12 finländska författare alla måste läsa
Böckerna

12 finländska författare alla måste läsa

Det finns många anledningar att älska vårt grannland i öst – till exempel skogarna, humorn och inte minst fantastisk litteratur! Här tipsar vi om tolv av våra favoriter. Läs om eller upptäck en ny författare på listan!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 05 december 2017

Det finns många anledningar att älska vårt grannland i öst – till exempel skogarna, humorn och inte minst fantastisk litteratur! Här tipsar vi om tolv av våra favoriter. Läs om eller upptäck en ny författare på listan!

Monika Fagerholm

Foto: Thron Ullberg

Foto: Thron Ullberg

Det började 1994 med Underbara kvinnor vid vatten. Sedan dess har vi förtrollats av Monika Fagerholms (född  1961) språk – rytmiskt, nästan musikaliskt. Den nya romanen Vem dödade Bambi är inget undantag. Monika Fagerholm är en mästare på att långsamt bygga upp en mångbottnad helhet.

Och dörren stängs i huset, och växter växer kring det, klängväxter som i en saga (det är en bild): Mor och son i huset, i tidlöshet, man kan studera den, se den stumheten, hur den ekar mot en om man till exempel står där på andra sidan vattnet.
Det stilla huset, de mörka fönstren. Mor och son.
/Ur Vem dödade Bambi?

Saara Turunen

Foto: Carl Bergman

Foto: Carl Bergman

Finska Sara Turunen är förutom romanförfattare även en internationellt erkänd regissör och manusförfattare. Nu är hon aktuell med sin andra bok Sidopersonen där hon skriver om ett år i en romandebuterande författares liv. Det handlar om längtan och konstnärskap och om en huvudperson som ofta känner sig som en sidoperson både i samhället och litteraturen.

”Jag ville skriva om vad det innebär att vara en kvinnlig artist på 2000-talet. Om man kan respektera och uppskatta sin val, trots att det enda man har är en madrass på golvet och bara en uppsättning köksporslin. Jag vill synliggöra olikheter och orättvisor som ofta stannar i det fördolda.”

– Saara Turunen i en intervju med Selma Stories

Märta Tikkanen


Foto: Stefan Bremer / Schildts & Söderströms

Märta Tikkanen (född 1935) skriver om ojämlikhet, om att nästan stupa under allt ansvar, om längtan efter frigörelse och självförverkligande på ett sätt att hon alltid förblir aktuell.  Hon fick tidigt en viktig roll för kvinnorörelsen i hela Norden.

Överallt sökte jag dej
som fanns överallt
i min värld

Jag försökte göra om
min värld
så den skulle passa dej
sökte dej överallt

men den jag äntligen fann
var mej
/Ur Århundradets kärlekssaga

 

Elmer Diktonius

Klartänkt, snabba blixtar av verklighet, starkt bildspråk. Elmer Diktonius (1896-1961) var under 1920-talet banbrytande för den nya svenskspråkiga dikten såväl i Finland som i Sverige.

Jag vill gå mellan rågen
som vaggar för vinden
med blytunga ax
jag vill ligga i gräset
och stirra mot himlen
som djupblå sig välver
med svalor som glida
jag vill luta mitt öra
mot solvarma jorden
och lyssna till röster
som viska ur mullen:
allt lever allt lever
allt blir och allt blir

och du blir vad allt blir
när det dör:
ett vaggande rågax
en glidande svala
en bit utav mullen
som suckar och viskar.
Och jag stirrar mot himlen
och svalor som glida
och känner jag redan är
vad jag skall bliva:
en del av det hela.

Katja Kettu

Katja Kettu, (född 1978) är uppvuxen i Rovaniemi finska Lappland. Hon bor och arbetar idag i London, Tallinn och Helsingfors. Hon har utgivit fem romaner, varav Barnmorskan (på svenska 2013) både filmatiserades och belönades med Runebergspriset 2012. Just nu är hon aktuell med Nattfjärilen, en storslagen roman om kärlek, språk och makt. Hon är en mästare på att ge kvinnorna sin rättmätiga plats i historien.

Det handlar inte om att kvinnor inte har haft förmåga att skriva den utan helt enkelt för att det inte har funnits plats bland alla historier utifrån ett manligt perspektiv.

/Katja Kettu i en intervju med Ny tid

 

Edith Södergran

Edith Södergran (1892-1923) räknas till de mest banbrytande modernisterna även i världen. Hennes trotsiga livskänsla och den lidelsefulla elden i dikterna fortsätter oupphörligt att fängsla nya generationer.

Av hela vår soliga värld
önskar jag blott en trädgårdssoffa
där en katt solar sig…
Där skulle jag sitta
med ett brev i barmen,
ett enda litet brev.
Så ser min dröm ut…
/ Ur Samlade dikter

Lyssna på inläsningen av En önskan här.

Sofi Oksanen


Foto: Toni Härkönen

Skarpt intelligent. Litterärt briljant. Sofi Oksanen (född 1977) är av de främsta i Norden.

Fyra män.
De knackade inte, de steg in som herrar.
Ingel höll precis på att lägga mer lut i grytan.
Aliide nekade till att hon visste något om Hans.
Ingel hällde hela flaskans innehåll i grytan.
Tvålen kokade över på spisen.
Hon berättade inte var Hans fanns.
Linda sade inte ett ord.
Det luktade rök från spisen och elden slocknade, grytan stod kvar och skummade.
På kommunalhuset tog man Linda ifrån dem och förde henne någon annanstans.
I källartaket hängde två lampor utan skärm.
Där fanns också två av byns egna pojkar, gamle Leemets son och Armin Joffe, som flytt över till
Sovjetunionen innan tyskarna kom. Ingendera såg åt deras håll.
/Ur Utrensning

Kjell Westö


Foto: Johanna Stenius

Noveller, prosa, poesi och romaner. Kjell Westös omfattande produktion har gjort honom till en av Finlands absolut främsta författare. Mest känd är han för sina episka Helsingforsskildringar.

Känslan av déjà vu är bara ett slags ångest över att livet är så overkligt.
/Ur Den svavelgula himlen

Väinö Linna


Foto: Schildts bildarkiv & Alfabeta pocket

Många kallar Vainö Linnas (1920-1992) svit Under polstjärnan för ett nationalepos. Innan dess skrev han Okänd soldat, också den en av Finlands absolut mest kända böcker som handlar  om en kulspruteplutons öden under fortsättningskriget 1941-44.

Gud är som var och en vet allsmäktig, allvetande och fjärrsynt i sin vishet. Sålunda hade han en gång i tiden låtit en skogseld bränna ner tiotals hektar kronoskog på en sandmo nära staden Joensuu. Sina vanor trogna lade människorna manken till för att hindra honom i hans uppsåt, men orubbligt svedde han av ett så stort område som han ansåg behöva för sina framtida göromål.
/Ur Okänd soldat

Bo Carpelan


Bild: Detalj från omslaget till Nya dikter, porträtt Charlotta Boucht / Schildts & Söderströms

Bo Carpelan (1926-2011) – den finlandssvenska lyrikens mästare när det gäller subtilt uttryckssätt, och direkt språk.  Han är även en känslig, empatisk författare av barn- och ungdomsböcker.

Slöt han ögonen började han gå genom en mörk skog. Där var björkstammar som lyste vita mot det mörka. I skogen låg en tjärn med glänsande svart vatte. Om han sträckte sig fram kunde han gripa stjälkarna på de vita näckrosorna som svävade där. Men han fick inte upp de,, de drog honom nedåt. Han skulle drunkna. Han slog med armarna, fick lakanet från ansiktet. Himlen hade börjat ljusna. Regnet hade upphört.
/Ur Barndom

Tove Jansson


(Bilder © Moomin Characters™”press)

Få ord kan beskriva Tove Janssons (1914-2001)  livsverk som konstnär, författare och serietecknare. Att hon är en av världens mest kända finländare står helt klart. Och i hennes ord kan alla hitta tröst, igenkänning, glädje, sorg. Helt enkelt livet.

Vägen hem var mycket lång och ingen har jag mött,
nu blir kvällarna kyliga och sena.
Kom trösta mig en smula, för nu är jag ganska trött,
och med ens så förfärligt allena.
Jag märkte aldrig förut, att mörkret är så stort,
går och tänker på allt det där man borde.
Det finns så mycket saker jag skulle sagt och gjort
och det är så väldigt lite jag gjorde.
/Ur Höstvisa

Arto Paasilinna


Foto: Ulla Montan /Brombergs

Med sina varma, underfundiga och sanslösa skrönor har Arto Paasilinna (1942-2018)  lockat till många skratt och blivit omåttligt populär, både i sitt hemland och utomlands.

Finnarnas mäktigaste fiende är svårmodet, dysterheten, den bottenlösa apatin. Tungsinnet hänger ständigt över det arma folket och har under årtusendenas lopp lagt alla finnar under sig så att folksjälen har blivit melankolisk och allvarstyngd. Bedrövelsens grepp är så stadigt att många finnar ser döden som den enda räddningen. Svartsynen är en betydligt besvärligare fiende än ryssen.
/Ur Kollektivt självmord

 

Av Johanna Stenius
Bild i toppen: © Moomin Characters™”presskitfiles/

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!