7 intressanta romaner som utspelar sig under en dag
Boktips

7 intressanta romaner som utspelar sig under en dag

En berättelse som skildrar några timmar kan spänna över ett helt liv. SelmaStories har samlat några romaner som utspelar sig under ett enda dygn, och på listan hittar du både klassiker och nyutkomna romaner.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 29 juni 2022

En berättelse som skildrar några timmar kan spänna över ett helt liv. SelmaStories har samlat några romaner som utspelar sig under ett enda dygn, och på listan hittar du både klassiker och nyutkomna romaner.

Bok 1

Mrs Dalloway av Virginia Woolf

häftad
Köp boken

Virginia Woolfs tidlösa klassiker utspelar sig under ett enda dygn i London år 1923. Tidigt en sommarmorgon går Clarissa Dalloway ut för att köpa blommor. Hon är en förtjusande kvinna, fångad i ett nät av plikter. På kvällen ska hon hålla en fest för att stödja sin förträfflige man i hans politiska karriär. Allt ska bli perfekt. Huset ska fyllas med framstående gäster. Hennes ungdomskärlek Peter dyker efter många år oväntat upp vilket får henne att tänka tillbaka på sitt liv.

Översättare: Else Lundgren

Läs mer: Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker

Bok 2

Ruth & Pen av Emilie Pine

Inbunden
Köp boken

Emilie Pine, författaren till den hyllade essäsamlingen Allt jag inte kan säga, är bokaktuell i sommar. Hennes nya roman handlar om två kvinnor och kretsar kring teman som tvåsamhet, barnlöshet och psykisk ohälsa.

Ruth som genomgår en kris i sitt äktenskap. Hon och mannen Aidan är ofrivilligt barnlösa och har under flera år genomgått IVF-behandlingar. De har uthärdat bakslag i form av positiva graviditetstest och missfall och till slut har Ruth tagit beslutet att hon inte vill fortsätta behandlingarna.

Pen är 17 år och har en diagnos inom det autistiska spektrumet. Hennes största stöd är vännen Alice, som hon är hemligt förälskad i – en förälskelse som Pen bestämt sig för att samla mod för att agera på.

Översättare: Jan Hultman, Annika Hultman-Löfvendahl

Bok 3

Lördag av Ian McEwan

Ian McEwans hyllade roman Lördag utspelar sig den 15 februari 2003. När hjärnkirurgen Henry Perowne vaknar tidigt den morgonen ser han en skrämmande syn från fönstret då ett brinnande flygplan är på väg in mot London. Är det en terrorattack? Och har det att göra med det stundande Irakkriget? Det visar sig vara falskt alarm, men händelsen blir ett tecken för Henry Perowne och den här lördagen kommer att bli en mycket speciell dag i hans liv.

Översättare: Maria Ekman

Bok 4

Papperspalatset av Miranda Cowley Heller

Miranda Cowley Hellers romandebut Papperspalatset handlar om trebarnsmamman Elle Bishop och utspelar sig under ett dygn. Elle är lyckligt gift, men i familjens sommarhus i Cape Cod ställs allt plötsligt på ända. För när hon återser sin barndomsvän Jonas blir det ett passionerat möte och Elle ställs inför ett livsavgörande beslut. Ska hon välja den trygga tillvaro som hon skapat med sin älskade man Peter eller det liv hon föreställde sig med ungdomskärleken Jonas? Det som skulle ha blivit om inte en tragisk händelse hade förändrat deras liv.

Översättare: Jan Hultman och Annika H. Löfvendahl

Bok 5

Glöm det av Edward St Aubyn

Edward St Aubyn fick sitt stora genombrott med romansviten om Patrick Melrose. I böckerna som har självbiografisk grund skildras den traumatiserade Patrick från barndom till vuxenliv, från övergrepp och överdoser till överlevnad. Glöm det är den första delen och utspelar sig under en dag på den rika men dysfunktionella familjen Melroses residens i Frankrike.

Översättare: Erik Andersson

Läs mer: Edward St Aubyn: ”Jag lockas av det extrema och omöjliga”

 

 

Bok 6

Ulysses av James Joyce

Inbunden
Köp boken

”Det är boken vi alla står i tacksamhetsskuld till och som ingen av oss kan undkomma.” Oavsett om du håller med T. S. Eliots eller inte så är James Joyces Ulysses en av litteraturhistoriens verkliga klassiker, ofta utsedd till 1900-talets viktigaste roman. Den utspelar sig i Dublin under en och samma dag, den 16 juni 1904.

Översättning: Erik Andersson

Läs mer: 19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Bok 7

Mödrarnas söndag av Graham Swift

En roman för alla som älskar Downton Abbey! Graham Swifts Mödrarnas söndag utspelar sig den 30 mars 1924. Det är den dagen på året då tjänstefolket får ledigt för åka hem. Den föräldralösa Jane Fairchild åker dock inte hem utan möter istället sin älskare i granngodset som står tomt efter att bröderna dog i kriget. Det som händer sedan kommer att förändra deras liv för alltid och ge ekon ända till vår tid.

Översättare: Hans-Jacob Nilsson

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!