5 nya biografier att lägga på läs- eller lyssningslistan
Boktips

5 nya biografier att lägga på läs- eller lyssningslistan

Från en dråplig instruktionsbok om att leva som queer till en drabbade berättelse om en flykt från Saudiarabien. SelmaStories har listat några nya biografier om vitt skilda men berörande livsöden.

Av: SelmaStories
Publicerad: 01 april 2022

Från en dråplig instruktionsbok om att leva som queer till en drabbade berättelse om en flykt från Saudiarabien. SelmaStories har listat några nya biografier om vitt skilda men berörande livsöden.

Bok 1

Bögen är lös av Edvin Törnblom

Varför beskylldes vår första homosexuella kung för digerdöden och hur ser villkoren ut för HBTQI-personer i andra länder? I den nya boken Bögen är lös blandar Edvin Törnblom fakta och historia med personliga berättelser om hur han formats som människa. Det handlar om allt från svåra stunder med mobbing till ljusa händelser som fått honom att landa i acceptans och kärlek.

Bok 2

Rebell av Rahaf Mohammed

Rahaf Mohammed har kallats för världens modigaste tonåring. Nu kommer hennes självbiografi om flykten från Saudiarabien till frihet.

Rahaf tränas till undergivenhet, enligt det strikta Saudiarabiska samhällets traditioner. Hennes bröder behandlar henne som en slav och slår henne regelbundet, ofta medan mamman till synes oberörd ser på. När hennes syster blir svårt misshandlad av släktingar når Rahaf sin vändpunkt. Hon börjar ifrågasätta alla de övergrepp och orättvisor som sker i hennes hem och land. Hon sminkar sig, hon klipper av sitt hår – trots förbud och farliga konsekvenser. Rebellen inom henne frodas.

Läs mer: 13 drabbande böcker om människor på flykt

Bok 3

Markoolio, mörkret och den rosa bubblan av Marko Lehtosalo, Gustav Gelin

Med Markoolio skapade Marko Lehtosalo en hitmaskin och tog listorna med storm. Han kastades in i ett framgångshjul som snurrade allt snabbare. Samtidigt bar han på mörka minnen från barndomen. I ett uppmärksammat sommarprat 2018 avslöjade Marko hemligheterna som han och hans familj burit på i så många år, och nu berättar han för första gången hela sin historia i biografin som han skrivit tillsammans med Gustav Gelin.

Läs mer: Mariah Carey, Avicii och McCartney – här är 11 fängslande musikbiografier

Bok 4

Stulet barn: min resa från Korea och tillbaka av Catrin Villaume Fägerstrand

1968 adopteras Maria Jung Yoon från Sydkorea till Sverige. Hon hamnar hos ett barnlöst par i Norrköping. De tror att hon är två och ett halvt år, men i själva verket är hon fyra och hon har inte som man tror räddats från nöd och svält. För i Seoul finns de biologiska föräldrarna som undrar vart Jung Yoon och hennes två systrar tagit vägen. Tack vare kontakter, mutor och stor uppmärksamhet i media får paret tillslut kontakt med Marias svenska föräldrar.

Bok 5

En människa kan mördas men inte idéer av Eva Franchell

Storpocket
Köp boken

Nästa år är det 20 år sedan utrikesminister Anna Lindh mördades. Två små pojkar förlorade sin mamma och en man miste sin fru. Men hennes död innebar också att Sverige och Socialdemokraterna förlorade en del av sin framtid. Nu finns en biografi om henne av journalisten Eva Franchell som var nära vän och kollega. Författaren ger en bild av det politiska 1900-talets andra hälft och skildrar den mångsidiga politikern och människan Anna Lindh.

Läs mer: 10 nya ljudböcker du inte får missa i vår

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!