Deckartips - mord och blod i skärgården!
Boktips

Deckartips - mord och blod i skärgården!

Skärgården - mysigt semesterställe eller mardrömsplats? Mord på de mest oväntade platserna slutar aldrig att fascinera oss. Vi har listat några rafflande deckare med mord och blod i svensk skärgårdsmiljö.

Av: Russell Rothman
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 19 juni 2023

Skärgården - mysigt semesterställe eller mardrömsplats? Mord på de mest oväntade platserna slutar aldrig att fascinera oss. Vi har listat några rafflande deckare med mord och blod i svensk skärgårdsmiljö.

Bok 1

Det slutna rummet av Mari Jungstedt

Inbunden
Köp boken

Sjuttonde delen i Mari Jungstedts folkkära Gotlandsserien med mordmysterier i den gotländska idyllen!

Inför högsäsongen på Gotland upptäcks en död kvinna i Lummelundagrottan, där hon deltog i en guidad tur kvällen innan. Det leder till en fråga – hur kunde gärningsmannen slå till under turen? Det fall som kommissarie Knutas nu utreder visar sig ha kopplingar till ett tidigare mysterium i en grotta i Norrland. Karin, som väntar barn, bestämmer sig för att resa dit på egen hand och hamnar snart i en situation där hennes liv är i fara.

Bok 2

Av skam av Lina Areklew

Inbunden
Köp boken

Skam är den tredje delen i den välrenommerade deckarserien Ulvöserien i skärgårdsmiljö.

Sofia Hjortén tvingas avbryta sin föräldraledighet och återgå till sitt arbete efter att två geocachare hittar kroppsdelar i en nedlagd malmgruva. Snabbt kommer det in ett tips om att de identifierade levnadsmaterialet eventuellt tillhör en kvinna som försvann 1959. En utredning sätts igång och snart begås ännu ett mord. Samtidigt som Sofia kämpar med att hantera sin roll som mamma och sin karriär, blir hennes förhållande med Fredrik mer komplext än någonsin tidigare.

Läs mer: Allt du vill veta om Ulvöserien

Bok 3

I hemlighet begravd av Viveca Sten

I den tionde delen av Viveca Stens kriminalserie i skärgården, Morden i Sandhamn, hittas skelettdelar på Telegrafholmen. Kriminalinspektör Thomas Andreasson kallas dit och spåren pekar mot två försvunna kvinnor. Nora Linde, sjukskriven efter en tragisk rättegång, försöker desperat lösa fallet på egen hand. Vänskapen mellan Thomas och Nora testas när hemligheter avslöjas. Kan sanningen komma fram innan fler liv går förlorade?

Läs mer: Mord eller middagar? En dag i Viveca Stens liv

Bok 4

Gröna, sköna vårvindar av Christoffer Holst

Gröna, sköna vårvindar är den sista delen i serien om Cilla Storm – den smått neurotiska skvallerjournalisten med en förkärlek för Chardonnay och stiliga män.

Välkommen tillbaka till Bullholmen, där vårkänslor och ett gammalt olöst mysterium kolliderar. Cilla Storm trivs i livet medan bästisen Zacke tar en paus från sin separation. Matprofilen Julia blir vittne till något fruktansvärt som har kopplingar till ett femtio år gammalt olöst mord.

Missa inte: Mord och mys i skärgården – möt Cilla Storm

Bok 5

Skärgårdsmorden av Lars Bill Lundholm

En röd cykel tillhörande Josefine Voltaire hittas i ett igenväxt kärr nära Fågelskådarhuset på Saxarön. Men flickan är spårlöst försvunnen. Kort därefter upptäcks att en kvinna också har försvunnit från det gamla skärgårdshotellet på samma ö. Från att ha varit en idyllisk plats för semestern, med ångbåtar och avslappnade dagar på bryggorna, förvandlas skärgårdsön plötsligt till en mardröm. Polisledningen beslutar att kommissarie Jack Larsson ska leda utredningen. Han är uppvuxen på ön och känner skärgården utan och innan. Trots att han är utbränd och hade planerat att tillbringa sommaren ledig med sin elvaåriga dotter, som har slutat tala efter en traumatisk händelse, blir han ändå indragen i polisarbetet. En möjlig mördare går fri på ön, tiden är knapp och Jack kan inte hjälpa sin dotter förrän förövaren är fångad – men risken är att det blir för sent. . .

Bok 6

Julmord i skärgården av Anna Ihrén

Julmys med en mordgåta i vintrig skärgårdsmiljö – del 5 i serien Morden på Smögen.

Smögen är täckt av snö och is. Två pojkar hittar en delvis fastfrusen död kvinna på myren. Dennis och Sandra måste lösa fallet trots att det är jul. Victoria är besviken över att deras julplaner får ställas in. Vad har hänt kvinnan på isbanan och vad har fyndet vid myren för kopplingar? Dennis och Sandra gräver i den gamla historien i Bohuslän för att hitta svar.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!