8 vegetariska och veganska kokböcker
Böckerna

8 vegetariska och veganska kokböcker

Vegetarisk och vegansk matlagning är smakrik och bra för miljön. Men ibland kan det behövas inspiration och då kan en guide i form av en kokbok vara lösningen. Här är åtta böcker med varierad vegan- och vegomeny.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 20 oktober 2021

Vegetarisk och vegansk matlagning är smakrik och bra för miljön. Men ibland kan det behövas inspiration och då kan en guide i form av en kokbok vara lösningen. Här är åtta böcker med varierad vegan- och vegomeny.

Bok 1

Grönsaker A-Ö av Paul Svensson

Med över 500 recept är detta Paul Svenssons stora grönsaksbok. Från A-Ö presenteras olika grönsaker samtidigt som du lär dig hur du tar vara på varje smak ur varje grönsak. I boken får vi både ta del av klassiska och gröna rätter med hållbarhet i fokus.

Bok 2

Vegan på 5 ingredienser av Siri Barje

Kokboksförfattaren Siri Barje har gjort en vegansk kokbok där du endast behöver fem ingredienser. Förutsatt att du har tio basvaror hemma, exempelvis olja och salt, kan du laga god vegansk mat på få råvaror.  Boken bjuder på recept till frukost, lunch, middag och efterrätt där många rätter är versioner av klassiker.

Bok 3

Vego på 30 minuter av Ylva Bergqvist

En vegetarisk kokbok fylld med 100 recept på snabba rätter som funkar vid alla tillfällen. Alla rätter tar 30 minuter att tillaga och är samtidigt goda, näringsrika och passar in i vardagspusslet. Om du har mer tid vissa dagar finns det recept på hur du tillagar från grunden eller om det blir över mat finns det tips på hur du kan göra nya rätter.

Bok 4

Det veganska köket av Mattias Kristiansson

Inte vilken kokbok som helst utan världens bästa veganska kokbok. Mattias Kristianssons ligger bakom succéboken som blev hyllad på Gourmand Award. Här finns 1700 växtbaserade recept som passar årets alla årstider och tillfällen. Alla recept blandas upp med kunskap, tips och matglädje. Detta är den nya generationens kokbok.

Bok 5

Veganska godsaker av Frida Svanberg

Vegansk mat behöver inte bara vara gröna rätter eller böngrytor. I denna bakbok bjuder Frida Svanberg på veganska bakverk där dadlar och avokado undviks lika mycket som mjölk och ägg. Syftet med boken är att bakverken ska smaka lika identiskt som ”vanlig fika”. De ska både vara onyttiga, sockriga och veganska.

Bok 6

Vego av Jamie Oliver

Jamie Oliver, den bästsäljande kokboksförfattaren och kocken, presenterar rätter som är växtbaserade. Inspirationen till rätterna kommer från flera delar av världen och är enkla, smakrika och gör dig glad. Boken vänder sig både till den som vill äta grönt av hälsoskäl eller för den som vill dra ner på sin köttkonsumtion eller för miljöns skull.

Bok 7

Växtbaserat av Therese Elgquist

Matkreatören känd som Plant based by Thess eller Therese Elqquist skriver om textur, näring, färg och smak. I Växtbaserat bjuds det på vardagsmiddagar och matrester som bygger på växtmodellen istället för den traditionella tallriksmodellen. Hon visar hur vi bygger upp goda rätter där viktiga näringsämnen och goda smaker finns med. Boken innehåller även tips på hur du kan göra ett basskafferi och vilka köksredskap som underlättar i din matlagning.

Bok 8

Bonniers vegetariska kokbok

300 recept finns med i Bonniers vegetariska kokbok som Allt om mat-redaktionen valt ut. Boken innehåller en blandning av klassisk svensk husmanskost och rätter från andra delar av världen. Det här är en perfekt present till den som flyttat hemifrån likaså till vegetarianen eller den som vill dra ner på sin köttkonsumtion.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

Läs mer

Lotta Lundgren jagar receptet på Olof Palmes glass i ”Laga mig”

Lotta Lundgren är tillbaka med en ny kokbok och ambitionen är densamma som vanligt: världsherravälde. I Laga mig, som nyligen utsågs till Årets kokbok av Gourmand Awards, samsas recept på grön risotto och pekinganka med vinskola och berättelser om det oerhört hemliga receptet Olof Palmes glass.