Tre böcker om det historiska Stockholm som kastar oss tillbaka i tiden
Böckerna

Tre böcker om det historiska Stockholm som kastar oss tillbaka i tiden

Av: Utanprofil
Publicerad: 06 december 2018

Följ med på en tur genom Stockholm som det såg ut förr. Här är tre böcker som väcker historien till liv, valda av Stockholmsguiden Sofia Sternberg. 

Lykttändaren av Pontus Ljunghill

Lykttändaren är en tät och varsamt berättad kriminalroman som ger dig en inblick i en ung kvinnas liv, och en känsla för Stockholm som det såg ut för 100 år sedan. Boken nominerades till ”årets bok 2017”

En ung kvinna vid namn Julia Charlotta Ekengren mördas i sin lägenhet på Tegnergatan. Mördaren står kvar i den nedsläckta lägenheten och betraktar stadens lykttändare som hed hjälp av en stege tänder gatlamporna på Sveavägen. Det är en kväll i juni 1923, och Ferdinand Bobergs Stadshus hade invigts ett par veckor tidigare. Kungstornen de nybyggda ”skyskrapare” som uppförande på var sida den nyligen framsprängda Kungsgatan, ett bygge som en gång för alla plöjt igenom den rullstensås som legat på platsen sedan den senaste istiden.

Kriminalinspektör John Stierna, som vi mötte i Pontus Ljunghills debutroman ”En osynlig” tar sig an mordfallet med sitt skarpsinne och lugn. Stierna upptäcker märkliga omständigheter ur  flickans historia som är svåra att förklara. Har dessa med hennes död att göra? Spåren efter Julia leder Stierna till Allmänna Barnhuset på Norrtullsgatan 4 där hon bott under sina första levnadsår.

Boken utspelar sig i ett Sommarstockholm som vi så väl känner igen och som samtidigt är så annorlunda. Det är 1920-tal och många av de byggnadsverk idag är självklara i vår stadsbild byggdes. Konserthuset, Högalidskyrkan, Stadsbiblioteket, Årstabron. Samtidigt var Stockholm en stad i stor nöd. Fattigdomen och trångboddheten var stor. Nödbostäder uppfördes och vissa gick under benämningen ”Lusaskar” pga misär och vägglöss.

Boken finns här.

 

1793 av Niklas Natt och Dag

Bild på bokomslaget 1793 av Niklas Natt och Dag

Som en smutsig generationsroman i det sena 1700-talets Stockholm. Boken är en hyllad deckare med en makaber historia som skildras på ett sätt av författaren så att man riktigt känner stanken från gränderna. Det finns inget ”skimmer över Gustavs dagar”  – det är en mycket fantasifull efterhandskonstruktion. Staden spelar huvudrollen i gestaltningen av denna historia som handlar om en man vid namn Cecil Vinge som hjälper Stockholms poliskammare med att lösa ett mordfall.

Detta är ett Stockholm där vi hittar ett stinkande träsk vid namn Fatburen med malariamyggor (!) på den plats Södra station nu står. Maria Magdalena kyrka är fortfarande ”en krympling” efter den fasansfulla branden den 19 juli 1759 då kyrkans tornspira rasade in och över  300 byggnader förstördes på Mariaberget.

För att förhöja din upplevelse föreslår jag att du lyssnar på Magnus Roosmans suggestiva inläsning av boken.

 

Slottet brinner av Olov Svedelid

En älskad barnbok med ett realistiskt historiskt innehåll. Här berättas det om en fattig pojke från Vita Bergens slum, som får chansen att arbeta på slottet Tre Kronor i slutet av 1600-talet. Berättelsen börjar i mars 1697 då tolvårige Johan Håkansson tar den upptrampade vägen ner från Södra Bergen från skjulet han bor i, via Stigbergets galgbacke där hängda kroppar dinglar från galgen. Till Götgatans leriga brant ner mot Söderport. Hur staden skildras när han vandrar mot Stadsholmen (dagens Gamla Stan) är gestaltat på ett sätt bara Olov Svedelid kan. Taniga barnhemsbarn, ondskefulla stadsvakter och järnbärare från Bergslagen som knäar under de tunga stänger de skall låta väga på Järntorget. Kvinnor som står till knäna i det iskalla Mälarvattnet med tvätten som de skall klappa torra på de smala bryggorna. Johan ser dock på sitt liv med försiktig optimism, har fått en chans. Genom slummens fattigpräst Herr Sven har han getts möjlighet att  uppsöka slottets intendent för att söka tjänst som springpojke. En chans han måste få för att överleva. ”Slottet brinner” är en rörande fin historia om Johan och hans äventyr, fritt skriven runt en av Sveriges mest dramatiska händelser, katastrofen 1697 då Slottet Tre Kronor brann upp.

Boken finns tyvärr inte att köpa längre, men kan hittas på antikvariat och bibliotek.

Av Sofia Sternberg

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!