8 nya biografier att se fram emot våren 2023
Biografier

8 nya biografier att se fram emot våren 2023

Soldoktorn, en personlig berättelse om postcovid och en hyllning till kvinnors frigörelse. Vårens biografier bjuder på berättelser om häftiga personer, tröst i tuffa tider och inspiration för att bli sitt bästa jag.

Av: Russell Rothman
Fotograf: Peter Knutsson
Publicerad: 30 januari 2023

Soldoktorn, en personlig berättelse om postcovid och en hyllning till kvinnors frigörelse. Vårens biografier bjuder på berättelser om häftiga personer, tröst i tuffa tider och inspiration för att bli sitt bästa jag.

Bok 1

Jag är inte här, det här händer inte av Annah Björk

Inbunden
Köp boken

Annah har alltid sagt ja-sägare. Från frisk, pigg och hårt arbetande till att fastna i en sjuka som verkar inte gå över. Julen 2020 blir hon sjuk i covid-19. Ett år senare har hon fortfarande svårt att komma ur sängen.

Jag är inte här, det här händer inte är en personligt skildrad berättelse de psykiska, sociala och fysiska effekterna av postcovid. Att se allt man har byggt upp falla sönder. Vem är man när man inte längre kan jobba, inte orkar vara mamma, partner eller vän? Samtidigt som hon är sjuk drabbas Annahs familj av en ofattbar sorg. Hur stöttar man sina närmaste när man knappt kan bära sig själv? Och hur blir man frisk från något som till och med läkarna kallar ett mysterium?

Bok 2

Sånt är livet av Mikael Sandström

Kartonnage
Köp boken

Läkaren Mikael ”Soldoktorn” Sandström började sin karriär för att arbeta med liv, men det blev också att nära arbeta med döden. Läkaryrket beskrivs som omväxlande och givande med möjligheten att göra en skillnad för människor och känna sig behövd. Mikael delar sina erfarenheter som expert från sin tid på TV4 Nyhetsmorgon, samt erfarenheter från akut- och intensivvården, inklusive personliga möten med patienter som berör. Han pratar även om vikten av att skapa förtroende mellan läkare och patient så patienten kan ta emot svåra besked.

Bok 3

När bror dör av Emilia Aalto

Inbunden
Köp boken

”jag går riktningslöst
lyssnar på ilskan
som bär min brors röst
tänker att
nu slutar det
nu
förlorar jag allt”

När bror dör är en suggestiv läsning med ett viktigt budskap. En rörande berättelse om en brors liv och död med en kritisk insyn i den decentraliserade vård som dagligen låter människor falla mellan stolarna.

Bok 4

Min egen elds kurir av Johan Svedjedal

Inbunden
Köp boken

Äntligen utkommer en stor biografi om en av den svenska litteraturens världsförfattare – Harry Martinson. Enligt författaren och litteraturvetaren bakom boken, Johan Svedjedal, var Harry Martinson förutom ett litterärt geni, även ”miljörörelsens största profet”. En trasor-till-rikedom berättelse med svärta – som faktiskt hänt på riktigt.

Bok 5

Kvinnor jag har mött och varit av Frida Söderlund

Inbunden
Köp boken

Kvinnor som jag mött och varit utforskar frågor om identitet och kvinnors roll i samhället. Frida Söderlund tar upp hur samhällets förväntningar på kvinnor kan kännas som en press – att vara allt från ledare till föräldrar samtidigt. Hon reflekterar över kvinnors erfarenheter världen över, inklusive de som riskerar sina liv för en perfekt kropp och de som kämpar för sin rätt till abort. Boken är en personlig hyllning till alla versioner av kvinnan och ett försvar för deras frihet.

Bok 6

Du vill inte mer av Alexander Mahmoud

Alexander Mahmoud är en fotograf som har en fast anställning på Dagens Nyheter. Han har sett den europeiska landsbygden översvämmas och dokumenterat flyktinglägret på Lesbos och internationella adoptioner. Hans kamera visar samhällets splittring under pandemin. Han har vunnit Stora journalistpriset 2021 och snart aktuell med en självbiografisk bok som mest handlar om andra.

Bok 7

En våldsam kärlek av Jessica Macdowall

Inbunden
Köp boken

En våldsam kärlek är en självbiografi skriven av Jessica MacDowall som handlar om hennes relation med en våldsam man. I boken beskriver hon sin förälskelse med Sebastian, och hennes kamp för att bryta sig loss från en spirande våldssituation. Boken är ett starkt vittnesmål om våld i relationer och den skam och skuld som ofta medföljer. MacDowall blottar sin kamp för att hitta en väg ut och att finna frid för hennes och barnens skull, och beskriver också det samhälle som ofta lägger bevisbördan på offret och inte på förövaren.

Bok 8

Drömmaren av Nils Uddenberg

Drömmaren, en biografi om Sven Hedin, är en objektiv beskrivning av denna motsägelsefulla person, som var en av Sveriges mest beundrade upptäcktsresande vid förra sekelskiftet men vars rykte fläckades när han stödde Tyskland under de båda världskrigen. Hedin drömde om att bli en hjälte, och Nils Uddenberg beskriver hans liv utan att beundra eller moralisera. Boken innehåller också många illustrationer från Hedin, som var en skicklig tecknare och fotograf.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!