13 fängslande true crime-böcker
14 fängslande true crime-böcker vi älskar
Böckerna

14 fängslande true crime-böcker vi älskar

Människor tycks otroligt fascinerade av verklighetsbaserade historier om ond, bråd död. True crime-genren har varit populär länge och ger oss en förståelse utöver det som förmedlas i media. Här listar vi 14 spännande brottsberättelser från verkligheten. 

Av: Meja Uhlander
Fotograf: Unsplash
Publicerad: 01 oktober 2018

Människor tycks otroligt fascinerade av verklighetsbaserade historier om ond, bråd död. True crime-genren har varit populär länge och ger oss en förståelse utöver det som förmedlas i media. Här listar vi 14 spännande brottsberättelser från verkligheten. 

1. Jag försvinner i mörkret av Michelle McNamara

14 fängslande true crime-böcker vi älskar

Tolv mord, femtio våldtäkter – från mitten av 1970-talet och tio år framåt levde Kalifornien i skräck för Golden State Killer. Han lyckades undkomma rättvisan. Många år senare gjorde Michelle McNamara det till sin livsuppgift att hitta honom. Hennes bok är en stark, mardrömslik skildring direkt från verkligheten – och samtidigt ett självporträtt av en kvinnas besatthet av sökandet efter sanningen.

Köp boken här.

2. Hur man löser ett spaningsmord av Joakim Palmkvist

Vad gör 35-åriga trebarnsmamman Therese Tang så speciell? Jo, hon är den enda privatpersonen i Sverige som har löst ett spaningsmord. Det här är berättelsen om hur hon såg det som polisen missade.

Mångmiljonären Göran Lundblad försvinner spårlöst i augusti 2012. Han bor tillsammans med sin 24-åriga dotter Sara på en gård strax utanför Kalmar. Sara är tillsammans med den tre år yngre Martin i granngården, som Saras pappa inte tycker om, med anledning av gamla stridigheter mellan de båda gårdarnas familjer. Två år efter att Göran försvinner, hittas hans kropp nedgrävd utanför gården. Detta innebär slutet på en historia om kärlek och svartsjuka, om en dotters svek, lögner, pengar och ond, bråd död. Joakim Palmkvist, kriminalreporter på Sydsvenska Dagbladet har flera decenniers erfarenhet av att bevaka grov kriminalitet och mord.

Boken finns här.

3. Den vedervärdige boktjuven av Joakim Palmkvist

I november 1979 försvinner 29-åriga Carina Johansson i Malmö. Hon har försvunnit förut, men nu var det länge sedan. Dessutom ska hennes treåriga son komma hem till henne dagen därpå och det brukar hon aldrig missa. Men veckorna går och inga livstecken kommer från Carina. Det som förbryllar polisen är att någon har varit inne i hennes lägenhet och att denne någon troligtvis också hämtar ut hennes sjukpension. Många år senare i december 2006 får kriminalreportern Joakim Palmkvist ett anonymt brev med två strofer på latin, som betyder ungefär ”ingen återvändo” och ”inget mänskligt är mig främmande”. Brevet har inga fingeravtryck och det är omöjligt att spåra avsändaren, MEN Joakim tror sig vara säker på vem brevskrivaren är…

E-boken finns här.

4. Huvudet i bokskogen av Joakim Palmkvist

Marua Ajouz, en tonårsflicka från Malmö har varit försvunnen i tio månader. En solig höstdag 2003 gör en svampplockare en fruktansvärd upptäckt i skogen – ett avkapat människohuvud. Huvudet visar sig tillhöra just Marua och spåren efter henne upphör hemma hos ex-pojkvännen, en dömd våldsbrottsling. Kring pojkvännen surrar ryktena och flickans familj försöker hjälpa till så gott det går. Men utredningen kör fast. 14 år senare hittas en huvudlös kropp utanför Staffanstorp. Detta ger polisen nytt hopp – kanske kan de äntligen lösa det fruktansvärda styckmordet på tonårsflickan Marua. Joakim Palmkvist har följt det gäckande fallet från början och ger i den här boken sin bild av vad som kan ha hänt Marua.

E-boken finns här.

Läs också: 7 romaner som har varit bannlysta 

5. Attarpsmorden av Yngve Lyttkens

Hösten 1844 flyttar Per Ludvig Ekwall till herrgården Attarp, tillsammans med fru, barn och tjänstefolk. Familjen blir direkt omtyckt i trakten, men en varm junidag hittas Per Ludvig Ekwall och en av pigorna döda, med symptom som tyder på arsenikförgiftning. Under rannsakningen visar det sig att den respektabla fasaden har dolt ett sällsynt olyckligt familjeliv och att den idylliska herrgården varit en hemvist för lidelser och hat. Yngve Lyttkens har gett nytt ljus åt fallet – vi får följa rättegångsförhandlingarna och förstå hur familjens liv är en enda stor härva av lögner, bekännelser, anklagelser och återtagande. Vi förstår att domarna aldrig nådde fram till den fulla sanningen och att mördarens motiv och de inblandande familjemedlemmarnas delaktighet förblir en psykologisk gåta, vars lösning kanske hade funnits i den döde Per Ludvig Ekwalls snedvridna personlighet.

E-boken finns här.

6. Med kallt blod av Truman Capote

Den 15 november 1959 hittas den förmögne farmaren Herb Clutter, hans fru, sjuttonåriga dotter och femtonåriga son, bundna och skjutna i huvudet, på familjens gård i Västra Kansas. Herb Clutter var en man utan fiender, och känd för att aldrig ha kontanter, varken på sig eller hemma. Därför är motivet till mordet oförklarligt. Men, den 30 december samma år arresteras de nyligen frigivna straffångarna Dick Hickock och Perry Smith för mordet på familjen Clutter. Drygt fem år senare, den 14 april 1965, hängs de i Kansas statsfängelse. Massmordet framstår som lika oundvikligt som meningslöst. Truman Capotes Med kallt blod börjar i en skildring av individuella öden och växer till en bild av skoningslösa sociala mekanismer i det amerikanska samhället, lika aktuell då som idag.

Boken finns här.

7. Dramat på Broxvik av Yngve Lyttkens

Kammarherre Evert Taube von Block på Broxvik insjuknar plötligt en novemberdag 1895 och avlider en kort tid därefter. Under sommaren sprids rykten om att kammarherren skulle ha blivit förgiftat av sin hustru – ett rykte som påstås utgå från fröken Helga Fägersköld, som samma höst vistas på Broxvik och senare förlovar sig med husets äldste son. Med hjälp av rättegångsprotokoll och andra dokument ger Yngve Lyttkens i denna bok en autentisk redogörelse för detta märkliga kriminalfall. Det har blivit en skildring som är mer spännande än någon detektivroman, ett drama vars gåtfulla natur, häftiga omkastningar och mänskliga komplikationer håller läsaren oerhört fängslad från början till slut.

E-boken finns här.

8. Helikopterrånet av Jonas Bonnier

På morgonen den 23 september 2009 går larmet – en i värdedepån i Västberga rånas. Rånarna anländer via helikopter och polisen står maktlösa och ser på när de sedan försvinner med närapå 40 miljoner kronor. Inte ett enda skott avlossas. Med hjälp av intervjuer, har Jonas Bonnier skrivit en gastkramande roman om ett av Sveriges mest spektakulära brott. En thriller full av halsbrytande detaljer från ett brott som kom att slå världen med häpnad.

Boken finns här.

9. Mannen som slutade ljuga av Dan Josefsson 

Sture Bergwall, mer känd som Thomas Quick, erkände 39 mord och dömdes för åtta. Efter att domarna avslöjats som århundradets rättsskandal, har han friats i en världsunik resningsprocess. Idag vet vi att hela sex tingsrätter blev förda bakom ljuset. Men en fråga förblev obesvarad: Varför blev domstolarna lurade? En åklagare, en förhörsledare, en psykolog, en advokat och en minnesforskare turnerade runt med en drogad, fabulerande Sture Bergwall i flera år, övertygade om att han var en seriemördare. Några av dem ljög till och med i rätten för att få honom fälld.

I prisbelönta Mannen som slutade ljuga löser Dan Josefsson gåtan. Hans spår leder till ett mottagningsrum på Norrtullsgatan i Stockholm. Där arbetade en kvinna i 80-årsåldern som var psykoanalytiker. Sture Bergwall var hennes patient. Terapeuterna på kliniken i Säter var bara kvinnans redskap, och hennes analyser styrde polisens tänkande. Utan henne hade seriemördaren Thomas Quick aldrig skapats.

Boken finns här.

Läs också: 14 romaner om sorg och saknad

10. Yngsjömordet av Yngve Lyttkens

1889 mördar lantbrukaren Per Nilsson sin tjugotvååriga hustru Hanna Johansdotter, tillsammans med sin mamma Anna Månsdotter. Senare uppdagas att sonen och mamman haft ett olämpligt förhållande. När Yngve Lyttkens 1951 tar upp fallet för förnyad granskning och omprövning, är det ett sällsynt skakande drama han presenterar, ett drama som bakom de hemska yttre detaljerna, ger en djup och gripande inblick i människosjälens nattsidor. Genom rättegångsförhandlingar och andra samtida dokument ger Yngve Lyttkens en omfattade bild av de två brottslingarna, från planeringen av mordet, fram till det slutgiltiga straffet: halshuggning för Anna Månsdotter och livstids fängelse förvandlat till dödsstraff för Per Nilsson. Yngve Lyttkens söker framförallt svaret på frågan: Vem var mördaren – Anna Månsdotter eller Per Nilsson?

E-boken finns här.

11. Var kommerserådet mördare? av Yngve Lyttkens

Varje höst manar Ystadsborna fram den gamla spökhistorien om den mystiske mannen som far genom natten efter vita hästar, med en huvudlös dräng på kuskbocken. Bakom folkpratet döljer sig den märkliga historien om kommerserådet Carl Martin Lundgren, köpmannen som smugglade engelskt smuggelgods och blev stadens mäktigaste man. En höstkväll 1809 dör en av Carl Martin Lundgrens drängar, under mystiska omständigheter. Rätten fastslår att det är självmord, men Ystadsborna viskar om någonting annat. Tjugo år senare anklagar den unge juristen Åke Igelström Kull Ystads envåldshärskare för att ha misshandlat drängen, till den grad att det kan räknas som mord. Carl Martin Lundgren frikänns och istället döms Åke Igelström Kull till landsflykt för grov ärekränkning. Men anklagelserna mot Lundgren tycks ha klibbat sig fast vid hans namn och i den här berättelsen gräver Yngve Lyttkens återigen djupare i fallet för att förstå vad som verkligen hände.

E-boken finns här.

12. Olof Palme är skjuten! av Hans Holmér

Hans Holmér var spaningsledare för Sveriges största polisutredning genom tiderna – mordet på statsminister Olof Palme. Hans Holmérs Olof Palme är skjuten är en självbiografisk debut som han skrev ett år efter att han avgick som spaningsledare.

E-boken finns här.

13. Sommarstugemordet i Arboga av Thomas Bodström och Lars Olof Lampers

”Jag har fullt av hål i kroppen”

Så låter det hos SOS-operatören sent på kvällen den tredje augusti 2016. När polisen anländer till sommarstugan vid Hjälmaren finns där en kvinna i sextiotreårs åldern, svårt skakad av flera knivhugg och väldigt chockad. Bredvid henne i sängen ligger hennes man död, även han knivhuggen. Detta blir upptakten till ett av de senaste årens mest omskrivna och sensationella mordfall, där spåren leder bakåt till ytterligare ett misstänkt mord; det visar sig senare att den sextiotreåriga kvinnans dotter ett år tidigare har förlorat sin make i en förmodad drunkningsolycka, alldeles intill samma sommarstuga. I den här boken tar sig Thomas Bodström och Lars Olof Lampers en närmare till på fallet. Framförallt undersöker de om dottern möjligen kan ha någonting med kvinattacken att göra.

Boken finns här.

14. Att ta ett liv av Stefan Lisinski

I april 2004 sker ett brutalt rånmord på en enslig gård i den lilla byn Kalamark i Norrbotten. Polisens misstankar riktas snabbt mot den fyrtioettårige Kaj Linna, en försäljare som tidigare har gjort affärer med offren. Kaj Linna döms senare mot sitt nekande till livstids fängelse. Ett år efter domen får kriminalreporter Stefan Lisinski upp ögonen för fallet. Ju fler stenar han lyfter på, desto märkligare verkar det hela. Stämmer det verkligen att Kaj Linna har begått mordet? Och om han är oskyldig, hur ska man då kunna bevisa det? Att ta ett liv är ett svindlande reportage, en berättelse om undermåligt polisarbete och fartblinda åklagare. I och med boken blir Kaj Linna, efter 13 år i fängelse, äntligen frikänd och nu väcks också frågan om vem som är den riktige mördaren.

Boken finns här.

 

 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

För dig som inte får nog av verklighetsbaserade brottsberättelse. Lyssna mer på Seriemördarpodden eller Mordpodden, i podcast-appen.

En sida till? Fortsätt läs!

Hans nya thriller jämförs med House of Cards och Hitchcock

Den politiska thrillern Åtta månader får deckarrävar som DN:s Lotta Olsson och Leif GW Persson att göra vågen. Vi fick en pratstund med författaren Magnus Montelius, äntligen tillbaka åtta år efter den hyllade debuten Mannen från Albanien.