecklas från till en brinnande passion trots de faror och hemligheter som omger dem. När en uråldrig ondska börjar hota feernas land, måste Feyre kämpa för att rädda både Tamlin och hans värld.

Översättare: Carina Jansson

Bok 3

Ur blod och aska av Jannifer I. Armentrout

Första delen i den spännande serien Blod och aska. Huvudpersonen Poppy, född för att inleda en ny era, lever ett isolerat liv som jungfru avskuren från världen, beredd på en upphöjelse hon kanske inte ens önskar. När Hawke, hennes nya livvakt med gyllene ögon, anländer, ställs hennes tro och plikt mot nya känslor och förbjudna begär. I bakgrunden reser sig ett fallet kungarike, som hotar att riva upp Poppys värld och sätta hennes liv på spel…

Översättare: Sabina Söderlund

Bok 4

Gudar av röta och undergång av Linnea Engman

I ”Gudar av röta och undergång”, den första delen i en mörk ramantasy-trilogi, är Idunn älskarinna åt en gud vars ambitioner sträcker sig långt bortom deras relation. Hon är en nyckelpjäs i hans maktspel för att störta sin bror, en roll hon börjar ifrågasätta trots sin lojalitet. Idunns beslut att samarbeta med gudarnas fiender och en intensiv romans hon inleder sätter allt på spel, inklusive hennes egen säkerhet. Hon står inför ett avgörande val mellan undergång och frihet, där varje steg har sitt pris.

Bok 5

Rör mig inte! av Tahereh Mafi

Juliettes beröring är dödlig, och ingen förstår varför. Hon lever isolerad i en värld som kollapsar under svält, sjukdomar och miljöförstöring, där ingen har tid att bry sig om en 17-årig flicka med en mystisk kraft. När samhället, kallat Återetablissemanget, inser att de kan använda hennes förmåga som ett vapen mitt i en värld där folk talar om krig, ställs Juliette inför ett svårt val. Hon måste avgöra om hon ska bli Återetablissemangets verktyg eller kämpa emot dem. Första delen i serien Juliette.

Översättare: Carina Jansson

Bok 6

Blodskymning av Lovisa Wistrand

Dystopisk roman av Lovisa Wistrand som utspelar sig i ett framtida Sverige år 2083, där ett feministiskt parti har tagit makten och begränsat mäns frihet. Boken följer Kiala, dottern till landets diktator, som förbereds att ta över makten, men hennes liv förändras när hon räddar en skadad man och börjar ifrågasätta sitt samhälle. Sylvain, en medlem av motståndsrörelsen, får i uppdrag att kidnappa Kiala för att utpressa ledningen, men mötet med henne komplicerar hans planer. Deras öden sammanflätas i en kamp där överlevnad verkar omöjlig.

Bok 7

Children of blood and bone - solstenen av Tomi Adeyemi

I Orïsha, ett land en gång fullt av magi, kämpar Zélie Adebola för att återuppliva förlorad trolldom och rädda sitt folk som har blivit förtryckt av en grym kung. Efter att ha blivit föräldralös och förlorat hoppet, får Zélie möjligheten att bekämpa monarkin och återställa magin, tillsammans med den flyende prinsessan Amari. De möter starkt motstånd från den hänsynslöse kronprinsen, som är fast besluten att utrota all magi. Under sin strävan, brottas Zélie med att behärska sina egna krafter och sina känslor för en oväntad motståndare.

Översättare: Carina Jansson

Bok 8

Ceremonin av Kiera Cass

Ceremonin är första delen i serien The selection, en blandning av Hungerspelen och The Bachelor som har blivit en internationell succé. Trettiofem tjejer får chansen att förändra sina liv genom ”The Selection”, en tävling där de strävar efter att vinna prins Maxons hjärta och titeln som nästa drottning av Illéa, en tillvaro av lyx och rikedom. America Singer, en av deltagarna, är skeptisk till att bli en del av den kungliga familjen som hon ser som förtryckare. Men hennes förutfattade meningar sätts på prov när hon upptäcker att hon och prins Maxon kanske har mer gemensamt än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Översättare: Carina Jansson