Foto: Unsplash 12 böcker som blev världsfenomen
Boktips

12 böcker som blev världsfenomen

En del böcker har framgångssagor av episka mått. Böcker som säljer i miljontals exemplar världen över, som det görs påkostade filmatiseringar av och beskrivs som något "alla" pratar om. Vi listar tolv böcker som blev fenomen.

Av: Karin Andersson & Elsa Sjögren
Publicerad: 28 februari 2023

En del böcker har framgångssagor av episka mått. Böcker som säljer i miljontals exemplar världen över, som det görs påkostade filmatiseringar av och beskrivs som något "alla" pratar om. Vi listar tolv böcker som blev fenomen.

Bok 1

Det slutar med oss av Colleen Hoover

Det slutar med oss tog Colleen Hoover från självpublicerad författare till att toppa bästsäljarlistorna och ha över en miljard visningar på TikTok. Läsaren får träffa Lily som har jobbat hårt för att få sitt drömliv i Boston. När hon träffar och förälskar sig i neurokirurgen Ryle verkar hennes liv nästan för bra för att vara sant. Ryle är känslig, intelligent och väldigt svag för Lily. Men han är också självsäker, envis och kanske till och med lite arrogant. När Lily tvingas ifrågasätta sitt förhållande med Ryle börjar hon också tänka på Atlas. Atlas som var hennes första kärlek och en viktig länk till hennes förflutna. När han plötsligt dyker upp i hennes liv igen, hotas allt Lily byggt upp med Ryle.

Översättare: Christina Mansicka

Läs mer: Colleen Hoover – Drottningen av BookTok

Bok 2

Det börjar med oss av Colleen Hoover

Colleen Hoover fortsatte skaka om TikTok med uppföljaren till Det slutar med oss. 800 000 kopior av Det börjar med oss såldes under första lanseringsdagen och ligger än idag på flera bästsäljar-listor. Här får läsarna ta del av Atlas historia och veta vad som hände sen. Efter att ha varit åtskilda i två år stöter Lily åter igen på sin första kärlek Atlas. Kan de äntligen få det att funka? När Atlas bjuder ut henne på dejt säger hon ja. Men hennes lycka skuggas av ex-maken Ryle som avskyr att Atlas är en del av Lilys och deras dotters liv.

Översättare: Olga Falk

 

Bok 3

Crazy rich i Asien av Kevin Kwan

En av Hollywoods mest framgångsrika filmer 2018 var den romantiska komedin Crazy Rich Asians, baserad på Kevin Kwans bok med samma namn. Majoriteten av filmens rollbesättning var av asiatiskt ursprung, något som gjorde filmen historisk och startade en debatt om mångfald i den amerikanska filmbranschen. Nu kommer äntligen boken bakom fenomenet ut på svenska! När Rachel följer med sin pojkvän Nick till Singapore för att gå på ett bröllop har hon ingen aning om den rikedom och lyx som väntar henne. Plötsligt är hon indragen i en virvelvind av dyr champagne, snabba båtar och tävlingsinriktade brudtärnor. Nicks barndomshem visar sig vara ett palats och Nick själv anses vara en av Asiens mest eftertraktade ungkarlar. Dessutom är Nicks mor inte helt övertygad om att Rachel är rätt för sonen.

Läs mer: Crazy rich i Asien är en galen roadtrip genom Singapores rikaste elit

Bok 4

En gentleman i Moskva av Amor Towles

Storpocket
Köp boken

Berättelsen om greve Alexander Rostov och hans liv på Hotell Metropol kvalade in på Barack Obamas lista över hans favoritböcker 2017. Boken är en bästsäljare världen över och är planerad att bli tv-serie.

Bok 5

Harry Potter-serien av J.K. Rowling

Böckerna som fick en hel värld att muttra trollformler, heja på Hermione och önska att de inte vore mugglare.

Bok 6

Femtio nyanser-serien av E.L. James

Böckerna som satte BDSM på allas läppar och dessutom fick en enorm skara av trogna följare som hyllade den erotiska litteraturens genomslag.

Bok 7

Millenium-serien av Stieg Larsson

Få svenska böcker har fått ett sådant internationellt genomslag som Stieg Larssons om Lisbet Salander.

Bok 8

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie

danskt band
Köp boken

Den relativt korta och lättillgängliga boken blev en enorm snackis och används idag som undervisningsmaterial i flera skolverksamheter.

Bok 9

Sherlock Holmes-serien av Arthur Conon Doyle

Om J.K Rowling gjorde Harry Potter till världens mest kände trollkarl så gjorde Arthur Conan Doyle detsamma med mästerdetektiven Sherlock Holmes.

Bok 10

Da Vinci-koden av Dan Brown

Boken om hemliga sällskap, Bibeln och Jesus som gjorde hela världen till konspirationsteoretiker. Självklart gjordes en en lika framgångsrik film med Tom Hanks i huvudrollen.

Bok 11

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón

Även Vindens skugga förförde med sin mystiska och romantiska berättelse om ett hemlig bibliotek i Barcelona. Boken beskrevs som en spansk Da Vinci-koden och blev en enorm internationell succé.

Bok 12

Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien

Den episka fantasyserien i tre delar heter i nyöversättning Ringarnas herre, men är kanske mest känd för sin första titel Sagan om ringen. Berättelsen är kanske en av de mest kända i världen och gav upphov till lika hyllade och prisade storfilmer.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!

Crazy rich i Asien är en en galen roadtrip genom Singapores rikaste elit