Flora Wiströms bästa sommarböcker
Biografier

Flora Wiströms bästa sommarböcker

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 09 juni 2017

Flora Wiström är bloggaren med det vackraste språket. Debutromanen Stanna har fängslat och dragit till sig mängder av läsare och som tur är verkar nästa bok vara under produktion. Vi frågade Flora vad hon vill läsa i sommar, och hon ville gärna hjälpa till! Just nu arrangerar hon en tävling på Instagram där man kan vinna ett paket med alla dessa böcker, skynda dit!

Floras boktips

En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité

”Ingen vill läsa din bok om fattiga svarta människor i Södern” säger Jason Diakités far. Men för Jason blir det allt viktigare att förstå sin släkts historia, också för komma närmre sig själv. Han åker därför till den amerikanska södern. En droppe midnatt är en inblick i det amerikanska rasförtrycket och om hur svarta människor behandlats sämre än boskap, och hur de ju fortfarande är långt ifrån fria, även efter slaveriet avskaffats. Det är också en historia om relationen mellan en far och en son, och skulden och samvetet som gnager dem emellan. Det är berättat på ett direkt och begripligt vis, som upprör och gör så jävla jävla ont. Läs.”

 

De polyglotta älskarna av Lina Wolff

”En bok i tre sammanvävda delar, berättad av tre olika personer som alla kommer i kontakt med ett manuskript vid namn De polyglotta älskarna. Om lust, svek och kulturellt kapital. Detta är riktigt skicklig berättarkonst, uppmanar alla som skriver eller är intresserade av skrivande att läsa denna! Det är briljant hur karaktärerna gestaltas utan att man egentligen får lära känna dem helt och hållet, och hur alla vägar korsas på ett eller annat sätt.”

 

De oroliga av Linn Ullman

”En berättelse om ett barn och relationen till hennes far regissören, Ingmar Bergman, och hennes mor filmstjärnan, Liv Ullman. Var får barnet plats och hur ska hon få tillräckligt med kärlek? Delar av berättelsen är en transskriberat samtal mellan dottern, nu vuxen, och hennes far. Om åldrandet, om konsten och det sviktande minnet. Jag blev så himla tagen av den här boken. Och inspirerad att skriva.”

 

Flickan och skammen av Katarina Wennstam

”Har inte läst den här än men tycker att den verkar väldigt intressant. Såhär står det på förlagets hemsida: ”Kvinnor och flickor har i alla tider stämplats för sin sexualitet. Ibland har det inte ens med faktiska sexuella handlingar att göra, en flicka som tar plats kan snabbt stämplas som hora eller slampa. Inget är effektivare för att oskadliggöra en kvinna.” Flickan och skammen är ett kritiskt reportage om ryktesspridning, sexualitet och skam.”

 

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

”En av årets mest omtalade böcker. Folk säger ”läs inte den här, den är så ångestframkallande” men samtidigt ”läs den, du måste!”. Jag är så sugen på att hänga med JB, Jude, Willem och Malcolm den här sommaren. Kanske låtsas att jag är i New York ett slag.”

 

Stanna

Stanna

Flora Wiström

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!