9 böcker att ge till studenten
9 böcker att ge till studenten
Böckerna

9 böcker att ge till studenten

Av: Caroline Geijer
Publicerad: 29 maj 2017

Studenttider! Kan innebära presentpanik. Här är nio böcker som passar att ge till dem som ska flyga ut i livet.

Till sökaren
Plocka din dag av Horatius
Carpe diem! Vad många inte vet är att den romerske diktaren Horatius är källan till många vanliga uttryck och i denna svenska nyöversättning för 2000-talet finns hans mest kända dikter (oden). Från sin lantegendom utanför Rom reflekterar han över hur man bör leva sitt liv och hur man ska förhålla sig till döden. Horatius påpekar bara sådant som vi vet eller borde veta, men han gör det bra! Odena flödar av kvicka infall och kloka tankar.

 

Till alla slackers
96 romaner till dig som fortfarande har bråttom av Henrik Lange
Finns det en klassiker eller två som missades i plugget? I den här serieromanen sammanfattas 95 av världshistoriens största litterära verk på ett genialt sätt – på en seriestripsida var bestående av fyra rutor. Den nyfikna får alltså snabbversioner av klassiker som Dracula, Liftarens guide till galaxen, American Psycho, Stad av glas, Jurtjyrkogården, En komikers uppväxt, Låt den rätte kom in och Grottbjörnens folk. Less is more!

 

Till A-studenten
Duktiga flickors revansch av Birgitta Ohlsson
”Prestationsprinsessor” och ”duktiga flickor”. Samhällets syn på högpresterande kvinnor har varit lite blandad de senaste åren. Kvinnor bör sänka kraven på sig själva för annars kan vi drabbas av psykisk ohälsa menar vissa röster – men här får den duktiga pepp! Flit, strävsamhet och höga förväntningar är det säkraste sättet att skapa en klassresa, menar politikern Birgitta Ohlsson, som med utgångspunkt i sitt eget liv visar att duktighet är en flickas bästa vän.

 

Till oneliner-mästaren
Stora citatboken av Gösta Åberg
Sex tusen visdomsord från alla världens hörn – vad mer kan en ung människa behöva? Ett litet smakprov:

La Rochefoucauld: ”Alla klagar på sitt dåliga minne men ingen på sitt dåliga förstånd.”
Oscar Wilde: ”När folk håller med mig får jag alltid en känsla av att jag måste ha fel.”
Helen Rowland: ”När en man gör en kvinna till sin hustru är det den största komplimang han kan ge henne – och i regel den sista.”

Bra är att varje författare förses med en liten personnotis, så att du lätt kan minnas vem den där La Rochefoucauld var. En riktig klokbok att läsa livet ut!

 

För glada dagar
En doft av champagne av Richard Juhlin
Till (den alkoholfria) flaskan kan man ge den här eminenta boken om världens mest kända dryck. Champagneexperten Richard Juhlin har gjort den mest omfattande genomgången av distriktet Champagne någonsin och 8 000 champagner – och producenterna bakom dem – är provade och betygsatta. Boken går dessutom igenom alla årgångar från 1800-talet fram till idag samt presenterar topplistor inom olika kategorier. Du får också tips på mat och annat som passar till!

 

Till köksrookien
Bonniers stora bakbok av Cecilia Lundin & Ulla Karlström
Kanske har de nybakade studenterna aldrig bakat en enda riktig bulle – men med tiden kan Sveriges största standardverk inom bakning komma väl till pass. I nyutgåvan av Bonniers stora bakbok samlas de bästa och mest populära recepten ur tidningen Allt om Mat, det är här du hittar själva kärnrecepten på bakvärldens klassiker som schackrutor, tekakor och wienerbröd, men också på nya favoriter som macarons, cake pops och cronuts. Eller varför inte bara bästa knäckebrödet? Skapa en blivande bröd-nörd.

 

Till den stora drömmaren
Elon Musk – Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid av Ashlee Vance
Vet du inte vem han är? Det gör garanterat din student. Han har jämförts med såväl Thomas Edison som Steve Jobs. Men Elon Musks mål saknar motstycke: han vill att människor ska kunna leva på planeten Mars. Än så länge står företagsledaren och miljardären Musk står bakom Tesla Motors, SpaceX, PayPal och SolarCity, företag som har sänt chockvågor genom affärs- och industrivärlden. I den här undersökande boken skriver teknikjournalisten Ashlee Vance om Elon Musks dramatiska liv – och har du en person som behöver flyga högt där hemma kan den här berättelsen inspirera.

 

Till en blivande Stockholmare
Stanna av Flora Wiström
Kanske firar du någon som ska flytta till Stockholm efter studenten för att plugga eller jobba? Här är romanen om att vara ung i Stockholm just nu, 2017. Det är vinter när Ester ser honom för första gången. Han väljer en bok om Frida Kahlo och betalar utan att se henne i ögonen. Ester vågar inte fråga om hans nummer. Det är tur att Ester har bästa kompisen Hanin som tränger sig före i kön till klubbarna, klottrar ”onanera mera” på husväggarna och trycker på skicka när Ester tvekar. Så en dag träffar hon Eli med den mörka rösten och händerna som är fläckade av målarfärg… Varsågoda, smak av en stad med en ung människas känsloutmaningar som krydda.

 

Till den kloka
Ibland mår jag inte så bra av Therese Lindgren
Livet, livet. Att ge den här boken till en nybakad student är vågat, men kan hjälpa mycket. På ett ärligt, personligt och humoristiskt sätt berättar youtube-stjärnan Therése Lindgren om sin egen psykiska ohälsa och vill få andra att förstå att det här är vanligt och drabbar de flesta någon gång i livet. Du får tips på hur du andas dig ur en panikattack, hur du kan prata om ditt tillstånd med vänner och familj eller bara ta dig upp ur sängen på morgonen. En slags första hjälpen-present som kan bli räddningen när man minst anar.

av Caroline Geijer och Jessica Wiking Holm

En sida till? Fortsätt läs!

Crazy rich i Asien är en en galen roadtrip genom Singapores rikaste elit