6 riktigt bra böcker från Ångermanland
Deckare

6 riktigt bra böcker från Ångermanland

Det finns många fängslande berättelser som utspelar sig i det norrländska skogslandskapet. Här listar vi sex riktigt bra böcker från Ångermanland.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Unsplash
Publicerad: 21 mars 2023

Det finns många fängslande berättelser som utspelar sig i det norrländska skogslandskapet. Här listar vi sex riktigt bra böcker från Ångermanland.

Bok 1

Av skam av Lina Areklew

Inbunden
Köp boken

Av skam är en nervkittlande och känsloladdad spänningsroman där vi åter får möta utredaren Sofia Hjortén och den avhoppade polisaspiranten Fredrik Fröding.

Sofia Hjortén tvingas avbryta sin föräldraledighet och återgå i tjänst efter två geocachare hittar kroppsdelar i en nedlagd malmgruva. Nästan omgående inkommer ett tips om att kvarlevorna kan tillhöra en kvinna som försvann 1959. En utredning drar igång och snart inträffar ett nytt mord. Samtidigt som Sofia kämpar med att balansera sin roll som mamma med karriären, är hennes förhållande med Fredrik mer komplicerad än någonsin.

Bok 2

Syndabarn av Ulrika Rolfsdotter

Uppföljaren till Ulrika Rolfsdotters kritikerhyllade spänningsroman Rovhjärta. Mot slutet av sommaren hittas tre tonårsflickor vid den mytomspunna Bålsjöns strand. Två är döda, en är svårt skadad. Flickornas familjer har en koppling till socialtjänsten och socionomen Annie Ljung blir indragen i utredningen. Hon jobbar tillsammans med Sara Emilsson, brottsutredare vid Kramforspolisen, för att ta reda på vem eller vilka som är skyldiga till det brutala dådet.

Bok 3

Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind

En sensommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period som tagit Jacke tillbaka till barndomen och Veronica längre än så. Hennes farmors berättelser ska göra att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen.

Vägen mot Bålberget spänner en båge över tiden. Det är en roman om fyra människor – fyra öden – en bygd. Vad innebär det att vara förälder och att vara barn? Vad betyder historia och släktskap? Är historien ens värd att bevaras? Therése Söderlind har skrivit ett drama som handlar om ursprung men också om att vara fångad i sin tid.

Bok 4

Att föda ett barn av Kristina Sandberg

Den där gäddan på den blanka diskbänken. Vad ska Maj göra med den? Det är hennes tjugoförsta födelsedag. Året är 1938 och hon är nygift. Och gravid. Hur hamnade hon i det här?
Att föda ett barn är del ett i Kristina Sandbergs hyllade romansvit om en hemmafrus liv och utblick i Örnsköldsvik. Och om klass, moderskap och alkoholism.

Bok 5

Rotvälta av Tove Alsterdal

Olof var 14 år gammal när han erkände mordet på tonårsflickan Lina Stavred. 23 år senare återvänder han till sitt barndomshem i Ångermanland och hittar sin pappa död i duschen, mördad med en jaktkniv. Polisen Eira Sjödin har just återvänt till uppväxtens Kramfors, för att finnas till hands för sin mamma. Hon får uppdraget att undersöka mordet på Olofs far, ett undersökande som tar henne allt nämre sitt eget liv.

Hyllade spänningsförfattaren Tove Alsterdals Rotvälta är den första boken i en ny serie som utspelar sig i Ådalen, i det norrländska skogslandet vid Ångermanälvens strand.

Läs mer: Norrländsk noir – 10 boktips för suggestiv läsning

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!