Finska deckarstjärnan: ”Ville skriva något som jag själv hade blivit skrämd av”
Deckare

Finska deckarstjärnan: ”Ville skriva något som jag själv hade blivit skrämd av”

Bladvändaraction med oväntade vändningar. Max Seeck, en av Finlands främsta deckarstjärnor, är aktuell med den nya thrillern "Ondskans nätverk". Vi intervjuade honom i fjol när den internationella succén "Den trogne läsaren" kom på svenska.

Av: Linda Fritiofsson
Fotograf: Mikko Rasila
Publicerad: 12 januari 2021

Bladvändaraction med oväntade vändningar. Max Seeck, en av Finlands främsta deckarstjärnor, är aktuell med den nya thrillern "Ondskans nätverk". Vi intervjuade honom i fjol när den internationella succén "Den trogne läsaren" kom på svenska.

Häxtjakter och Helsingfors, ockultism och oväntade vändningar. Det är några ord som ringar in Max Seecks bladvändare till thriller.  Den trogne läsaren som nu även ska bli tv-serie utspelar sig under några vintriga dagar i den finländska huvudstaden. I bokens början har en kvinna hittats brutalt mördad i en lyxvilla vid havet. Hon är gift med författaren Roger Koponen, han har skrivit den framgångsrika trilogin Witch Hunter och är denna kväll iväg på ett författaruppträdande. Kort efter att han nåtts av dödsbudet omkommer han och den polis som ska hjälpa honom hem i en bilolycka. Men strax därefter syns han på en övervakningskamera från tunnelbanan i Helsingfors. Det står klart att det inte är något vanligt mordfall som kommissarie Jessica Niemi och hennes kolleger ska utreda – och mysteriet växer när ytterligare en kvinna hittas död.

– Jag ville skapa en story med traditionella nordic noir-element som samtidigt hade en skräcktwist – och det skulle vara något som jag själv hade tyckt varit oerhört skrämmande att läsa. Jag hade en idé om några personer som skapar en farlig kult, och ju mer research jag gjorde på området, desto mer övertygad blev jag om att ockultism och häxjakter skulle vara bokens huvudtema.

Boken har sålt till 35 länder och legat på New York Times bästsäljarlista. Var det något du kunde föreställa dig medan du skrev?

– Jag hoppades så klart att den skulle bli en succé, men självklart har jag blivit överraskad. Det var fantastiskt när det började trilla in utländska bud på boken förra hösten. Det är en dröm som gått i uppfyllelse.

Din huvudperson Jessica Niemi är kriminalöverkonstapel vid Helsingforspolisen och har ett mörkt förflutet. Hur skulle du beskriva henne?

– Jag tror att huvudpersonen måste vara ”likeable”, men det betyder inte att hon eller han måste vara perfekt, snarare tvärtom. Jag ville göra Jessica smart; cynisk och lojal, och samtidigt var det viktigt för mig att läsarna skulle få ta del av hennes förflutna för att förstå varför hon blivit som hon blivit. Hon har en del mörka hemligheter och är en orolig själ, men ändå vill jag lära känna henne och bli hennes vän.

Hur började skrivandet för dig?

– Jag har arbetat inom många olika branscher och med jobb som inte varit tillräckligt kreativa för mig, och när är jag började skriva för omkring åtta år sedan handlade det mest om eskapism, ett sätt att fly vardagen. Jag blev snart publicerad i Finland och efter debuten, som blev en framgång, har jag framför allt ägnat mig åt skrivandet. Idag skriver jag på heltid.

Var det självklart att du skulle skriva i spänningsgenren?

– Inte helt. Jag visste att jag ville skriva romaner och pjäser, men att det blev kriminalromaner handlar nog om att det framför allt är det jag själv läst mycket. Jag ville matcha giganter som Stieg Larsson och Jo Nesbø.

Berätta om din skrivprocess. Hur kan en vanlig jobbdag se ut för dig?

– Jag kommer till mitt kontor kring niotiden och går hem runt 16 eller 17. Förutom att skriva så handlar det om researcharbete, marknadsföring och intervjuer. För mig tar det sex månader att skriva en bok. Jag skriver ungefär 3000-4000 tecken per dag, även om jag har hört att det är en för snabb takt så tycker jag att det är görbart. Ibland sitter jag hemma och skriver och den senaste tiden har det blivit en del amerikanska affärsmöten via Teams som börjat först vid 20-tiden.

Max Seeck listar tre favoriter i deckargenren

Max Seeck

  • Född: 1985.

  • Bor: I Helsingfors.

  • Gör: Författare och filmproducent.

  • Aktuell med: Den trogne läsaren som ges ut på svenska på Albert Bonniers Förlag den 12/1.

  • Ser fram emot att läsa 2021: Det kommer en rad bra finska deckare den här våren som jag ser fram emot. Och så kommer jag att läsa en del Paul Auster som jag verkligen gillar.

Den trogne läsaren

Den trogne läsaren

Max Seeck
Inbunden
189 kr
Köp boken
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

Ondskans nätverk

Ondskans nätverk

Max Seeck
Inbunden
209 kr
Köp boken
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!