Tips på semesterläsning!
Boktips

Tips på semesterläsning!

Det är hög tid att planera semesterläsningen. Vi underlättar arbetet genom att lista sommarens hetaste böcker. Här hittar du allt från nagelbitarspännande thrillers och hjärtevärmande feelgood till drabbande historiska romaner.

Av: Simon Brodding
Publicerad: 17 maj 2023

Det är hög tid att planera semesterläsningen. Vi underlättar arbetet genom att lista sommarens hetaste böcker. Här hittar du allt från nagelbitarspännande thrillers och hjärtevärmande feelgood till drabbande historiska romaner.

Bok 1

Queen Charlotte av Julia Quinn, Shonda Rhimes

danskt band
Köp boken

I den nya boken i Bridgertons universum får vi återigen ta del av en värld full med spänning, hemligheter och passionerade möten.

Den tyska prinsessan Charlotte av Mecklenburg-Strelitz möter den unge Kungen George III en solig septemberdag 1761. Några timmar senare är de gifta. Det dröjer inte länge förrän hon inser att hon inte vet vem hon gift sig med egentligen, men då har hon redan förlorat sitt hjärta till kungen. Då kommer hennes envisa och intelligenta karaktär till undsättning. Hon måste hjälpa kungen dölja sina hemligheter, hemligheter som skulle kunna förändra monarkin för alltid.

Bok 2

Bytet av Stefan Ahnhem

Inbunden
Köp boken

Bytet utforskar Stefan Ahnhem en ny nervkittlande genre – och resultatet är en nagelbitarspännande bok om hur de vackraste fasader lätt kan krackelera av den stora passionens enorma krafter.

Det som skulle bli en drömsemester, blir raka motsatsen när två gifta par, ett från Sverige och ett från Kalifornien, byter hus med varandra. I båda relationerna har de hemligheter för varandra, och snart börjar obehagliga saker hända. Vilka är det egentligen de bytt hus med? Såg huset verkligen ut så här på bilderna? Och vad har egentligen det andra paret för sig i deras hem?

Bok 3

Rosengömman av Amanda Hellberg

Inbunden
Köp boken

Amanda Hellberg är tillbaka med en ny romance-serie – Rosengömman är först ut i ”Silverfallen”.

Under en sommarfest kommer Anna Sagers och hennes tre närmsta vänners liv att skakas om i grunden. När en oinbjuden gäst dyker upp tar kvällen en farlig och oväntad vändning. Det dröjer inte länge förrän det framkommer att mannen har kopplingar till alla fyra och snabbt därefter är han spårlöst försvunnen. Då kopplas polisen Daniel in – den polis som Anna är handlöst förälskad i. Desto mer polisen gräver i mannens försvinnande, desto mer riskerar kvinnornas hemligheter att komma upp till ytan.

Bok 4

En dyrbar fångst av Christoffer Holst

Inbunden
Köp boken

En dyrbar fångst är första delen i den nya mysdeckarserien ”Morden längs kartan” av Christoffer Holst – fylld med charmiga miljöer och spännande mordgåtor.

Louise Collins vanligtvis glamorösa liv tar snabbt en oväntad vändning när tidningen hon startat plötsligt behöver läggas ner. Då bestämmer hon sig för att gå in i sin fars hotellimperium i stället. Systern Lina är inte van vid samma lyx och flärd. Hon är resultatet av en affär deras pappa hade och hon har aldrig riktigt accepterats av familjen. När Louise anländer till Vadstena för att öppna ett nytt hotell börjar rykten florera i den lilla staden. Det viskas om en flicka som försvann från landsvägen kort därifrån. Och snart är både Louise och Lina indragna i ett mörkt mysterium.

Bok 5

En kvinnas guide till lycka och framgång av Sophie Irwin

danskt band
Köp boken

I En kvinnas guide till lycka och framgång bjuder Sophie Irwin på en underhållande och klipsk berättelse om den okonventionella Kitty Talbot i 1800-talets London.

Kitty Talbot och hennes systrar riskerar att förlora allt – hon har tolv veckor på sig att hitta en man som är tillräckligt förmögen för att rädda hela familjen, annars blir de vräkta. Hon och systern Cecily tar sig till London i hopp om att hitta en man som kan lösa deras problem. Då uppdagas ett farligt förföriskt spel och Kittys sluga planer riskerar att sätta familjen i en ännu värre situation.

Bok 6

För kärleks skull av Rosie Walsh

Inbunden
Köp boken

I För kärleks skull har Rosie Walsh konstruerat en nervkittlande äktenskapshistoria fylld av lögner och kärlek.

Emma bär på en djupt begravd hemlighet. Med det vet varken hennes man eller deras dotter om, allt de tror sig veta om henne är en lögn. När Emma plötsligt blir allvarligt sjuk börjar hennes man, som till vardags jobbar med att skriva nekrologer, kartlägga och skriva om hennes liv. Den hemlighet som Emma så omsorgsfullt har dolt riskerar nu att avslöjas och hon måste snabbt bevisa att hon visst är den kvinnan hennes man tror att hon är. Men innan hon kan göra det måste hon berätta om sin andra kärlek.

Bok 7

Aldrig ensam av Åsa Hellberg

Inbunden
Köp boken

Aldrig ensam är den andra fristående boken i Åsa Hellbergs serie om Systrarna från Fjällbacka, en historisk romanserie baserad på Åsas egen släkthistoria. Året är 1909 och systrarna befinner sig i New York.

Systrarna Hellberg befinner sig på skilda platser i livet och i världen. Charlotta, som drömt om frihet sedan hon var liten, finner sig omringad av hästdynga på Fifth Avenue. Överraskande nog är det dessa lortiga förutsättningar som leder henne till en karriär långt mer framgångsrik än vad hon någonsin vågat drömma om hemma i Fjällbacka. Systern Sigrid har betydligt mer lågmälda drömmar om ett stabilt liv som maka och mor. Men när Sigrid och hennes man Alexander inte lyckas få några barn uppstår en rad bekymmer. Deras yngsta syster, läraren Rut, har valt att stanna kvar nära Fjällbacka där hon kan jobba med de mest utsatta barnen i skolan. När livet slutligen för dem samman i New York är ingenting som det en gång varit och en oundviklig och skrämmande katastrof närmar sig.

Bok 8

Låt mig berätta allt av Caroline Säfstrand

Inbunden
Köp boken

Hemligheternas ö – en ny spännande serie om hemligheter och dess konsekvenser. Låt mig berätta allt är den första fristående delen om livet på den lilla ön Ven.

Ulrica håller i ett gammalt vykort. Ett vykort som hon vet kopplar ihop henne med en mörk historia på den idylliska ön Ven. Den ö som rört upp så starka känslor hos hennes mamma. Hon bestämmer sig för att tillbringa två sommarveckor på ön för att försöka förstå vykortet och dess mörka historia. På ön möter hon turisten Bea, vars liv tycks helt ha stannat upp, och Ulrica börjar undra vad som egentligen fört henne dit. Vad gör hon egentligen där? Snart visar det sig att de har mer gemensamt än vad de trott och tillsammans tar de sig runt längst stigarna på hemligheternas ö.

Bok 9

Sångfågelns hemlighet av Fiona Valpy

Inbunden
Köp boken

Fiona Valpy är tillbaka med en ny gripande historisk roman om relationen mellan mor och dotter och en dotter som försöker finna sin väg i livet.

Året är 1940 och Flora Gordon lever ett stillsamt liv i den skotska lilla hamnstaden Loch Ewe. Bortom lugnet pågår kriget och Floras liv skakas om i grunden när hennes hemstad görs om till en flottbas. Många år senare återvänder Floras dotter Lexi till Loch Ewe efter en omtumlande musikkarriär i London. Men bemötandet blir inte som hon förväntat sig. Byborna är reserverade och hon känner sig som en outsider. Snart uppdagas det att Lexis mamma – tillsammans med resten av byn – har burit på hemligheter i decennier.

Bok 10

I spindelns nät av Rachel Caine

häftad
Köp boken

Stillhouse Lake är en ny och hyllad pulshöjande thrillerserie. I spindelns nät är första delen i denna nervkittlande blandvändarserie.

Hemmafrun Gina Royals liv skakas om i grunden när polisen av en slump gör en fasansvärd upptäckt i familjens garage. I garaget hittas en lemlästad kvinnokropp och snart uppdagas det att Gina har varit gift med ett monster. Mannen hon trott sig ha ett lyckligt liv med, och skaffat två barn med, visar sig vara en sadistisk seriemördare. Under sitt nya namn Gwen Proctor tar hon sin tillflykt till det ensligt belägna Stillhouse Lake. Vardagen återvänder sakta, men en dag flyter en mördad kvinna upp i sjön. Liket uppvisar skador som Gwen har sett tidigare, på Melvins offer, men maken sitter bakom lås och bom. Jagad av det förflutna ställs Gwen inför sin värsta mardröm. Hon vet att hon måste skydda sin familj. Till varje pris.

Bok 11

Döden på Château des Livres av Katarina Bivald

Inbunden
Köp boken

Döden på Château des Livres är den andra fristående deckaren om författaren Berit Gardner, som löser mord när hon borde skriva.

Den här gången är hon i Frankrike för att undervisa på en skrivarkurs. Men allt tar en ny vändning när kursens stjärna, en bästsäljande författare, mördas. Kommissarie Roche vid Lyonpolisen får händerna fulla med tjugo blivande författare som misstänkta. Inte nog med att alla är vana vid att hitta på saker, de ser också hela polisutredningen som en fantastisk möjlighet att göra research. I ren desperation ber hon Berit Gardner om hjälp. Allt förvärras när ett andra mord begås, men de får förstärkning av poliskommissarie Ahmed som råkar vara på semester i trakten. Och den här gången är det personligt för Berit.

Bok 12

Mörkt paradis av Magnus Jonsson

Inbunden
Köp boken

Magnus Jonsson Mörkt paradis är första delen i thrillerserien Anarkisten – en gastkramande serie med spänning på högsta nivå.

Serien kretsar kring krypteringsexperten Linn Ståhl. Hon har mot alla odds överlevt en uppgörelse med nazister, men är svårt traumatiserad. Linns moster Louise Sjöstedt, enhetschef på Citypolisen, upptäcker att Linn har försvunnit och är övertygad om att något har hänt. Samtidigt flyttar Linns kusin Astrid till en kursgård med en mörk hemlighet bakom sin inbjudande fasad. Louise, tillsammans med sina utredare Erik och Beatrice, försöker hjälpa sina systerdöttrar och det startar en utredning som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser.

Bok 13

Amason av Mons Kallentoft

Storpocket
Köp boken

Amason är den nionde actionspäckade boken i Zackserien och löst baserad på myten om Herkules stordåd.

Nationalmuseum i Stockholm har fått låna ett oerhört åtråvärt utställningsobjekt – drottning Hippolytes mytiska gördel. Det är världens mest värdefulla bälte, tungt av ädelstenar, som har lånats ut av Grekland. Enligt myten kan bältet ge evigt liv. I en sensationell kupp med en helikopter som flyktmedel blir gördeln stulen och två säkerhetsvakter dödas. Dagen därpå när museets kvinnliga chef blir skjuten, inleds en intensiv jakt. Zack leder utredningen, men när han börjar följa spåren på de som ligger bakom kuppen märker han att de leder till hans närmaste omgivning. Hebe är gravid med deras andra barn – kommer Zack hinna stoppa mördarna och rädda sin familj?

Bok 14

Själakrossaren av Sebastian Fitzek

häftad
Köp boken

Tysklands spänningsmästare är tillbaka med en ny blodisande psykologisk thriller.

Det finns öden som är värre än döden. Själkrossaren offer mördas inte, utan hittas katatoniska, fängslade i en mardröm. I varje offers hand kvarlämnas en papperslapp med en kryptisk gåta. Men efter tre likartade kidnappningar verkar Själkrossaren ha tröttnat på sitt eget spel. När en snöstorm drar in över staden blir kliniken avskuren från omvärlden. Snart därefter försvinner plötsligt en kvinnlig läkare och hittas därpå lamslagen och förvirrad med en papperslapp i sin hand. Inne på kliniken inser man att Själakrossaren finns mitt ibland dem och ingen kan ta sig vare sig in eller ut.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer