11 böcker inlästa av favoriten Gunilla Leining
Boktips

11 böcker inlästa av favoriten Gunilla Leining

De flesta kan läsa upp en text. Men konsten att berätta så det känns i hela kroppen – det är en talang som få besitter. Gunilla Leinings röst kan vi lyssna på i timmar utan att tröttna. Här är några av alla hennes fantastiska inläsningar.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 27 september 2023

De flesta kan läsa upp en text. Men konsten att berätta så det känns i hela kroppen – det är en talang som få besitter. Gunilla Leinings röst kan vi lyssna på i timmar utan att tröttna. Här är några av alla hennes fantastiska inläsningar.

1. Vilseledaren av Viveca Sten

 

11 böcker inlästa av favoriten Gunilla Leining

Vilseledaren är den fjärde delen i Viveca Stens serien Åremorden. En vecka i januari tar sex festglada studenter tåget till Åre för att åka skidor. Men plötsligt går allt snett och bara fem av dem är vid liv. Var det en olycka? Spänningen i gruppen stiger och ingen av vännerna kan förklara vad som hände den där natten… Poliserna Hanna Ahlander och Daniel Lindskog tar sig an fallet. Daniel har skuldkänslor gentemot sin dotter och Hanna slits mellan känslorna för sin dejt och kollegan. 

Viveca Sten är nominerad till Årets svenska deckarförfattare 2023.

Lyssna på Vilseledaren här.

Läs mer: Mord i idyllen – 8 spännande boktips

2. Ensam ö av Britt Peruzzi

11 böcker inlästa av favoriten Gunilla Leining

Den fjärde delen i Britt Peruzzis omtyckta Rivieran-serie! I Ensam ö har turistorten Nice sakta hämtat sig från det första pandemiåret då två mystiska försvinnanden gör slut på friden. Det är 8-åriga Léon som har försvunnit mellan skolan och gitarrlektionen och 19-åriga Chloé som saknas från ett svenskt karmelitkloster. Kommissarie Alda Luppi kallas hem från semestern för att ta sig an de två fallen. Utredningen blir en kamp mot klockan där Alda även försöker lösa ett ouppklarat mord som inte lämnar henne ifred.

Översättare: Sofia Scheutz

Lyssna på Ensam ö här.

Läs mer: Beach reads! 10 böcker att ta med till stranden

3. Morden i Fleat House av Lucinda Riley

11 böcker inlästa av favoriten Gunilla Leining

Morden i Fleat House är en tidigare outgiven kriminalroman av Lucinda Riley – författaren till den populära Sju systrarna-serien som avled i cancer i fjol. Boken kretsar kring ett fall där en elev hittas död på en internatskola i Norfolk. Rektorn vill avfärda det inträffade som en olycka, men polisen kan inte utesluta att det rör sig om ett brott. Kriminalinspektören Jazmine ”Jazz” Hunter får utredningen på sitt bord och det visar sig att omständigheterna kring elevens tragiska död är minst sagt mystiska.

Översättare: Anna Thuresson

Köp Morden i Fleat House här.
Lyssna på Morden i Fleat House här.

4. Släcka liv av Pernilla Ericson

11 böcker inlästa av favoriten Gunilla Leining

Ett olöst mord skakar den norrländska byn Skageby och polisutredare Lilly Hed och kriminalinspektör Liv Kaspi kallas in. En extrem höststorm drar in över Sverige med utslagen el, översvämningar efter skyfall, nedfallna träd och lilla Skageby drabbas hårt. All kontakt med omvärlden bryts och dolt i mörkret sker ytterligare ett mord. Skräcken sprider sig i det lilla samhället.

Stjärnpolisen Lilly Hed etablerades i 300 grader. I Släcka liv ingår hon och kollegan Liv Kaspi (från Pernilla Ericsons tidigare serie om Erla-gruppen), i Operation spjutspets, en satsning på till synes olösliga fall.

Lyssna på Släcka liv här.

11 böcker inlästa av favoriten Gunilla Leining

Den här oförglömliga berättelsen tar med läsaren till 1800-talets finnskogar. I gränsskogarna mellan Hedmark och Värmland vandrar pigan Lina runt med ett nyfött barn i famnen. Här möter hon björnjägaren Taneli, en utstött ensling som sägs ha ett mord på sitt samvete. Tillsammans försöker de skapa en ny tillvaro. Det växer ett träd på Mostamägg är den första delen i norska Britt Karin Larsens starka bokserie. Boken är inläst av Gunilla Leining och i början av 2022 släpps fler delar på Bookbeat.

Lyssna på Sagan om Finnskogen här.

Läs mer: Här hittar du allt om serien Sagan om Finnskogen

6. En natt som denna av Julia Quinn

11 böcker inlästa av favoriten Gunilla Leining

Julia Quinn, författaren till succéserien om Familjen Bridgerton, är aktuell med ny bokserie som utspelar sig i 1800-talets London. I den tredje delen i kvartetten får vi läsa om Sarah Pleinsworth. Hon styrs av sina känslor och är utåtriktad. Alla vet att hon aldrig har förlåtit den smarta Hugh Prentice för den duell som nästan splittrade hennes familj. Och det skulle inte göra någon skillnad om hon skulle förlåta honom då hans personlighet är allt annat än charmig. Men när de under en hel vecka tvingas umgås leder det ena till det andra. Det blir fler kyssar än bara en.

Översättare: Anna Thuresson

Lyssna på Summan av alla kyssar här.

Läs mer: Jane Austen möter Bridget Jones – lär känna familjen Bridgerton

7. Äpplet faller inte av Liane Moriarty

11 böcker inlästa av favoriten Gunilla Leining

Big little lies-författaren Liane Moriartys senaste bok Äpplet faller handlar om familjen Delaney. Stan och Joy har varit gifta i 50 år och är ett team både på tennisplanen och i arbetslivet. Men är allt så bra som det verkar? För vem är egentligen kvinnan Savannah som paret börjat umgås med? Och varför tvekar deras fyra vuxna barn att anmäla Joys försvinnande till polisen?

Lyssna på Äpplet faller inte här.

8. Spegelmannen av Lars Kepler

11 böcker inlästa av favoriten Gunilla Leining

Lars Keplers åttonde bok om Joona Linna. En ung kvinna försvinner spårlöst när hon är påväg hem från skolan. Fem år senare hittas hon mördad på en lekplats. Joona Linna lyckas hitta ett ögonvittne via övervakningskameror, men när han sökt upp vittnet visar det sig att det är en psykiskt sjuk man som inte minns någonting från händelsen. Joona måste ta kontakt med hypnotisören Erik Maria Bark.

PS. I höst kommer en ny deckare av Kepler!

Lyssna på Spegelmannen här.

Läs mer: Lars Kepler – här är hela bokserien av deckarduon

9. Livet efter dig av Jojo Moyes

11 böcker inlästa av favoriten Gunilla Leining

En av decenniets mest gripande kärlekshistorier. Lou Clark bor hemma och försörjer sina föräldrar med lönen från kaféet där hon jobbar, och har inga planer på att lämna staden där hon bott i hela sitt liv. Will Traynor var den atletiska, framgångsrika aktiemäklaren med en snygg flickvän som alla avundades. Tills en motorcykelolycka tog ifrån honom allt, och gjorde honom förlamad från nacken och ner. Lou tar jobbet som Wills sällskapsdam för pengarna, och i brist på annat. Will har tappat allt hopp om livet och vet exakt hur han ska få slut på sitt lidande. Lou bestämmer sig för att få honom att ändra sig. Ingen av dem vet hur de kommer att förändra varandras liv för alltid.
För denna inläsning tilldelades Gunilla Leining stora ljudbokspriset 2016.

Lyssna på Livet efter dig här.

10. Nya tider på Flanagans av Åsa Hellberg

11 böcker inlästa av favoriten Gunilla Leining

Den tredje delen i Åsa Hellbergs bokserie! Frankie älskar att driva hotell. Systern Billie däremot är långt borta och fokuserar på sin skådespelarkarriär, men det gör inget. Så länge Frankie har sin familj och teamet på Flanagans vid sin sida kan hon utföra mirakel. Men när hennes äktenskap spricker kraschar hon och det blir tydligt att Frankie inte längre klarar sig på egen hand. För Billie kommer ropet på hjälp olägligt. Hon har precis landat filmrollen som alla stjärnor och konkurrenter vill ha, har flyttat till New York och är vilt förälskad. Världen ligger öppen för henne. Men hur säger man nej till en älskad syster?

Lyssna på Nya tider på Flanagans här.

Läs mer: Allt du behöver veta om bokserien Flanagans

11. Under det rosa täcket av Nina Björk

11 böcker inlästa av favoriten Gunilla Leining

En av de viktigaste och mest uppmärksammade feministiska böckerna, som bland annat väckte debatten om könsidentitet. Den utkom för första gången 1996 och fick snabbt kultstatus. Nina Björk talar om en feminism där kvinnan inte tilldelas en naturlig identitet, utan frigör sig helt från könsnormer. Kvinnors villkor och eviga kamp står i fokus.

Lyssna på Under det rosa täcket här.

Läs mer: 25 år av debatt med Nina Björk

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!