Mysiga mord till mamma
Boktips

Mysiga mord till mamma

Finns det någon bättre present till mors dag än en härlig läsupplevelse? Och finns det någon bättre läsupplevelse än charmiga och mysiga mord? De här böckerna är perfekta att fly undan vardagens alla måsten med. Ta med mamma till Vadstena, Säbyholm, Österlen eller Frankrike med de här mysiga och mordiska böckerna, utvalda av mysdeckarförfattaren Katarina Bivald.

Av: Katarina Bivald
Katarina Bivald
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 26 maj 2023

Finns det någon bättre present till mors dag än en härlig läsupplevelse? Och finns det någon bättre läsupplevelse än charmiga och mysiga mord? De här böckerna är perfekta att fly undan vardagens alla måsten med. Ta med mamma till Vadstena, Säbyholm, Österlen eller Frankrike med de här mysiga och mordiska böckerna, utvalda av mysdeckarförfattaren Katarina Bivald.

Bok 1

En dyrbar fångst av Christoffer Holst

Inbunden
Köp boken

Med mord eller utan dem så är Christoffer Holst böcker alltid härlig läsning, och den nya mysdeckarserien Morden längs kartan är inget undantag! I En dyrbar fångst möter vi för första gången de härliga systrar Louise och Lina, mot en fond av vackra Vadstena. Bäst är relationen mellan systrarna (den trettioåriga åldersskillnaden mellan dem gör bara allt intressantare) och redan från första sidorna faller jag för Louise Collins, som Christoffer Holst själv säger är baserad på Amelia Adamo. Ärligt talat har jag svårt att tänka mig en bättre amatördetektiv än Amelia!

Bok 2

Med döden som gäst av Carin Hjulström

Inbunden
Köp boken

Stjärnskådespelerskan Siri Ehrensvärd och hennes brorson Anton driver plantskola i idylliska byn Säbyholm i den här älskade mysdeckarserien av feelgoodexperten Carin Hjulström. Med döden som gäst är fjärde delen i serien, så om mamma inte har läst serien tidigare så har hon många härliga läsupplevelser framför sig! Den första delen heter Bara ett litet mord, och den och de två andra delarna finns också i pocket. Själv har jag alltid älskat att ge bort en pockethög i present – flera läsupplevelser i en och samma present – och här finns det material för en helt fantastiskt somrig bokhög till mamma.

Bok 3

Klänning för korta kvinnor av Kristina Appelqvist

Kristina Appelqvist favoritförfattare är Dorothy Sayers, skapare av legendariska Lord Peter Wimsey, och hennes favoritbok av Sayers är Kamratfesten, där Lord Peter och det Sayerska alter egot Harriet Vane utreder en serie brott i fantastisk Oxfordmiljö. Noterbart i boken – och inspirationskällan till Kristinas serie om Nina Storm – är att det inte sker ett enda mord i det. Kan man skriva en deckare utan mord? Jadå, svarar Kristina Appelqvist, och med en blandning av stor- och småstad, en härlig prästgård, och blinkningar till legendariska journalisten Barbro Alving blir det både mysig och spännande läsning!

Bok 4

Ett fynd att dö förAnders de la Motte och Måns Nilsson

Pocket
79 kr
Köp boken

Ett fynd att dö för är andra delen i Anders de la Motte och Måns Nilssons fantastiska mysdeckarserie Morden på Österlen. Högsommar på Österlen, ett omaka polispar och en extremt dödlig antikmarknad är några av ingredienserna i den här härliga mysdeckaren.

Bok 5

En sax i hjärtat av Marie Bengts

För den historieintresserade mamman finns här en härlig mysdeckare som utspelar sig i femtiotalets Småland. Det är första mötet med Hannah (med h) Lönn och hennes helt fantastiska faster, och här finner vi båda vaniljhjärtan, småländska byintriger och härlig svensk sommar! I min egen mysdeckare Morden i Great Diddling finns det för övrigt med en liten blinkning till den här boken …

Bok 6

Döden på Château des Livres av Katarina Bivald

Inbunden
Köp boken

Afternoon tea i Cornwall eller böljande vinfält i Frankrike? Följ med den svensk-engelska författaren Berit Gardner när hon löser mord medan hon borde skriva. I den första delen, Morden i Great Diddling, gästar Berit en ovanligt explosiv tebjudning, och i den andra, Döden på Chateau des Livres, är hon föreläsare på en skrivarkurs som plötsligt tar en dödlig vändning när en författarkollega mördas rakt framför ögonen på henne. Mysig och mordisk läsning utlovas, och en hel del litterära referenser. Perfekt för den bokälskande mamman!

Katarina Bivald
Katarina Bivald

Katarina Bivald fick global framgång med sin första roman, "Läsarna i Broken Wheel rekommenderar", som köptes av 29 länder, toppade New York Times bästsäljarlista och utsågs till Årets bästa debut vid den franska litteraturfestivalen Saint-Maur en Poche. Hon påbörjade sin deckarserie om författaren Berit Gardner med boken Morden i Great Diddling och följde sedan upp den med Döden på Chateau des livres.

Läs mer