9 böcker som legat på New York Times bästsäljarlista
Boktips

9 böcker som legat på New York Times bästsäljarlista

New York Times bästsäljarlista anses av många vara den mest framstående listan över de bästsäljande böckerna i USA – och ger ofta en god indikator på vilka böcker vi kommer att snacka om även här i Sverige. Vi listar nio romaner som legat på listan de senaste åren!

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Pexels
Publicerad: 12 januari 2022

New York Times bästsäljarlista anses av många vara den mest framstående listan över de bästsäljande böckerna i USA – och ger ofta en god indikator på vilka böcker vi kommer att snacka om även här i Sverige. Vi listar nio romaner som legat på listan de senaste åren!

Bok 1

Papperspalatset av Miranda Cowley Heller

Miranda Cowley Heller har jobbat med dramaserier som Sopranos och Six Feet Under, och när hon romandebuterade i USA i fjol hamnade boken på New York Times bästsäljarlista. Papperspalatset, som nu kommer på svenska, handlar om trebarnsmamman Elle Bishop. Hon är lyckligt gift, men i familjens sommarhus i Cape Cod ställs allt plötsligt på ända. För när hon de här sommardagarna återser sin barndomsvän Jonas blir det ett passionerat möte och Elle ställs inför ett livsavgörande beslut. Ska hon välja den trygga tillvaro som hon skapat med sin älskade man Peter eller det liv hon föreställde sig med ungdomskärleken Jonas? Det som skulle ha blivit om inte en tragisk händelse hade förändrat deras liv.

Bok 2

Fråga mig igen av Mary Beth Keane

Ett rörande drama om familj, trauma och kärlek. Två unga par flyttar in på samma gata i en småstad utanför New York. Lena Gleeson längtar efter vänskap, Anne Stanhope avvisar henne. Men deras barn Kate och Peter finner varandra med en vänskap och kärlek som är självklar från start. Bakom stängda dörrar står dock allt inte rätt till, och en våldsam tragedi påverkar båda familjerna under årtionden. Hur mycket kan man egentligen förlåta?

Bok 3

De fyra vindarna av Kristin Hannah

De fyra vindarna ges ut på svenska senare i sommar, men originalutgåvan har redan legat högt på bästsäljarlistan i USA. Boken utspelar sig i Texas 1934. Torka och storm plågar människor och djur och likt många andra på slättlandet tvingas Elsa Martinelli lämna sitt hem – den lilla farmen som hotas begravas i sanden. Tillsammans med sina två barn åker hon västerut, till Kalifornien, i hopp om ett bättre liv. Men resan blir längre och ankomsten svårare än vad hon kunnat ana. En berättelse om en kvinnas umbäranden, kamp och kärlek i skuggan av den naturkatastrof som drabbade nordamerikanska Mellanvästern på 1930-talet.

Bok 4

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Få kan ha missat den här dundersuccén till roman som fortfarande ligger på New York Times bästsäljarlista och röstades fram till Årets bok 2020 i Sverige. Den hypade romanen handlar om Kya Clark som lever ensam i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Bok 5

Kirke av Madeline Miller

Kirke är den första häxan i litteraturen. En kvinna med mer makt än vad samhället ansåg lämpligt. Hon var gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin. Madeline Miller lyfter ut Kirke ur Odysséen och ger henne en egen bok – som blir något så ovanligt som en kvinnlig äventyrsberättelse. Det är en kraftfull och tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet.

Bok 6

Midnattsbiblioteket av Matt Haig

När Nora Seed hamnar i Midnattsbiblioteket får hon en ny chans att göra om saker i sitt liv. Ett liv som hittills varit fyllt av besvikelser. Hon känner att hon har svikit alla i sin närhet, inklusive sig själv. Men nu ska det bli ändring på det. Med hjälp av böckerna i Midnattsbiblioteket får Nora leva om sitt liv och ta bort alla händelser hon ångrat i jakten på det perfekta livet. Men det blir inte riktigt så som hon har drömt utan Noras val försätter henne och Midnattsbiblioteket i fara.

Bok 7

Hjärtlinjer av Brit Bennett

När tvillingsystrarna Desiree och Stella Vignes är tonåringar rymmer de till New Orleans. Där inser Stella för första gången att hennes hud är så ljus att andra människor kan ta henne för vit. Så snart hon upptäckt kraften i den förklädnaden finns ingen återvändo. Tjugo år senare lär två unga kvinnor känna varandra i 80-talets Los Angeles. På ytan har de inte mycket gemensamt, men de delar samma rötter.

Bok 8

Amerikansk jord av Jeanine Cummins

En hett omdebatterad bok som mött både kritik och hyllningar i USA. Berättelsen tar sin början i Acapulco, Mexiko. Medan Lydia och hennes åttaåriga son gömmer sig i badrummet blir resten av familjen mördade i trädgården. Som hämnd för ett avslöjande reportage vill ledaren för knarkkartellen Los Jardineros utplåna inte bara Lydias journalistmake utan hela hans familj. Nyss var ledaren en omtyckt kund i hennes bokhandel. Nu är han en hänsynslös mördare som inte kommer att skona vare sig henne eller sonen. De flyr, först på måfå, sedan norrut. Mer än 200 mil om dagen måste de lägga bakom sig innan de kommer till USA. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror. Och hela tiden jagas de av Javier – den man som för inte så länge sedan var hennes vän.

Bok 9

Folk med ångest av Fredrik Backman

Svenska författaren Fredrik Backman har tagit sig in på listan med romanen Folk med ångest. Under en lägenhetsvisning låser en misslyckad bankrånare in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en höggravid kvinna, en självmordsbenägen mångmiljonär och ett kaninhuvud. När polisen till slut stormar lägenheten är bankrånaren borta. I vittnesförhören får vi höra allas version av vad som faktiskt hände.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!