Böckerna för dig som missar modeveckan
Biografier

Böckerna för dig som missar modeveckan

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 25 augusti 2017

Den 30 augusti startar Stockholms Modevecka, och vad är väl en bal på slottet…? Kanske tillhör du den lilla skara som får sitta front row och spana på vårens kollektioner, och frottera dig med chica modemänniskor? Kul för dig. Men om du istället får nöja dig med att smygscrolla modeprofilernas instagramflöden och drömma dig bort till mer fashionabla miljöer så vet vi botemedlet – böcker, såklart!

Vi har valt ut böckerna som tar dig bakom kulisserna i modevärlden, som ger dig de bästa stiltipsen eller kanske inspirerar just dig till att skapa framtidens mode. Varsågoda!

För dig som vill bygga upp den perfekta garderoben:

Säker stil av Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret

Stilproffsen Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret hjälper oss i denna chica modebibel att bygga upp den perfekta garderoben. Boken, som utkom 2015, har nu reviderats och hunnit bli ett begrepp – det finns såväl Säker stil-instagram (med 60K+ följare) som Säker Stil-podd.

I höst kommer uppföljaren Säker stil – 101 stiltips:

Nu har du garderoben – dags att lära dig att styla rätt! En inspirerande handbok som lär dig allt ifrån konsten att vika upp skjortärmen perfekt till knepen som förändrar, förnyar och förhöjer din outfit på nolltid.

För design-inspiration:

Katja of Sweden av Katja Geiger

Bland dagens unga är kanske inte Katja of Sweden så välkänd. Men från 1950-talet och två decennier framåt var hon den svenska modevärldens allra klarast lysande stjärna. Med sin djärva, nyskapande design blev hon en klädskapare av internationell betydelse och Katja of Sweden ett begrepp. Här berättas hennes inspirerande livshistoria – från utbildningstiden i Sverige till succén i USA, där hon dessutom blev en framgångsrik konstnär lagom till pensionsåldern.

För dig som är nyfiken på modellvärlden:

Fridas resor av Frida Ulvegren

En självbiografisk serieroman av Frida Ulvegren, som bara var tretton år när hon upptäcktes av en modellscout. Plötsligt befinner hon sig på en svindlande resa ut i världen. I Fridas resor får vi följa ett barn ut i en vuxen och inte alla gånger så trevlig modevärld. Roligt och lite skrämmande på samma gång. Dessutom – du läser ut den på en kväll!

För dig som inte orkar läsa så mycket (men vill veta mer om Chanel):

Coco Chanel: Små människor, stora drömmar av Isabel Sanchez Vergera

Coco Chanels liv var som en riktigt härlig saga, så vad passar bättre än att förpacka det i barnboksformat? Coco var barnhemsflickan som visade sig vara ett geni med nål och tråd. Hon hann vara både kabaré-sångerska, hattmakare, och, så småningom, internationell modedesigner. Det här är en klart inspirerande biografi för både barn och vuxna! Dessutom: den är lättläst.

För den modemedvetna mannen: 

Välklädd av Christian Quaglia

Christian Quaglia är grundaren till vintagemeckat Herr-Judits, som blivit många modemedvetna mäns favoritaffär. I Välklädd delar han med sig om hur man kan styla sin garderob och klä sig till vardag och fest, men man får också besöka skräddaren, skomakaren, handskmakaren, barberaren, urmakaren med flera och lära sig om de klassiska hantverken. En riktig bibel för alla mode- och stilroade män, och det bästa är att tipsen, precis som vintage, är tidlösa!

För dig som vill veta mer om mode och modehistoria:

Martinas modevärld. En guide till ett stilfullt liv av Martina Bonnier

Chefredaktören och fd modechefen Martina Bonnier är Sveriges okrönta modemagasinsdrottning med en stark air av glamour kring sig. Hon är chic, helt enkelt! Det som Martina Bonnier inte vet om mode är inte riktigt värt att veta – klyschigt, kanske, men sant. Här delar hon med sig av sin stora kunskap om mode och modehistoria, och ett stort plus: hon hjälper oss att hitta vår egen stil (för jodå, den finns)!

För dig som är vuxen och vill bättra på din stil: 

Gör om mig. Finn din stil med Camilla Thulin av Camilla Thulin

Närmar du dig medelåldern, kanske befinner du dig redan där – eller så har du passerat den? Oavsett vilket så är detta boken för dig. Här får vuxna kvinnor Camilla Thulins bästa råd till hur man klär sig på bästa sätt. Camilla är trött på ”att svenska medelålders kvinnor klär sig som gamla gubbar eller som tonårsflickor” (har hon sagt i intervjuer). I boken får tio kvinnor i åldrarna 38-70 år en ny mer feminin look.

För dig som vill ha avslöjande underhållning: 

Djävulen bär Prada av Lauren Weisberger

Denna smått legendariska bok fascinerade en hel (mode)värld. Lauren Weisberger är den före detta Vouge-assistenten som här, i romanform, skriver hur det kan vara att assistera en chefredaktör på ett modemagasin på Manhattan. Ledtråd: det är inte helt så glamouröst som man kan tro. Har även filmatiserats med en makalös Meryl Streep i huvudrollen. Måste både läsas och ses!

Av Tove Kullenberg

En sida till? Fortsätt läs!