Tareq Taylor:
Författare

Tareq Taylor: "Jag lagar mat där det finns möjligheter"

Tv-kocken Tareq Taylor har många strängar på sin lyra. Med flera inspirerande kokböcker, succéer på tv och med vinsten i kockarnas kamp är han minst sagt högst aktuell. Vi har pratat med honom om matlagningen och den nya boken.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Peter Carlsson
Publicerad: 11 november 2021

Tv-kocken Tareq Taylor har många strängar på sin lyra. Med flera inspirerande kokböcker, succéer på tv och med vinsten i kockarnas kamp är han minst sagt högst aktuell. Vi har pratat med honom om matlagningen och den nya boken.

Med TV-programmen Nordic Cookery, Trädgårdstider, julkalendern Tusen år till julafton, lyckomaten och kockarnas kamp har Tareq Taylor satt sitt namn på kartan bland svenska folket och ute i världen. Framgångarna i TV grundar sig i hans stora och genuina matintresse, som genomsyrar allt han gör. Redan som liten fick Tareq experimentera hemma i köket och i sitt sommarprat berättar han om sin första sockerkaka, som han bakade redan som femåring.

Tareq lagar mat med influenser från hela världen, men hans matlagning har oftast inslag från Mellanöstern. Seif Daoudi, Tareqs pappa, har sina rötter i Jerusalem och hans morfar var från Storbritannien, vilket förklarar Tareqs breda utbud på recept från flera olika matkulturer. Nu i november gav han ut sin nya kokbok Middag i en gryta som han arbetat med under nästan ett år.

Inspirationen till de nya recepten har han fått genom att blicka tillbaka på resor och idéer i samtal med kollegor och vänner i branschen som blickat tillbaka på sina egna favoriter. Han förklarar att det är tacksamt att kunna prata med andra om vad de upplevt.

— Om någon varit i Grekland och ätit en Stifado så kan man börja snurra lite på det och ta med det. En sådan bok växer ofta fram i samtal med andra, förklarar Tareq Taylor.

Foto: Peter Carlsson

Foto: Peter Carlsson

Att ge ut en kokbok är inget man gör i en handvändning. Det krävs arbete och ett gediget intresse för att fånga läsaren. Tareq Taylor har gett ut flera kokböcker genom åren som fått fina recensioner.

Vad är viktigast för dig när du ger ut en kokbok?

— Att den är användarvänlig och inspirerande. Det är superviktigt. Jag tycker fortfarande att en av de bästa kokböckerna jag har haft är Vår kokbok. Recepten ska vara pedagogiska, välfungerande, tydliga och kännas överkomliga. Sen behöver den naturligtvis vara vacker för att den ska vara inspirerande.

I många av Tareqs TV-program är han på resande fot och upptäcker nya platser. Han gav sig ut på en personlig matresa till Jerusalem med sin pappa och bror och har rest runt i alla de nordiska länderna och lagat älg med hjortron vid Höga Kusten. Som tittare får man en lektion i både matlagning och natur.

Var lagar du helst mat någonstans?

— Jag gillar väldigt mycket att laga mat ute i naturen. Det har jag alltid tyckt är härligt. Jag lagar mat där det finns möjligheter, haha! Så länge det finns en spis är jag lycklig.

Tareq lagar mat i sällskap med sin pappa Seif och brodern Zafer. Foto: Peter Carlsson

Tareq lagar mat i sällskap med sin pappa Seif och brodern Zafer. Foto: Peter Carlsson

“Min morfar satte kockyrket på kartan.”

I boken Tareq Taylors matresa får vi passera genom olika städer där han möter sin släkt och andra människor på restauranger och bagerier. Tareq har även skrivit kokböcker ihop med andra matkunniga där de slagit ihop sina kunskapsområden, som till exempel i boken Det goda livet.

Berätta om en kock som betytt mycket för dig?

— Det är svårt att nämna en. Jag har haft många bra kollegor som jag arbetat med. En som har inspirerat mig i Sverige är Tina Nordström. Men den första TV-kocken jag verkligen fastnade för var Keith Floyd. Han lyfte matlagningen till att bli underhållning på ett sätt som var helt annorlunda från allt jag sett tidigare.

— Jamie Oliver tycker jag också gör matlagningen mer greppbar och att den känns nära medan maten blir till. Och min morfar satte verkligen kockyrket på kartan. Utan honom hade jag kanske inte varit kock idag. Matlagningsmässigt har både mamma och pappa varit väldigt närvarande och superduktiga. Pappa är fantastisk på det arabiska.

Tareq på matmarknad i Jerusalem. Foto: Peter Carlsson

Tareq på matmarknad i Jerusalem. Foto: Peter Carlsson

Nästan allt Tareq Taylor gör har med mat att göra, även om han inte alltid står i köket. Om han inte håller i föreläsningar eller är på inspelning för ett nytt matprogram skriver han kokböcker. I nya kokboken hittar vi förutom grytor härliga recept på bland annat risotto, soppor och härliga efterrätter.

Vad lagar du helst en mörk höstdag?

— Det ska vara någonting som känns och smakar varmt. Det skulle vara toppen med Coq au vin eller en Boeuf bourguignon. Varm och mysig mat.

Vad ska du baka i advent?

— Jag vill baka lussebullar, det tycker jag är skitkul! Jag kommer förhoppningsvis också göra ett riktigt pepparkakshus och en Christmas pudding.

Middag i en gryta

Middag i en gryta

Tareq Taylor
Inbunden
Köp boken

Tareq Taylor

 • Bor:

  I Malmö.

 • Gör:

  Kock, krögare och kokboksförfattare. Driver restaurangerna Kockeriet och Paul Taylor lanthandel.

 • Aktuell med:

  Kokboken Middag i en gryta och medverkar i tv-programmet Bäst i köket på SVT.

 • Läste senast:

  Björn Natthiko Lindeblads bok Jag kan ha fel. Den tyckte jag väldigt mycket om.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.