Sagor, sägner och spänning – böcker som utspelar sig på Island
Boktips

Sagor, sägner och spänning – böcker som utspelar sig på Island

Det sägs att varje islänning har en bok i magen enligt frasen “að ganga með bók í maganum”. Det bevisar Reykjavik – utsedd till en av världens litteraturstäder av UNESCO. Här listar vi 7 av de hetaste böckerna, utspelade på Island.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 09 november 2022

Det sägs att varje islänning har en bok i magen enligt frasen “að ganga með bók í maganum”. Det bevisar Reykjavik – utsedd till en av världens litteraturstäder av UNESCO. Här listar vi 7 av de hetaste böckerna, utspelade på Island.

Bok 1

Utlämnad av Ragnar Jónasson

Inbunden
Köp boken

Ragnar Jónasson, författaren till den internationellt bästsäljande Dark Iceland-serien, är aktuell med en ny spänningsroman. Romanen utspelar sig på Island, där fyra vänner råkar ut för en blodisande snöstorm. För att inte dö av kyla söker de skydd i en öde jaktstuga. I stugan väcks oväntade minnen till liv – minnen som trots tidens tand verkar ha en koppling till nattens mysterium… Frågorna är många. Vilka av goda vännerna kommer lyckas att överleva natten? Utlämnad är ett måste för dig som vill bekanta sig med det bästa inom den isländska kriminallitteraturen.

Översättare: Arvid Nordh

Bok 2

Fällan av Lilja Sigurdardottir

Fällan är den första delen i Lilja Sigurdardottirs prisbelönade Reykjavik noir-trilogi. I ett novemberdystert Reykjavik får läsaren möta den undre världen tillsammans med den unga, ensamstående mamman Sonja. I sviterna av finanskris och en dramatisk skilsmässa har Sonja bett fel person om hjälp för att klara av att försörja sig. Hennes enda utväg blir att smuggla kokain till Island. Med tiden blir Sonja till en iskall och stenhård spelare, fast besluten att ta sig ur den gillrade fällan hon hamnat i, för att återfå vårdnaden om sin son. Allt som allt: En utmanande och moralisk bok om vad som sker när människan överträder sina gränser.

Översättare: Sara Lindberg Gombrii

Bok 3

Skugga-Baldur: en folksaga av Sjón

Reykjavik i januari, 1883. En hallucinerande präst som avskyr samhällets svaga är på jakt efter en talande räv. Samtidigt omhändertar en botanist en flicka med downs syndrom, som hittats fjättrad och övergiven på ett grundat fartyg utanför den isländska kusten. Prästen vill inte kännas vid flickan, trots att deras öden under ytan är mer sammanflätade än vad han tror. 

Romanen som tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2005 är en folksaga som rör sig i gränslandet mellan poesi och prosa. Boken flirtar med isländska folksägner, en speciell typ av isländsk humor, och väcker etiska dilemman kring kärlek och hämnd. Allt detta mot fonden av de isländska viddernas norrsken, briljant och korthugget berättat.

Översättare: Anna Gunnarsdotter Grönberg

Bok 4

Blixthalka av Erik Helmersson

I Erik Helmerssons debutroman Blixthalka beger sig vännerna (eller är de något mer?) Erik och Lotta ut på en avslöjande resa till Island. Boken är full av vassa dialoger under långa bilfärder och för initialt tankarna till en härlig road book alá Jack Kerouac. Boken lyfter en mer livad sida av den annars så stilla ön, då vännerna går på nattklubb i Reykjavik. Lotta, som precis lämnat sin sambo lever ut och tar med en och annan till vandrarhemsköket, medan den mer återhållsamma Erik suckar över hennes självupptagna, obegåvade och ytliga stil. Resan urartar allt mer och till slut tvingas de båda vännerna möta sanningen om sin relation. Vilka bakomliggande intentionen finns egentligen hos dem? Än en gång hjälper det isländska landskapet till att nå den karga kärnan i vad det innebär att vara en “vuxen” människa. 

Bok 5

Fria män av Halldór Laxness

Nobelpristagaren Halldór Kiljan Laxness klassas som Islands främsta författare i modern tid. I hans klassiska roman Fria män skildras Islands småbrukares vardag kring nittonhundratalets början. Sida vid sida med poetiska skildringar av den isländska naturen får läsaren följa böndernas liv, kantat av ett idogt slit och fattigdom. Huvudpersonen bonden Bjartur bär på en självständig stolthet och har slagit sig fri från traktens storbonde, för att köpa sitt egna land. Aldrig mer ska han vara beroende av någon, hur illa situationen än blir. Det visar sig dock att friheten har sitt pris – Bjarturs fru balanserar på gränsen till ett nervsammanbrott, fåren får mask, springer bort och ersätts av spöken. Är det egentligen värt att riskera sjukdom och död, för att stå fast vid sina principer? 

 

Översättare: Inge Knutsson

Bok 6

En mörderska bland oss av Hannah Kent

Hannah Kents historiska roman, baserad på en verklig händelse, skildrar den fattigdom som flera Islänningar var tvungna att uthärda under början av 1800-talet. Pigan Agnes – dödsdömd för sin medverkan i ett brutalt dubbelmord – blir på grund av överfulla fängelser inhyst på gården Kornsà, långt bort från civilisationen. Familjen på gården tar till alla medel för att undvika kontakt med mörderskan, men tack vare Agnes själsliga samtal med en ung prästkandidat växer en annan bild av mordet fram. Med sin gedigna forskning, äkta brev och realistiska prosa förmedlar Kent hur den blinda kärleken får oss att tappa förnuftet. 

Bok 7

Brevet till Helga av Bergsveinn Birgisson

Brevet till Helga – nominerad till Nordiska rådets litteraturpris – är en roman inspirerad av den isländska berättartraditionen, vars sidor dryper av förlorad kärlek och en svunnen kultur. En intensiv förälskelse väcks åter till liv när en gammal man skriver ett kärleksbrev till Helga – kvinnan han aldrig lyckades komma över. Den gamle mannen förklarar varför han inte vågade offra familj och gård för stadslivet med henne. Kärlek ställs mot plikten, gammalt mot nytt och stad mot land, allt berättat genom en 90-årings melankoliska (och något erotiska) tillbakablickar på sitt liv.

Översättare: John Swedenmark

En sida till? Fortsätt läs!