Bastu, kalla bad och bullrande skratt - 3 böcker fyllda av svart finsk humor
Boktips

Bastu, kalla bad och bullrande skratt - 3 böcker fyllda av svart finsk humor

Humorläsningen från vårt östra grannland är en oemotståndlig svart blandning av tragedi och komedi. Här är 3 finska humorfavoriter som översatts till svenska.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Harri Tarvainen / Visit Finland
Publicerad: 04 maj 2022

Humorläsningen från vårt östra grannland är en oemotståndlig svart blandning av tragedi och komedi. Här är 3 finska humorfavoriter som översatts till svenska.

Bok 1

Bäverteorin av Antti Tuomainen

Inbunden
Köp boken

Antti Tuomainens actionfyllda thrillerserie om försäkringsmatematikern Henri Koskinen som får en äventyrspark på halsen liknar ingenting annat. Henri Koskinen är inte bara en skicklig försäkringsmatematiker och entreprenör som äger en äventyrspark, utan har också i denna seriesn tredje del nyligen tagit på sig en ny roll som familjefar. Efter att ha flyttat ihop med sin älskade partner Laura och hennes dotter, är han nu engagerad i sin lokala pappaförening i en trendig del av staden. Samtidigt utmanas han av en rivaliserande äventyrspark som försöker ta över marknaden genom alla medel tillgängliga. Henris matematiska noggrannhet och logiska syn på livet sätts på prov när han står inför hot från kriminella krafter och samtidigt försöker bidra till en insamling för en klassresa till Paris genom att göra äppelmarmelad.

Översättare: Emil Johansson

Bok 2

Löpgravsvägen av Kari Hotakainen

Lagerarbetaren Matti Virtanen är frustrerad: han är ingen bråkstake utan älskar lugn och ro, har varit en riktig hemmapappa och ändå har hans fru Helena lämnat honom efter bara ett enda slag i vredesmod, mitt i en hockeymatch mellan Finland och Sverige.  Matti tycker att det pris han har fått betala är alldeles för högt för ett enda slag, och han börjar planera hur han ska få tillbaka sin familj. En sak är säker: här räcker det inte med ord, här krävs handling. Han ger sig ut på en desperat jakt efter drömhuset och skyr inga medel för att ta det i besittning… Löpgravsvägen tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2004.

Översättare: Camilla Frostell

Boken är slut hos bokhandlare men kan finnas på bibliotek eller antikvariat och har även blivit film.

 

Bok 3

Kollektivt sjävmordav Aarto Paasilinna

Aarto Paasilinna är kungen av svart finsk humor, som gick bort 2018. Och Kollektivt självmord är en av hans mest lästa klassiker, väl värd att leta efter på antikvariat.

Överste Kemppainen och direktör Rellonen ska båda ta sina liv i en gammal lada. Tyvärr samtiigt, och det går helt enkelt inte så de skjuter upp sina planer och slår följe för att förkliga dem på ett mycket roligare sätt: Det finns säkert tjogtals självmordskandidater runt om i landet. Varför inte samla dem och genomföra historiens mest spektakulära kollektiva självmord? Det är startskottet till en halsbrytande resa i lyxbuss mot dödsriket, där jakten på den perfekta viloplatsen går från Finland till södra Europa.

Översättare: Camilla Frostell

Läs mer