En plats för bokälskare
Världen är full av orättvisor som på olika sätt påverkar våra liv och vår vardag. Från sexistisk snöröjning i Värmland till att ta sig in i vita rum – vi listar fem ögonöppnande böcker.
USA är ett land som är lika stort som mångfacetterat – ändå är det berättelser om medelklass och storstäder som länge har präglat mycket av den amerikanska litteraturen. Vi listar fem romaner som tar oss till de amerikanska småstäderna, landsbygden och sammanhang där fattigdom och rasism är en stor del av vardagen.
Minoo Shams och Suad Ali är två av höstens debutanter vars romaner på olika sätt handlar om att komma ny till Sverige. Här har vi listat några fler barn-, ungdoms- och vuxenböcker som kretsar kring identitet, tillhörighet och att hitta sin plats i världen.
Vad som började i Minnesota, USA tog sig till fler städer och länder och runt om i världen demonstrerade människor i år mot polisens dödliga våld mot svarta. En del i kampen mot rasism och förtryck är att ta del av svartas historia och berättelser, här tipsar vi om om 15 böcker som fördjupar kunskap och breddar perspektiv.
Candice Carty-Williams är inte intresserad av att skriva om trevliga och rara kvinnor. Hennes hypade debutroman Queenie är en lika delar rolig som vass berättelse om en ung kvinnas något kaotiska liv. Snart kommer den brittiska författaren till Stockholm för att delta på Årets Selma.
Det kan handla om orättvisor, våld, diskriminering och sorg. En del böcker slår som ett knytnävsslag i magen — och stannar kvar länge hos läsaren.
Åsne Seierstads
Elnaz Baghlanian
Albert Bonnier
Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies