5 spännande böcker om kalla kriget
Biografier

5 spännande böcker om kalla kriget

Spioner, hemliga agenter och politiskt maktspel – kalla kriget är en fascinerande del av historien. Vi tipsar om intressanta fakta- och reportageböcker om perioden och spänningsromaner med kalla kriget som fond.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 13 juli 2021

Spioner, hemliga agenter och politiskt maktspel – kalla kriget är en fascinerande del av historien. Vi tipsar om intressanta fakta- och reportageböcker om perioden och spänningsromaner med kalla kriget som fond.

Bok 1

Tunnel 29 av Helena Merriman

En sann spänningsroman baserad på succépodden med samma namn från BBC Radio. I september 1961, mitt under kalla kriget, riskerar den 22-åriga studenten Joachim Rudolph allt för att fly från den brutala diktaturens Östberlin. Några månader senare början han från västsidan gräva en tunnel tillbaka för att hjälpa andra till frihet. Det här är den osannolika berättelsen om Tunnel 29, de modiga människorna som byggde den, spionen som förrådde dem och det amerikanska tv-bolaget som finansierade räddningsaktionen.

Bok 2

Den gyllene tråden av Ravi Somaiya

Inbunden
Köp boken

Den grävande journalisten Ravi Somaiya undersöker Dag Hammarskjölds mystiska död. I september 1961 kraschar ett flygplan i dåvarande Nordrhodesia. På flygplanet satt FN:s dåvarande generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Den Nordrhodesiska haverikommissionen kallar kraschen för en olycka, men alla är inte övertygade. FN:s involvering i vad som kommit att kallas Kongokrisen sågs med oblida ögon från flera håll och Hammarskjöld hade tagit stora risker. Europeiska kolonialmakter, lokala politiska krafter och underrättelsetjänster världen över ville se honom misslyckas. Vad hände egentligen natten mellan den 17: och 18:e september 1961?

Bok 3

"Agent Sonya" av Ben MacIntyre

Mrs Burton, hemmafru i det idylliska Oxfordshire, dolde en hemlighet. Hennes riktiga namn var Ursula Kuczynski, och hon var spion. Hon har gått till historien under sitt kodnamn: Sonya. Agent Sonya var tysk judinna och tidigt en hängiven kommunist, hon blev sedermera överste i röda armén och en förstklassigt tränad spion. Från Schweiz planerade hon ett mordförsök på Hitler, hon spionerade på japanerna i Manchuriet och hjälpte Sovjetunionen att bygga sitt första kärnvapen. Agent Sonya berättar den osannolika historien om ett liv som följde Sovjetkommunismens uppgång och fall och satte avtryck i historien.

Bok 4

"Geiger" av Gustaf Skördeman

En spänningsroman med kalla kriget som fond. När hon vinkar av barnbarnen ringer den fasta telefonen. Ur luren kommer ett ord, Geiger. I decennier har hon vetat att detta skulle kunna ske och allting gungar till. Hon vet vad det innebär, letar fram vapnet, skruvar på ljuddämparen och smyger fram bakom sin man och sätter mynningen vid hans tinning. Sedan trycker hon av.

Mordet i Bromma är inte ett fall för Sara Nowak. Men hennes poliskollega vet att Sara känner de drabbade, de tillhör hennes uppväxt, och därför behövs hon. Sara trotsar reglementet och kliver in i utredningen, ett förmörkande förflutet intar henne och kastar in henne i en förödande plan som väntat i en evighet på att få iscensättas.

Bok 5

Mannen från Albanien av Magnus Montelius

Magnus Montelius debutroman om händelser under det kalla kriget och om politiska strömningar i Sverige under 60- och 70-talen. Det är hösten 1990 och järnridån har nästan helt rämnat. I Stockholm faller en man ned från Erstaterrassen och omkommer. Han har ett albanskt pass på sig men landets myndigheter förnekar hans existens. Tre personer dyker upp på olycksplatsen. Den ene för att göra en rutinundersökning och den andre på jakt efter en story. Den tredje söker en plats att sova undan regnet. Alla kommer att upptäcka att sanningen om mannen från Albanien är mer komplicerad än den först verkar. Bakom ligger en historia om en sammansvetsad grupp människor som begravde sitt förflutna men behöll sina lojaliteter. Ett förräderi som en av dem lyckas dölja, men som långsamt och obevekligt avtäcks när mannen från Albanien dyker upp i Stockholm.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!