Bastu, kalla bad och bullrande skratt - 3 böcker fyllda av svart finsk humor
Boktips

Bastu, kalla bad och bullrande skratt - 3 böcker fyllda av svart finsk humor

Humorläsningen från vårt östra grannland är en oemotståndlig svart blandning av tragedi och komedi. Här är 3 finska humorfavoriter som översatts till svenska.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Harri Tarvainen / Visit Finland
Publicerad: 02 december 2022

Humorläsningen från vårt östra grannland är en oemotståndlig svart blandning av tragedi och komedi. Här är 3 finska humorfavoriter som översatts till svenska.

Bok 1

Älgparadoxen av Antti Tuomainen

Inbunden
199 kr
Köp boken

Antti Tuomainens actionfyllda thrillerserie om försäkringsmatematikern Henri Koskinen som får en äventyrspark på halsen liknar ingenting annat. Älgparadoxen är del två och nu har Hanri bestämt sig: parken SKA ha den mestlegendariska åkattraktionen Älghoppet, det kommer dra enorm publik Men planerna utmanas starkt av allt från oväntade gäster till en glass-översvämmad berg- och dalbana.   Läsaren har hjärtat i halsgropen och gråter av skratt samtidigt, vilket är helt oemotståndligt. Lyckliga de som ännu inte upptäckt detta briljanta finska författarskap!

Översättare: Emil Johansson

Bok 2

Löpgravsvägen av Kari Hotakainen

Lagerarbetaren Matti Virtanen är frustrerad: han är ingen bråkstake utan älskar lugn och ro, har varit en riktig hemmapappa och ändå har hans fru Helena lämnat honom efter bara ett enda slag i vredesmod, mitt i en hockeymatch mellan Finland och Sverige.  Matti tycker att det pris han har fått betala är alldeles för högt för ett enda slag, och han börjar planera hur han ska få tillbaka sin familj. En sak är säker: här räcker det inte med ord, här krävs handling. Han ger sig ut på en desperat jakt efter drömhuset och skyr inga medel för att ta det i besittning… Löpgravsvägen tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2004.

Översättare: Camilla Frostell

Boken är slut hos bokhandlare men kan finnas på bibliotek eller antikvariat och har även blivit film.

 

Bok 3

Kollektivt sjävmordav Aarto Paasilinna

Aarto Paasilinna är kungen av svart finsk humor, som gick bort 2018. Och Kollektivt självmord är en av hans mest lästa klassiker, väl värd att leta efter på antikvariat.

Överste Kemppainen och direktör Rellonen ska båda ta sina liv i en gammal lada. Tyvärr samtiigt, och det går helt enkelt inte så de skjuter upp sina planer och slår följe för att förkliga dem på ett mycket roligare sätt: Det finns säkert tjogtals självmordskandidater runt om i landet. Varför inte samla dem och genomföra historiens mest spektakulära kollektiva självmord? Det är startskottet till en halsbrytande resa i lyxbuss mot dödsriket, där jakten på den perfekta viloplatsen går från Finland till södra Europa.

Översättare: Camilla Frostell

Läs mer