Foto: Unsplash 10 böcker av irländska författare som du inte vill missa
Boktips

10 böcker av irländska författare som du inte vill missa

De irländska författarna är hetare än någonsin. Med stjärnor som Sally Rooney och Naoise Dolan i spetsen utmanar de invanda tankesätt om vad den irländska romanen ska vara. Vi listar åtta favoriter som du inte bör missa!

Av: Elsa Sjögren
Publicerad: 20 maj 2021

De irländska författarna är hetare än någonsin. Med stjärnor som Sally Rooney och Naoise Dolan i spetsen utmanar de invanda tankesätt om vad den irländska romanen ska vara. Vi listar åtta favoriter som du inte bör missa!

1. Ruth & Pen av Emilie Pine

10 böcker av irländska författare som du inte vill missa

Ruth & Pen är en roman om tvåsamhet, barnlöshet och psykisk ohälsa men också om försoning och om att hitta sin plats i världen.

Romanen utspelas över en dag där vi följer kvinnorna Ruth och Pen. De känner inte varandra men bor i samma stad och båda har hjärtan som behöver lättas och har viktiga beslut att fatta. Ruth är terapeut och genomgår en kris i sitt äktenskap efter att ha genomgått flera missfall och vill avsluta IVF-behandlingar medan henns man vill att hon ska fortsätta. Pen är sjutton år, är högkänslig och har en diagnos inom det autistiska spektrumet. Hon har haft problem med mobbning och hittat flera fiffiga knep för att klara av hennes vardag. Hennes största stöd är vännen Alice, som hon är hemligt förälskad i – en förälskelse som Pen bestämt sig för att samla mod för att agera på.

Översättare: Jan Hultman & Annika Hultman-Löfvendahl

Köp Ruth & Pen här.

Lyssna på Ruth & Pen här.

2. Hjärtats land av Nora Roberts

10 böcker av irländska författare som du inte vill missa

Iona har länge drömt om att bo i Irland efter att ha hört om dess gröna kullar och urgamla legender. Hon bestämmer sig äntligen för att lämna USA för hennes drömland i förväntan att hon för första gången kommer att känna sig hemma. Men det blir inte som hon hade tänkt sig, hennes ankomst väcker istället mörka krafter till liv och illsammans med sina nyvunna vänner tvingas Iona in i en kamp på liv och död.

En roman av den världsberömda Nora Roberts, full av magi och vänskapsband genom historien.

Översättare: Anna-Stina Johnson

Köp Hjärtats land här.

Lyssna på Hjärtats land här.

3. Prick till prick av Cecelia Ahern

10 böcker av irländska författare som du inte vill missa

Prick till prick är Cecelia Aherns senaste bok – en oförglömlig berättelse om vänskap och om att skapa sig själv. Allegra ”Pricken” Birds armar är utspridda med fräknar, som hon ärvt från sin far. I sin hemstad har hon känt att hon inte riktigt passar in. När en främling säger till henne att alla är summan av de fem personer de spenderar mest tid med, väcks något inom henne, men hon inte vet vilka dessa 5 personer är. Hon har lämnat sin okonventionella far och sina vänner bakom sig för ett djärvt nytt liv i Dublin, men hon är fortfarande en outsider. Nu, i en strävan efter att förstå, måste hon hitta inte en utan fem personer som formar henne – och som kommer att avgöra hennes framtid.

Översättare: Mia Ruthman

Köp Prick till prick här.

Lyssna på Prick till prick här.

10 böcker av irländska författare som du inte vill missa

En modern klassiker av irländska Claire Keegan. Hon räknas till en av de allra främsta författarna i sitt hemland, och nu kommer Det tredje ljuset och uppföljaren Små ting som dessa på svenska. I den första boken får vi läsa om en flicka som för första gången får uppleva kärlek och trygghet när hon kommer till sina fosterföräldrar. Det är en vacker text som stannar kvar!

Köp Det tredje ljuset/Små ting som dessa här.

5. Vackra värld, var är du av Sally Rooney

10 böcker av irländska författare som du inte vill missa

Efter romansuccéerna Samtal med vänner och Normala människor är irländska Sally Rooney äntligen aktuell med en ny bok! Vackra värld, var är du handlar om Alice, en ung och firad romanförfattare. Hon träffar lagerarbetaren Felix på Tinder och bjuder med honom på en resa till Rom. Samtidigt befinner sig Alice bästa vän Eileen i Dublin. Hon gör sitt bästa för att komma över sitt ex och söker upp barndomsvännen Simon. Alice och Eileen värderar sin vänskap högt, men en spricka har uppstått mellan dem.

Köp Vackra värld, var är du här.

Lyssna på Vackra värld, var är du här.

6. Edith och Julian av Naoise Dolan

10 böcker av irländska författare som du inte vill missa

Den unga irländska författaren Naoise Dolan har jämförts med Sally Rooney – och det är inte svårt att förstå varför. Edith och Julian handlar om den drygt 20-åriga irländskan Ava som bor i Hongkong. Där delar hon en Airbnb-lägenhet med ett par jämnåriga och undervisar i engelska som andraspråk för låg- och mellanstadiebarn. Och så umgås hon med Julian som arbetar i bankvärlden. Ibland föreslår han att hon sover över i gästrummet i hans fräscha och anonymt inredda lägenhet. När de äter är det alltid Julian som betalar, och han lånar dessutom ut sitt kreditkort till Ava. Men när hon frågar om han älskar henne, kan han inte säga mer än ”Jag gillar dig mycket”. När Julian lämnar stan lär Ava känna juristen Edith, och deras möten blir något som Ava ser fram emot.

Köp Edith och Julian här.

Lyssna på Edith och Julian här.

7. Allt jag inte kan säga av Emilie Pine

10 böcker av irländska författare som du inte vill missa

Boken som fått alla på förlaget att gråta floder. Emelie Pine skriver om de händelser som har format hennes liv. Om infertilitetens obeskrivliga sorg, om att ta hand om en alkoholiserad förälder, om tabun kring den kvinnliga kroppen och smärtan, om ofrivilligt sex och våld mot det egna jaget. Inget ämne är för mörkt eller för känsligt denna radikalt uppriktiga essäsamling.

Köp Allt jag inte kan säga här.

Läs mer: Väck anglofilen i sig! 9 underbara engelska böcker

8. Hjärtats osynliga raseri av John Boyne

10 böcker av irländska författare som du inte vill missa

I Irland 1945 blir den gravida Catherine Goggin förskjuten av sin familj och tvingas på egen hand att ta sig till Dublin och söka sin egen försörjning. Catherine är 16 år gammal, stark och tänker inte låta sig kuvas. Hon föder sonen Cyril och Hjärtats osynliga raseri är hans egen berättelse. Uppväxten med adoptivföräldrarna, internatskolan, flykten från äktenskapet (vid bröllopsmottagningen), 1980-talets New York, Amsterdam och — i bakgrunden — Irland. En episk roman som sträcker sig över tidsepoker och kontinenter.

Köp Hjärtats osynliga raseri här.

Läs också: John Boyne: Radikalt att förändras så mycket som Irland gjort 

9. Den gröna vägen av Anne Enright

10 böcker av irländska författare som du inte vill missa

En roman om sorg och kärlek som spänner sig över 30 år från en av Irlands största författare. Rosaleen Madigan berättar för sina fyra vuxna barn att det här blir den sista julen i deras barndomshem, sedan ska huset säljas. Alla barnen bestämmer sig för att komma hem. Den stundande förändringen gör att det känns som om deras historia håller på att raderas ut och familjen Madigan hamnar i ett vägskäl som består av att komma varandra närmare eller fortsätta vara som främlingar för varandra.

Köp Den gröna vägen här.

10. Room av Emma Donoghue

10 böcker av irländska författare som du inte vill missa

Boken bakom den prisade filmen med samma namn. Jacks hela värld är ett låst rum på tio kvadratmeter. Rummet är Jacks och hans mammas fängelse, ljudisolerat och specialbyggt för att man inte ska kunna ta sig ut. På kvällen måste Jack alltid gå in i garderoben, för då kommer mannen som handlar mat och gör saker med mamma som Jack inte förstår. Jacks mamma har hållits fången i det skjul som nu är deras hem i sju år, och med kärlek och fantasi har hon lyckats skapa en värld åt sin son. Men hennes desperation ökar och tillsammans med Jack gör hon upp en plan för att rymma.

Köp Room här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!