14 böcker som håller minnet av Förintelsen levande
Böckerna

14 böcker som håller minnet av Förintelsen levande

Snart försvinner de sista ögonvittnena till Förintelsen. Vi listar böckerna som hjälper oss att minnas det fasansfulla.

Av: Tove Kullenberg
Publicerad: 24 augusti 2018

Snart försvinner de sista ögonvittnena till Förintelsen. Vi listar böckerna som hjälper oss att minnas det fasansfulla.

De överlevare från Förintelsen som fortfarande är i livet är idag mellan 90 och 100 år gamla. Med dem försvinner de sista ögonvittnena till nazisternas fasansfulla brott mot mänskligheten. Men vi måste låta vittnesmålen leva vidare, och ett sätt är förstås genom att läsa. Här är 14 böcker som på olika sätt håller minnet levande.

1. Ting som bär våra minnen av Dina och Jovan Rajs

14 böcker som håller minnet av Förintelsen levande

Dina och Jovan Rajs föddes i forna Jugoslavien och deras uppväxt präglades av förintelsen. Dina som gömd med falska identitetshandlingar och i ständig rädsla för att bli upptäckt, Jovan både som gömd och som fånge i flera koncentrationsläger. I Ting som bär våra minnen berättar de sin historia genom saker som de har burit med sig genom livet. En papperslapp, en förlovningsring, ett schackspel. Saker som vittnar om ett liv som överlevande, saker som gömdes när de tvingades lämna sina hem. Ting som påminner om deras historia och påverkat deras sätt att tänka och känna.

Boken finns här.

Lyssna på boken här.

Läs mer: Förintelsen utplånade deras barndom – nu berättar de om tingen som blev kvar

2. Resenären av Ulrich Alexander Boschwitz

14 böcker som håller minnet av Förintelsen levande

En bok med en fascinerande historia. Resenären skrevs omdelbart efter Kristallnatten 1938, men låg bortglömt i flera år och gavs ut på tyska första gången 2018. På kvällen den 9 november 1938 bankar det på dörren till familjen Silbermanns våning i Berlin. Otto Silbermann lyckas ta sig ut genom bakdörren och räddas. Han är oförmögen att att återvända till sitt vandaliserade hem. Istället vandrar han genom staden. Runt omkring pågår livet som vanligt, samtidigt som han själv i ett slag blivit villebråd. Han har hört berättelser om bekanta som fängslats eller försvunnet men har tänkt att förföljelserna inta angår honom. I ett desperat försök att rädda det som räddas kan stiger han på ett tåg.

Boken finns här.

Läs också: Boken var bortglömd i 70 år — nu publiceras den

3. Witnesses av Mikael Jansson

Den världsberömde modefotografen Mikael Jansson fick 2017 ett stipendium för att fotografera Förintelsens överlevare i Sverige. Arbetet utmynnade i en diger samling bilder som visades på en fotoutställning på Kulturhuset i Stockholm. Det unika materialet publicerades också parallellt i boken Witnesses. Den består av en arkivbox som innehåller nio stora ark i tabloidformat som berättar genom bilder och citat från de överlevande.

– Det är väldigt viktigt att aldrig sluta berätta de här historierna. Att ta själva bilderna är ju ganska likt andra fotograferingar jag gjort, men alla möten och historier har varit så oerhört starka och gripande att jag stundtals inte kunnat plåta. Jag har träffat fantastiska människor, säger Mikael Jansson.

Här finns boken.

4. Med förintelsen i bagaget av Sioma Zubicky

Sioma Zubicky växte upp i en cirkusfamilj i Berlin. Som xylofonspelande musikaliskt underbarn turnerade han runt i Europa, tills han som 17-åring deporterades till Auschwitz 1943. Till Sverige kom han 1947, där han så småningom blev journalist.

När Sioma gick bort 2014 hade han hunnit föreläsa om sitt liv och om främlingsfientlighet för nära en miljon skolungdomar i Sverige. ”Ett sätt att bearbeta erfarenheterna och vända dem till något konstruktivt”, som han beskrev det själv.

I Med Förintelsen i bagaget berättar Sioma Zubicky om sin barndom och den fruktansvärda tiden i koncentrationsläger, där hans familj mördades.

Här finns boken.

5. Vägen till Nürnberg av Philippe Sands

När juristen Philippe Sands får en inbjudan att föreläsa i Lviv i Ukraina öppnas en okänd dörr till hans familjs historia. Med utgångspunkt i morfaderns flykt undan nazisterna inleds en andlös resa som tar läsaren från det forna Lemberg till rättegångens Nürnberg.

Prisbelönta Vägen till Nürnberg är en berättelse om folkmord, familjehemligheter och drömmen om rättvisa.

Här finns boken.

Missa inte! 11 fascinerande berättelser från andra världskriget

6. Den svarta jorden av Timothy Snyder

Timothy Snyder ger oss en ny bild av Förintelsen i Den svarta jorden. Här knyter han 1900-talets stora tragedi till samtiden och ser massmordet på judarna som något som fortfarande ligger mycket nära.

Enligt Snyder äventyrar vi framtiden i vår bristande förståelse av Förintelsen. Det tidiga 2000-talet har på många sätt kommit att likna 1920-talet. Den svarta jorden återger Förintelsen inte bara som historia, utan som en varning.

Här finns boken.

7. Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting

I serieboken Vi kommer snart hem igen återberättar författaren Jessica Bab Bonde sex personers öden – hur de klarade av att överleva och hur det var att komma till Sverige. Peter Bergting tolkar berättelserna i bild.

Vi kommer snart hem igen är bok att sätta i händerna på alla över elva år – viktig att läsa, viktig att diskutera länge efteråt.

Här finns boken.

8. Jag återvänder aldrig av Georg Klein

Essäbok om Förintelsen och de som utsattes, men också om likgiltigheten hos de som såg på. Författaren Georg Klein lyckades undkomma koncentrationslägret när han flydde från ett nazistiskt deportationståg. Till Sverige kom han som flykting från Ungern 1947 och blev tidigt en betydande cancerforskare innan han debuterade som författare.

Här finns boken.

9. Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg

Göran Rosenbergs vackra, vemodiga och djupt personliga berättelse om sin fars väg från Auschwitz belönades med 2012 års Augustpris i den skönlitterära klassen.

”Såväl litterärt som journalistiskt har Göran Rosenberg på ett enastående sätt bidragit till den svenska berättelsen om Förintelsen.”
Dagens Nyheter

Här finns boken.

10. Frågor jag fått om Förintelsen av Hedi Fried

Hédi Fried har här sammanställt 46 frågor som hon återkommande har fått under sina skolbesök. Frågor som ”Vad är det värsta du har varit med om?” (Svar: Att skiljas från föräldrarna), ”Var man hungrig hela tiden?” (Ja) och ”Fanns där snälla SS-soldater?” (Nej).

Här finns boken.

11. Om man ännu finns av Rose Lagercrantz


Rose Lagercrantz egen släktkrönika, om alla de familjemedlemmar som överlevt Förintelsen.
”Sent började jag intressera mig för deras öden. Hur hade de klarat sig? Jag fick inga långa svar. Mamma sa: Jag vet inte. Jag fattar inte att jag fortfarande finns.”

Här finns boken.

12. Är detta en människa-trilogin av Primo Levi

1944 arresterades Primo Levi i norra Italien och deporterades till förintelselägret Buna nära Auschwitz. Han var då i tjugoårsåldern. I Är detta en människa? berättar han lågmält och engagerat om fasorna. Fristen är skildring av de nio månader det tog att återvända hem efter befrielsen 1945, genom städer och byar i ett sönderslaget Europa. Året före sin död, publicerar Levi sitt sista stora credo om Förintelsen. I boken De förlorade och de räddade deklarerar han att de som överlevde Auschwitz inte är de verkliga, de yttersta vittnena. Det är de som förintades.

Här finns boken.

13. Mannen utan öde av Imre Kertész

Fjortonårige György Köves och tusentals andra judar tvingas ombord på ett godståg genom Europa. När dörrarna slås upp och vakterna skriker åt dem påbörjas en pojkes oerhörda kamp för överlevnad. Imre Kertész debutroman Mannen utan öde är en av de starkaste litterära skildringarna av livet i ett nazistiskt förintelseläger. När romanen publicerades i Ungern 1975 mottogs den av en kompakt tystnad. Idag är den en levande klassiker, som lade grunden till ett Nobelpris, för ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke.

Här finns boken.

14. Livet måste ha mening av Viktor Frankl

Vilka är de faktorer som inverkar på en människas förmåga att klara av kriser och svåra levnadsförhållanden? Vad är det som gör att vissa överlever med en bibehållen, och ibland även fördjupad, känsla av meningsfullhet? Viktor Frankl (1905–1997), en av psykologins stora pionjärer, har sysslat med dessa frågor under större delen av sitt liv. I denna klassiker ges en inblick i hur hans teorier växer fram under åren som fånge i olika koncentrationsläger under andra världskriget.

Här finns boken.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!