Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i oktober 2021
Boktips

Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i oktober 2021

Varje månad bjuder SelmaStories-redaktionen på sina boktips, och vi blandar gärna nyutgivna och äldre böcker. Det här läser och lyssnar vi på i oktober 2021!

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 28 september 2021

Varje månad bjuder SelmaStories-redaktionen på sina boktips, och vi blandar gärna nyutgivna och äldre böcker. Det här läser och lyssnar vi på i oktober 2021!

Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:

Jag läser Inte död än av Johan Ehn och lyssnar på Den hemliga gåvan av Natasha Lester.

Johan Ehn är aktuell med sin första vuxenroman. Inte död än handlar om 84-årige Elis som vaknar upp på hjärtintensiven. Liggandes i sjukhussängen hamnar huvudpersonen i ett transliknande tillstånd där han kan återbesöka sitt liv och möta de som betytt mest för honom. Läsaren får följa med till de avgörande ögonblicken – men också till situationer som faktiskt aldrig inträffade. I det Elis kallar "revan" får han uppleva hur han formats av händelser i livet, men också hur han kanske inte alltid haft ”hela sanningen” till varför människor omkring honom handlade som de gjorde.

Bok 2

Den hemliga gåvan av Natasha Lester

Natasha Lesters nya roman är inspirerad av historien om Christian Dior och hans syster, Catherine, som var aktiv i den franska motståndsrörelsen.

När den australiensiska modekonservatorn Kat Jordan tittar till sin mormors hus i Cornwall, hittar hon till sin förvåning en samling Diorklänningar. I sin jakt efter svaret på hur de hamnade där stöter hon på historien om två systrar som kämpade för England under andra världskriget och fick betala ett högt pris.

Linda Fritiofsson, redaktör:

Jag läser Det tredje ljuset/Små ting som dessa av Claire Keegan och lyssnar på Att älska: Om kärlekens natur av Lone Frank.

Bok 1

Det tredje ljuset / Små ting som dessa av Claire Keegan

Det tredje ljuset är en modern klassiker av den irländska författaren Claire Keegan. Nu kommer den och uppföljaren Små ting som dessa på svenska. I den första boken får vi läsa om en flicka som för första gången får uppleva kärlek och trygghet när hon kommer till sina fosterföräldrar.

”Ibland hittar man det som vi bokälskare kallar en liten pärla. En liten tunn sak som går rakt in i hjärtat och ligger kvar och skimrar inuti en länge, länge.” – Åsa Larsson

PS. I november kommer Claire Keegan till Stockholm för att medverka i Internationell författarscen på Kulturhuset stadsteatern.

 

Bok 2

Att älska: om kärlekens natur av Lone Frank

Vad är egentligen kärlek? Frågan drabbar Lone Frank då hon plötsligt mister sin man och inser att hon tagit kärleken för given. Nu är den danska författaren och vetenskapsjournalisten aktuell med Att älska, en personlig bok om den vetenskapliga synen på kärlek och vad som egentligen formar våra kärleksliv.

Linnéa Ivares, redaktör:

Jag läser Saker man inte vill veta av Nicola Yoon och lyssnar på De fyra vindarna av Kristin Hannah.

Bok 1

Saker man inte vill veta av Nicola Yoon

Nicola Yoons tidigare böcker har båda hamnat New York Times bestsellerlista. Nu är hon aktuell med en roman som beskrivs som en riktig snyftare.

Saker man inte vill veta handlar om Evie Thomas. Efter hennes föräldrars skilsmässa gillar hon inte längre romance-genren. Berättelserna har förlorat sin magi. Och så händer det där konstiga – när hon ser ett par kyssas ser hon hela deras förhållande. Från första flirten till att de gör slut. Evies enda ledtråd till varför hon plötsligt har den här förmågan är ett häfte med dansinstruktioner och en adress till en dansstudio. Vågar hon gå dit? Och kommer hon att våga tro på kärleken igen?

Bok 2

De fyra vindarna av Kristin Hannah

I sin nya roman berättar succéförfattaren Kristin Hannah om en kvinnas kamp och kärlek i skuggan av en naturkatastrof. Det är 1934 i Texas. Torka och stormar plågar både människor och djur. Den lilla farm där Elsa Martinelli bor hotas att begravas i sanden – och hon tvingas till slut att lämna sitt hem. Elsa ger sig av västerut med sina två små barn i hopp om ett bättre liv i Kalifornien. Men resan blir längre och ankomsten svårare än hon någonsin har kunnat föreställa sig.

Mattias Timander, redaktör:

Jag läser: Även om allt tar slut av Jens Liljestrand och lyssnar på Löpa varg av Kerstin Ekman.

Bok 1

Även om allt tar slut av Jens Liljestrand

Jens Liljestrand, som bland annat skrivit den hyllade biografin om Vilhelm Moberg, är bokaktuell i höst. Även om allt tar slut kommer i oktober och har redan sålts till 13 länder. I romanen har klimatkatastrofen eskalerat; det brinner i norra Sverige och både byar och städer evakueras. Verkligheten har rämnat men ändå pågår livet som vanligt: någon är kär, någon annan har en identitetskris...

Jens Liljestrand om mottagandet: ”Klimatkrisen är aktuell i alla länder men det finns en brist på berättelser som sätter ord på de känslor som människor har. Vi lever i en existentiell kris som varit frånvarande i kulturen. Inte i den politiska diskussionen, men när filmer och böcker skildrar klimatkrisen så blir det ofta apokalyptiskt. Min bok handlar om våra liv här och nu, hur krisen löper parallellt med vardagslivets alla bekymmer, utmaningar och trauman.”

Bok 2

Löpa varg av Kerstin Ekman

En av höstens stora kultursnackisar! Löpa varg , Kerstin Ekmans första roman på tio år, har fått strålande recensioner. Boken handlar om Ulf Norrstig, en pensionerad jägmästare, som berättar om sin relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet.

Sara Steinholtz Sparby, projektledare:

Jag läser Hunter i Huskvarna och lyssnar på Kära Emmi Blue av Lia Louis.

Bok 1

Hunter i Huskvarna av Sara Stridsberg

Sara Stridsberg, en av våra främsta författare och dramatiker, är tillbaka med en novellsamling. I Hunter i Huskvarna får vi ta del av elva öden som på olika sätt berättar om kärlek och överlevnad.

"Det är valar och barer och nedlagda fabriker, det är städer och familjer i ruiner, ensamma divaner och näckrosor och rovdjur, begravningar och hämndbegär och hemliga sällskap och den eviga frågan om förlåtelse."

Bok 2

Kära Emmie Blue av Lia Louis

Mysig feelgood av Lia Louis! När Emmie är 16 år släpper hon iväg en röd ballong med ett brev vid den brittiska kusten. I brevet berättar hon om en hemlighet hon vill frigöra sig från. Lucas hittar ballongen vid en strand i Frankrike och tar kontakt med Emmie. 14 år senare är Emmie 30 år gammal och hopplöst kär i mannen som hittade hennes ballong för alla dessa år sedan. När hon åker till Frankrike för att hälsa på Lucas och fira deras gemensamma 30-årsdag tror Emmie att han äntligen kommer ställa frågan hon drömt om så länge.

Andrea Lindelöw, praktikant:

Jag läser Amerikansk jord av Jeanine Cummins och lyssnar på Box av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus.

Bok 1

Amerikansk jord av Jeanine Cummins

Jeanine Cummins omdebatterade bästsäljare tar sin början i Acapulco, Mexiko. Medan huvudpersonen Lydia och hennes åttaåriga son gömmer sig i badrummet blir resten av familjen mördade i trädgården. Som hämnd för ett avslöjande reportage vill ledaren för knarkkartellen Los Jardineros utplåna inte bara Lydias journalistmake utan hela hans familj. Nyss var ledaren en omtyckt kund i hennes bokhandel. Nu är han en hänsynslös mördare som inte kommer att skona vare sig henne eller sonen.

Bok 2

Box av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus

Nya deckarduon Camilla Läckberg och Henrik Fexeus är aktuella Box. Här får vi läsa om ett fall där en kvinna hittats död i en låda som genomborrats av svärd. Polisen står frågande: Rör det sig om ett urspårat trolleritrick eller ett extremt brutalt mord? Mina Dabiri är polisinspektör vid Stockholmspolisen och tar hjälp av mentalisten Vincent Walder. De gör kopplingar till ett tidigare fall, och inser att de jagar en hänsynslös seriemördare som måste stoppas. Men Minas och Vincents kantiga personligheter ställer till det.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!

Böcker, författare och aktuella ämnen som det pratas om – eller kommer att pratas om. Intervjuer, reportage, filmer och tips om såväl skönlitteratur som faktaböcker. Läs om det först på SelmaStories.

© 2022 All information på selmastories.se är upphovsrättsskyddad. Citera gärna men ange källa