12 böcker för dig som älskar Regency romance
Boktips

12 böcker för dig som älskar Regency romance

Låt dig svepas med i en värld av ståtliga herrgårdar, vackra balsalar och kittlande romanser. I den här listan hittar du tolv böcker som ger dig allt det bästa från Regency-eran.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Midjourney / Johanna Stenius
Publicerad: 08 januari 2024

Låt dig svepas med i en värld av ståtliga herrgårdar, vackra balsalar och kittlande romanser. I den här listan hittar du tolv böcker som ger dig allt det bästa från Regency-eran.

Bok 1

En kvinnas guide till kaos och skandal av Sophie Irwin

Sophie Irwin är tillbaka med ännu en historisk romance. När Eliza Balfour gifte sig med den tjugo år äldre earlen av Somerset, var det säsongens mest uppmärksammade matchning. Nu, tio år senare, är Eliza änka och för första gången får hon själv styra över sin framtid och göra precis som hon vill. Som att åka till Bath och måla, lära sig köra bil eller flirta med den ökända lord Melville. Men en kvinnas rykte är skört och det behövs bara en skvallrig viskning för att hon ska förlora allt.

Översättare: Olga Falk

Bok 2

Familjen Bridgerton. En annorlunda allians av Julia Quinn

Familjen Bridgerton har blivit en internationell bästsäljare och böckerna har fått många läsare att få upp ögonen för regency romantik. I denna bokserie får vi följa åtta rika, vackra syskon med förnamn i alfabetisk ordning. Första delen handlar om Daphne Bridgerton. Trots att hon är både intelligent och vacker, blir hon endast uppvaktad av män som inte intresserar henne. Men när broderns bästa vän, Simon Basset, anländer till London, vänder allt. De två utarbetar en elegant plan tillsammans som kommer att gynna dem båda – en fejkad förlovning.

Översättare: Anna Thuresson

Bok 3

Pennys passion av Tessa Dare

Pennys passion är den tredje delen i Tessa Dares serie Kvinnorna på Bloom Square. Här får vi följa den passionerade djurälskaren Penny som driver ett djurhem. När Gabriel Duke, en attraktiv affärsman, köper huset bredvid Pennys kräver han att hon ska göra sig av med djuren, men Penny går bara med på det om Gabriel själv hittar nya, kärleksfulla hem till varje djur – oavsett om det är en get, igelkott, kattunge, hund eller fågel. Gabriel, som aldrig tidigare har känt kärlek eller haft någon förståelse för djur, tar på sig utmaningen, men det visar sig snabbt vara svårare än vad han trodde. Snart är han inte bara täckt av katthår, utan också djupt förtjust i djurens matte.

Översättare: Per Hagman

Bok 4

Stolthet och fördom av Jane Austen

Det går inte att göra en lista om romantik i 1800-talets England, utan att ta med minst en bok av Jane Austen. Berättelsen om hur Elizabeth Bennet och den gåtfulle Mr. Darcy, vars relation långsamt utvecklas genom en komplicerad väv av högmod och intriger, hör till litteraturhistoriens verkliga höjdpunkter, och anses av många som den ultimata kärleksagan.

Översättare: Gun-Britt Sundström

Bok 5

Edenbrooke av Julianne Donaldson

Marianne Daventry är olycklig. Hennes mor har omkommit i en olycka och hennes far har i djup sorg flytt till Frankrike och placerat ut sina tvillingdöttrar hos släktingar. Marianne bor hos sin mormor i Bath medan Cecily bor hos en kusin i London. Hon längtar efter sin syster och blir överlycklig när Cecily bjuder in henne att följa med till en väninnas herrgård på landet, Edenbrooke. Men hon har ingen aning om att det kommer blir en dramatisk sommar som för alltid kommer att förändra hennes liv.

Översättare: Tove Janson Borglund

Bok 6

Lady Sarahs frestelser av Sophie Barnes

Lady Sarah ska tillbringa sommaren på det magnifika godset Thorncliff Manor. Det hade kunnat vara helt fantastiskt om det inte vore för alliansen hennes pappa planerar. Sarah avskyr tanken på ett konvenansäktenskap med den trettio år äldre mr Denison, men måste finna sig i sitt öde. Så dyker lord Spencer upp och plötsligt kan Sarah ana att en annan framtid är möjlig.

Översättare: Eva Wennbom

Bok 7

Windermere. Hat vid första ögonkastet av Lovisa Wistrand

Hat vid första ögonkastet är den första delen i Lovisa Wistrands Windermere-serie. Elizabeth Primrose ska påbörja sin fjärde säsong ute bland Englands societet. Att hitta en lämplig make har inte varit så enkelt som hon tänkt sig, även om siktet länge varit inställt på Lord Nottingham. Men när Lord Hexham, Elizabeths barndomsfiende och allmän odåga, återvänder till societetslivet vänds Elizabeths liv upp och ner.

Bok 8

Som i en dröm av Julia Quinn

Den amerikanska romanceförfattaren Julia Quinn har blivit hyllad för sin prisbelönta och mycket populära bokserie ”Familjen Bridgerton”. År 2021 släpptes den första boken i en ny serie om Londons societet – Smythe-Smith-kvartetten. I Som i en dröm introduceras läsaren för Honoria Smythe-Smith, en usel fiolspelare som dessvärre är förälskad i sin storebrors bästa vän, Marcus Holroyd, earl av Chatteris.

Översättare: Olga Brinkborg

Bok 9

Hemligheter i sommarnatten av Lisa Kleypas

Hemligheter i sommarnatten är den första boken i Lisa Kleypas serie Väninnor. Den vackra Annabelle Peyto hade kunnat välja vilken man som helst om hon bara hade haft en förmögenhet. Men hennes familj är på gränsen till ruin och det är nu hennes uppgift att hitta en rik man som kan rädda dem. Dessvärre är hennes mest envisa friare Simon Hunt, en ökänd person som anses vara ett olämpligt parti. Trots detta känner de sig dragna till varandra. Kommer hon att kunna motstå honom?

Översättare: Emma Majberger

Bok 10

Cleopatra av Eloisa James

Cleopatra Lewis är inte särskilt imponerad av den högre societeten och har inga planer på att gifta sig. I ett försök att skrämma bort männen beger hon sig till Quimbys kostymaffär för att skapa smaklösa klänningar – och slutar med att bli ägare till hela butiken. Jake Astor Addison, en amerikansk affärsman, är i London för att genomföra affärer och blir förvånad när han upptäcker att en kvinna precis har köpt den butik som var tänkt att bli hans nästa stora investering.

Översättare: Maria Fredriksson

Bok 11

Frestelser av Lex Croucher

Efter att ha blivit övergiven av sina föräldrar blir medelklassflickan Georgiana Ellers omhändertagen av sina tråkiga släktingar och flyttar med dem till en ny stad. Vid en särskilt tråkig fest träffar hon den karismatiska Frances Campbell, som är mycket förmögen och umgås med stadens elit. Georgiana introduceras för en värld som hon aldrig ens kunde föreställa sig i sina vildaste drömmar. Redlös berusning, omåttlighet och mystiska unga män med underligt fängslande händer. Allt detta omgivet av flärd och lyx.

Översättare: Molle Sjölander Kanmert

Bok 12

The Grand Sophy by Georgette Heyer

Georgette Heyer kallas ofta för ”Queen of Regency Romance”. Hon skrev 26 romaner inom genren under sin livstid, och trots att hennes böcker inte längre går att köpa på svenska (kan dock finnas på bibliotek och antikvariat) trycker vi att hon förtjänar en plats på denna lista.

Vad är Regency romance?

  • Regency romance är en subgenre inom historisk romantik som skildrar livet i den brittiska överklassen under Regentskapstiden (1811 till 1820) – ett liv av lyx, fester, baler, sociala evenemang, med vackra balsalar, eleganta klänningar och smycken, vagnar och slott. Men också giftermålsintriger, skvaller och strikta sociala normer.

  • När du läser en bok inom genren kan du vänta dig en fängslande kärlekshistoria, full av längtande blickar, passion och spänning. Och även om det uppstår intriger och farliga situationer längs vägen, slutar det nästan alltid lyckligt.

  • Några kända författare inom Regency romance-genren är Jane Austen, Georgette Heyer och Julia Quinn. Flera böcker har även blivit populära filmer och TV-serier, exempelvis Stolthet och fördom och Bridgerton på Netflix.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!