Kajjan Andersson om nya boken Kroppskompass:
Boktips

Kajjan Andersson om nya boken Kroppskompass: "den ska vara en vägledare genom livet"

Det är ett stort arbete att sluta fred med sin kropp i dagens fettfobiska samhälle. Nu kommer boken som håller oss i handen och gör att vi orkar.
– Jag vet om hur mycket som är kvar att göra och hur tufft arbetet är, vad det kostar, säger Kajjan Andersson om kommande boken Kroppskompass.

Av: SelmaStories
Fotograf: Gabriel Liljevall
Publicerad: 25 januari 2023

Det är ett stort arbete att sluta fred med sin kropp i dagens fettfobiska samhälle. Nu kommer boken som håller oss i handen och gör att vi orkar.
– Jag vet om hur mycket som är kvar att göra och hur tufft arbetet är, vad det kostar, säger Kajjan Andersson om kommande boken Kroppskompass.

Hej Kajjan Andersson! Äntligen är du aktuell med en ny bok. Din första Livsviktigt, handlade om kroppspositivt föräldraskap. I kommande boken Kroppskompass tar du ett helhetsgrepp om kroppspositivismen. Berätta mer!

– Men ja, äntligen! Och precis: där Livsviktigt hade ett tydligt barnperspektiv kommer Kroppskompass att öppna famnen ännu mer. Jag ville helt enkelt göra en bok som fångar in hela den kroppspositiva rörelsen. Var den kommer ifrån historiskt, vad den faktiskt vill åstadkomma och hur de här strategierna går att tillämpa på faktiskt alla delar av ens liv.

Varför är det just du som skriver den här boken?

– Jag har ändå jobbat som kroppsaktivist i nästan ett decennium och tror att mina journalistiska kompetenser kommer väl till pass när det kommer till att vaska fram det övergripande som ändå är konkret och tydligt. Sedan är jag väldigt tydlig med att min röst är min och mina perspektiv mina. Det gör ju också att andra kan ha andra sätt att se på saker och ting, vilket är kanon! Men någonstans måste vi vara med och möta den kroppspositiva efterfrågan som finns där fler och fler vill ha verktyg och önskar sig stöd i att navigera när det kommer till hur man förhåller sig till kroppar. Så det var helt enkelt hög tid för en bok som den här!

Vad kommer vi att kunna hitta i boken?

– Det mesta, förhoppningsvis! Den är uppbyggd utifrån fyra delar som jag kallar för “Knivseggen”, “Såret”, “Läkningen” och “Ärret”. Vi börjar i det som är grunden till allt – nämligen hur vi har lärt oss att förhålla oss till våra kroppar. Sedan tittar vi på den skada som det här förhållningssättet gör, vilka konsekvenser det får för oss. Nästa del handlar om det lösningsfokuserade – hur vi kan göra annorlunda och börja läka. Den sista delen rör vid de saker som kanske inte går att jobba bort men som det går att lära sig att leva med. Och i de här fyra delarna går jag igenom en massa olika områden, i livet och i samhället, där kroppspositiva perspektiv behövs. Man kommer kunna läsa om fettfobiskt hat och trakasserier, om det omdiskuterade BMI-verktyget och hur vården använder sig av det, om hur hälsohets skapar ohälsa och hur man kan närma sig kroppsacceptans genom enkla, men kraftfulla strategier och övningar.

Vilka kommer att kunna dra nytta av Kroppskompass?

–Förhoppningen är att “Kroppskompass” ska vara för alla. Du ska kunna vara helt ny inför kroppspositivismen och känna att du får en tydlig introduktion och konkreta tips kring hur du kan börja jobba med din relation till kroppen. Men du ska också kunna vara någon som kanske har följt kroppsaktivister under en längre tid! Då ska boken kunna ge dig ett samlat format för sådant du kanske stött på tidigare, vidareutveckling av redan påbörjade tankar och framför allt: argument och forskningsbaserat underlag för att fortsätta kunna sprida kroppspositivism till andra i din närhet. Om du undrar hur det nu var – varför man inte ska banta eller vilka fel som faktiskt begås av vården eller hur man kan hantera viktprat på arbetsplatsen – ska du kunna slå upp en del av boken och hitta precis det du söker där.

Men i det stora hela vill jag ju att den ska vara en kompass – en guide eller vägledare – under det långa arbetet med att sluta fred med sin kropp. Det är lätt att gå på villovägar eller fastna på olika farthinder i det här ätstörda samhället. Då ska Kroppskompass finnas där och hjälpa dig tillbaka på rätt spår.

“I de vanliga klädkedjornas provrum har det odlats så mycket kroppsförakt genom människors liv att man nästan bara behöver känna doften av heltäckningsmattan och draperierna för att känna det.”

Vad har vi kvar att lära oss om kroppspositivism?

– Egentligen är det enkelt: så länge människor behandlas olika utifrån hur deras kroppar ser ut så finns det saker kvar att lära. Så länge tjocka personer diskrimineras, möter negativ särbehandling och uppmanas att avsky sig själva så finns det saker kvar att göra. Rörelsen är ny och vi har fortfarande bara tagit de första stegen mot förändring. Det stora arbetet ligger fortfarande framför oss. Jag ser till exempel fram emot att flera av de stora forskningsluckorna ska fyllas och att man faktiskt tittar på alla konsekvenser av den fettfobi och det kroppshat som är så etablerat idag.

Hur tror du att boken kommer att tas emot?

– Oj, det är så klart supersvårt att tro något alls om. Jag kan hoppas på saker och det är framför allt att många känner att det här är en bok de saknat och behöver. En bok som de får nytta av när de tar avstamp mot ett sundare och mer hälsosamt sätt att se på kroppar. Sedan kommer det naturligtvis också finnas de som kommer att placera den i den där kategorin byggd på fördomar om att kroppsaktivister vill normalisera ohälsa och annat dumt. Men okej! Då får vi ett tillfälle att reda ut några fler av de där missuppfattningarna och felaktigheterna om vad det är kroppspositivismen står för. Kan boken hjälpa till med det så är jag bara glad.

Hur önskar du att den ska användas?

– Drömmen vore att det är en bok som man återgår till många gånger om. Kanske skriver i marginalen i, stryker under och märker upp sidor som man vill kunna hitta snabbt nästa gång tankarna far iväg eller någon kommer med en kommentar som får en att tappa fotfästet. En kompass är inte ett engångsredskap. Man tittar inte en gång och sedan har koll på riktningen för resten av livet. Saker kommer att hända som gör att sikten skyms eller landskapet ser annorlunda ut. Då ska kompassen finnas där. Igen och igen.

Boken innehåller såväl bra introduktion som konkreta tips. Kan du berätta något om det?

– Absolut! Det finns till exempel tips om hur man kan förhålla sig till en sak som att prova kläder. I de vanliga klädkedjornas provrum har det odlats så mycket kroppsförakt genom människors liv att man nästan bara behöver känna doften av heltäckningsmattan och draperierna för att känna det. Men det finns andra, nya sätt att förhålla sig till plaggprovning där det är kläderna som ska passa dig och inte tvärtom. Sedan tror jag till exempel att delarna som handlar om vad man kan svara vårdpersonal som gör ogrundade antaganden om ens hälsa eller livsstil och hur man kan svara människor som uttrycker sig fettfobiskt på nätet kommer att vara till nytta för många. Det kan faktiskt hjälpa att bara se exempel på vad man kan säga i olika situationer för att den där obehagliga spärren där man bara blir ställd ska släppa.

Hur ska vi kunna ta med oss tipsen ut i vardagen? I dagens samhälle är vi alla omringade av röster som bygger på kroppsföraktet.

– Precis som i Livsviktigt jobbar jag i Kroppskompass mycket med konkreta situationer när jag skriver om ett fenomen. Du kommer att få tydliga scenarion uppmålade och det tror jag gör det enklare att också ta med sig perspektiven ut i vardagen. Som med allt hjälper det att först ha fått hjälp att gå igenom vad som kan hända, varför och hur man hanterar det. Då finns det där i hjärnan och känns bekant när situationen väl uppstår. På så sätt behöver man inte känna den där känslan av att tappa kontrollen eller inte veta vad man ska göra eller hur man ska tänka. Då är det redan bearbetat och du är bättre förberedd på att stå upp för dig själv eller säga ifrån eller problematisera det någon säger eller vad det än må vara.

Hur ser du på framtiden för kroppspositivism?

– Det är alltid dubbelt detta. Som kroppsaktivist är det en rätt tung framtidssyn. Jag vet ju om hur mycket som är kvar att göra och hur tufft arbetet är, vad det kostar. Så där är det kanske mest en bister, men bestämd, beslutsamhet. När det kommer till mig som privatperson som lever kroppspositivt är det ljusare! Jag vet ju hur mitt liv har förändrats under det här decenniet som jag levt kroppspositivt. Det är verkligen en förändring som är monumental och en resa som utan tvivel har räddat livet på mig. Så att det bara kommer att utvecklas och fördjupas ännu mer ser jag fram emot obeskrivligt mycket. Och så hoppas jag att ännu fler vill slå följa och dela den resan tillsammans med mig. Vi är många redan men det finns plats för så många fler!

Boken går snart att förhandsboka i Selmas bokshop

Läs mer om boken på förlagets hemsida

Läs mer om boken på förlagets hemsida

Läs mer