1. ARRAKSBOLLAR
ca 20 bollar
Ingredienser:
1 paket Mariekex, 200 gram
150 gram smör
¾ dl strösocker
2 msk kakao
1 msk arraksextrakt
3 msk vatten
Strössel, valfritt
Gör så här:
- Mixa Mariekexen i en mixer.
- Lägg ner resten av ingredienserna och kör tills det blir en homogen smet.
- Forma bollar och rulla dem i strössel.
- Kyl bollarna innan du äter
2. BELGISKA VÅFFLOR
Cirka 8 enkla våfflor (4 dubbla).
Du behöver:
Ett våffeljärn för belgiska våfflor.
Ingredienser:
3 ägg
40 gram smält smör eller flytande margarin
2 msk strösocker
3 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 dl mjölk
1 krm salt
Gör så här:
- Skilj äggulorna från äggvitorna och vispa äggvitorna till hårt skum. Ställ åt sidan.
- Smält smöret eller använd flytande smör eller margarin, låt det svalna om det är varmt.
- Vispa äggulorna med strösockret pösigt.
- Tillsätt det smälta smöret och mjölken
- Blanda bakpulvret och saltet med vetemjölet
- Rör ner det i ägg/smör och mjölksmeten
- Vänd till sist ner de till skum hårt vispade äggvitorna.
- Grädda i varmt våffeljärn.
Servera med valfria tillbehör. Jag använde mig av vispad grädde, exotisk frukt och smält choklad. Men du garnerar med det du vill ha såklart
3. MINIMUFFINS MED PÅSKGODIS
Det här behöver du till cirka 30 minimuffins. (En plåt rymmer oftast 24 stycken formar, men det går bra att grädda flera gånger)
Du behöver:
Minimuffinsformar i glada påskfärger
En plåt för minimuffins om du har det, det går bra utan
Ingredienser:
100 gram smör
2 stycken ägg
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
2 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
Valfritt godis att garnera med eller kanske minipenséer
100 gram smält choklad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt med elvisp.
- Blanda i en annan bunke vetemjöl med bakpulver, salt och kakao.
- Vänd ner det avsvalnade smöret i äggsmeten.
- Sikta ner mjölblandningen.
- Fyll minimuffinsformarna till ¾, det går lättast om du först fyller en spritspåse med smeten.
- Grädda i cirka 10 minuter.
- Låt muffinsen svalna och dekorera sedan med smält choklad, godis och blommor.
4. CROFFLES (croissantvåfflor)
Du behöver:
Upptinade ogräddade croissanter, så många du behöver. Det finns påsar med ogräddade croissanter i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer.
1 våffeljärn
Garnityr efter dina egna önskemål.
Vispad grädde eller glass
Sylt eller färska bär, eller frysta bär som jag har på bilden. Blåbär och jordbubbstärningar.
Gör så här:
Grädda de upptinade och ogräddade croissanterna i våffeljärnet. Tryck till lite, det går fort 1 – 2 minuter, så håll koll.
Servera genast!