9 fantastiska böcker av författare från
Biografier

9 fantastiska böcker av författare från "shithole countries"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 15 januari 2018

Enligt Washington post klagade Donald Trump på att USA släpper in för många människor från ”shithole countries” (behöver väl knappast översättas?). De länder som diskuterades var afrikanska nationer och länder kategoriserade som ”temporary protected status”, där bland annat Haiti, Nepal och Syrien ingår.

Vi tycker att det känns lite extra viktigt att läsa författare från några av dessa områden – inte minst för att få uppleva skildringarna därifrån – och listar därför nio av våra favoriter.

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

En extremt stark roman som med stark närvaro och intensitet utspelar sig under Biafrakriget. Det är svåra tider i Nigeria även för de privilegierade och när kriget bryter ut blir de alla offer för fruktansvärda händelser som sliter sönder deras liv. Hem och familj splittras.  
Chimamanda Ngozi Adichie, född 1977 i Nigeria, är sin generations främsta afrikanska författare. Idag finns hennes böcker översatta till ett trettiotal språk och hon har fått mängder av utmärkelser.

Det är inte den politiska nerven i En halv gul sol som gör att man trollbinds, utan det pulserande liv hos personer och händelser som kännetecknar all god litteratur.
/Barometern

Allt går sönder av Chinua Achebe

Allt går sönder utspelar sig i slutet av 1800-talet i det förkoloniala Nigeria och utgör en motbild till den stereotypa, europeiska skildringen av Afrika. Den utkom första gången 1958 och har med tiden blivit en av 1900-talets stora klassiker. Idag är det den mest lästa av alla afrikans ka romaner, såld i mer än 12 miljoner exemplar och översatt till över 50 språk.

Chinua Achebe (1930–2013) är en portalfigur inom den afrikanska litteraturen. Han blev 2007 den andra författaren någonsin att tilldelas The Man Booker International Prize.

Ingen roman har betytt mer för den afrikanska litteraturen.
/ur Per Wästbergs förord

Att återvända av Hisham Matar

Vinnare av 2016 års Pulitzerpris för bästa biografi.
Att återvända är en osedvanligt stark bok om en sons sökande efter sin far och återkomsten till ett land han trodde att han förlorat för alltid – ett hemland han inte längre känner igen. Det är en bok om sorg, kärlek och exilens skoningslösa ovisshet, baserad på författarens eget liv. När Hisham Matar var nitton år gammal blev hans pappa kidnappad och förd till ett libyskt fängelse. Det blev det sista Matar någonsin hörde från sin far. När den libyske diktatorn Muammar Gaddafi störtades tjugo år senare, under den Arabiska våren 2011, kunde författaren äntligen återvända till sitt hemland.  Här berättar Matar om sin livslånga resa mot upprättelse, för sig själv, sin far och sitt land.

Hos Hisham Matar finns inga spår av klichéer. Såväl tankegångarna som beskrivningarna av dem är raffinerade. Det är formuleringar i nobelprisklass. /Kulturnytt, Sveriges Radio

 

Kärleken, kriget av Assia Djebar

Vanligtvis är det segrarna som skildrar historien. Men i Assia Djebars Kärleken, kriget vänds perspektivet upp och ned. Här lyfts de kvinnliga frihetshjältarna fram, de ohörda kommer till tals, deras berättelser vävs samman till en historia om hur det koloniala förtrycket besegras men byts ut mot ett annat. Gårdagens förtryckta blir dagens segrare och samtidigt nya förtryckare.

Assia Djebar är från Algeriet. Hon betraktas som en av de främsta litterära rösterna i Nordafrika och är en ständig kandidat till Nobelpriset.

Stor, viktig, litterärt mästerverk är inte ord som faller från en kritikers läppar för ofta – de reserveras för det enstaka tillfället. Detta är ett sådant.
/Maria Ehrenberg, Kristianstadsbladet

Memorys bok av Pettina Gappah

Memory är en ung kvinna som sitter på death row i kvinnofängelset i Zimbabwes huvudstad Harare. Memory sticker ut bland sina medfångar. Hon är bildad och privilegierad, och hon är albino. Medan Memory väntar på sitt straff skriver hon ner sin historia, i ett försök att få fallet omprövat. Hennes vittnesmål formar en hypnotiserande berättelse om öde, identitet, klass, ras och kön i ett land präglat av brutala kontraster.

Petina Gappah är författare från Zimbabwe med juristexamen från Cambridge, Graz Unversity och University of Zimbabwe. Hon bor med sin son i Genève där hon är verksam som advokat på en internationell organisation.

Stilsäker berättelse om trauman och hemligheter som går på tvärs mot alla stereotyper, en roman lika allmängiltig som den är djupt förankrad i ett specifikt Zimbabwe.
/Svenska dagbladet

En blomma av blod av Ngugi wa Thiong’o 

Tre afrikanska industripampar har mördats och fyra personer häktas som misstänkta: rektorn för den lokala skolan, Munira, barflickan Wanja, den tidigare gerillakämpen Abdulla samt fackföreningsmannen Karega. De fyra huvudpersonernas inbördes relationer bildar kärnan i Ngugi wa Thiong’os klassiker från 1977. Förutom att handla om brott och straff finns här också en stor berättelse om landet Kenya, om kampen för självständighet men också om de problem som följer på politiska drömmar som infrias.

Ngugi wa Thiong’o är född 1938 i Kenya, men befinner sig i exil i Kalifornien, USA. Flera av hans romaner ger en bild av kikuyufolkets historia från förkolonial tid fram till i dag.

Hans verk har alltid syftat till att lyfta fram samhällsfrågor som är under debatt. Få författare har gjort det med så allvarligt och ärligt uppsåt som Ngugi.”
/ur Lennart Hagerfors förord

Vi behöver nya namn av NoViolet Bulawayo

9-åriga Darling bor i kåkstaden.Familjens hem har förstörts av president Mugabes ”krigsveteraner” i Zimbabwe. Darling växer alltså upp i en allt annat än barnvänlig miljö, men hon är smart och uppfinningsrik så hon klarar sig trots allt ganska bra. På dagarna hänger hon med sina kompisar, Chipo, Sbho, Gudvet, Horungen och Stine. De rör sig mellan Paradise, kåkstaden där de bor, och rikare villaområden där de främst ägnar sig åt att stjäla.

Det här är en omskakande  skildring av en ung flickas vuxenblivande – från hennes liv och tillvaro i den fattiga kåkstaden i det sönderfallande Zimbabwe till exilen i USA med allt vad den för med sig av nya, uppslitande erfarenheter.

NoViolet Bulawayo (f. 1981) är född och uppvuxen i Zimbabwe och har studerat i USA.

Bulawayos debutroman är intensiv och gripande på samma gång som den utstrålar mänsklighet och humor.
/The Independent

 

Vända hem av Yaa Gyasi

Vända hem inleds med två unga systrar ovetande om varandras existens. Effia har av sin framgångsrika stam gifts bort med den engelske guvernören. Esi sitter fängslad i väntan på att säljas som slav, trots en privilegierad uppväxt.

Yaa Gyasi skildrar med sin imponerande debutroman slavhandelns konsekvenser under flera generationer, från 1700-talet ända fram till idag. Frågan som ställs är om människans jakt på identitet och hemfärd också kan bli hennes väg till försoning.

Yaa Gyasi är född 1989 i Ghana och uppvuxen i Huntsville, Alabama, USA.

Episk historieskildring som skriver samman kontinenterna och världen, betraktade ur ängelns perspektiv.
/Dagens Nyheter

 

Sanslöshet av Horacio Castellanos Moya

En alkoholiserad och sexfixerad författare åtar sig att redigera 1.100 sidor med vittnesmål från indianer som attackerats av militären. Sida efter sida beskriver övergrepp, tortyr, massavrättningar. Som den författare han är kan han inte undgå att fångas av vittnenas nästan poetiska beskrivningar av det fruktansvärda som skett. På kvällarna dövar han sina intryck med att dricka sig redlös med sina vänner.

Sanslöshet är en Kafka-artad och suggestiv roman. Huvudpersonens tölpaktighet och barnsliga fåfänga lockar till skratt, ett skratt som omedelbart fastnar i halsen.

Horacio Castellanos Moya är född i Honduras och uppväxt i El Salvador. Han är en av Centralamerikas mest intressanta författare och lever just nu i exil i Pittsburgh, USA.

Kort roman med lång verkan
/Svenska Dagbladet

 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!