Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i juni
Boktips

Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i juni

Varje månad bjuder SelmaStories-redaktionen på sina boktips – och vi blandar gärna nyutgivna och äldre böcker. Det här läser och lyssnar vi på i juni 2021!

Av: SelmaStories
Publicerad: 20 maj 2021

Varje månad bjuder SelmaStories-redaktionen på sina boktips – och vi blandar gärna nyutgivna och äldre böcker. Det här läser och lyssnar vi på i juni 2021!

Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:

Jag läser De sanningar som förenar oss av Kamala Harris och lyssnar på Ingen kommer att tro dig av Anna Kölén.

Bok 1

"De sanningar som förenar oss" av Kamala Harris

Kamala Harris bok blev genast en bestseller och nu kommer biografin av USA:s vicepresident på svenska. Boken handlar om de stora utmaningar vi tillsammans står inför, och Kamala Harris delar här med sig av insikter och kunskaper hon tillskansat sig under sin karriär och från personer vars gärningar inspirerat henne. De sanningar som förenar oss ger en vision av delad kamp, gemensamma värderingar och mål när vi idag tar oss an nutidens stora uppgifter.

Bok 2

"Ingen kommer att tro dig" av Anna Kölén

I Anna Köléns debut till samtidsroman får vi läsa om Daphne. Hon jobbar som bartender, pluggar litteraturvetenskap och har lovat att aldrig mer dejta. Men så möter hon Leo, den stora kärleken. Han blir en inträdesbiljett till den litterära världen och de gifter sig snabbt. Från barndomens småstad bär hon med sig känslan av att inte höra till, av att inte bli trodd. Men när metoo blir ett faktum inser hon att hon en gång för alla måste våga möta det hon så gärna vill stänga dörren om.

Linnea Ivarés, redaktör:

Jag läser Till sista andetaget av Anne Swärd och lyssnar på Senare av Stephen King.

Bok 1

"Till sista andetaget" av Anne Swärd

Till sista andetaget gavs ut 2010 och nu kommer författaren och akademiledamoten Anne Swärds roman i pocket. Det handlar om Lo som under 70-talet växer upp som ensamt barn i en märkligt stor familj i ett litet sydsvenskt samhälle. Mellan Lo och den äldre grannpojken Lukas växer en stark och hemlig gemenskap. Han är stukad av livet. Hon har någonting som han vill ha. Det brinner i byn när de möts och när de skils åt. För Lukas ska hon komma att lämna, liksom Yoel och alla de andra männen hon möter och följer ett slag ute i världen. I Stockholm, Krakow, Budapest, New York.

Stephen Kings nya roman utspelar sig i bokbranschen och ryktas vara en av hans bästa böcker på länge. Det handlar om Jamie Conklin, sonen till en ensamstående, hårt arbetande mor. Han vill bara ha en vanlig och normal barndom. Men Jamie är inte ett vanligt barn – han ser vad ingen annan kan se och vet saker som ingen annan kan veta. Och priset han får betala för att hjälpa polisen jaga en mördare från andra sidan graven är högre än han någonsin kunnat föreställa sig.

Linda Fritiofsson, redaktör:

Jag läser Hummerns sköld av Caroline Albertine Minor och lyssnar på Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman.

Bok 1

"Hummerns sköld" av Caroline Albertine Minor

Caroline Albertine Minor hör till de just nu mest hyllade danska författarna. Hennes tredje roman Hummerns sköld är en berättelse om brustna relationer och om relationer som överträffar förväntningarna. De tre syskonen Gabel lever helt olika liv: Ea har flyttat till San Francisco, där hon bor med fotografen Hector och hans dotter, Sidsel är ensamstående mamma och arbetar som konservator på Glyptoteket i Köpenhamn, medan deras envise lillebror Niels arbetar som affischuppsättare och står utan permanent bostad. Med åren har skillnaderna blivit till avstånd men nu har ett dilemma uppstått som behöver lösas på en gång. Under fem dagar måste de närma sig varandra och sin gemensamma historia.

Bok 2

"Grand final i skojarbranschen" av Kerstin Ekman

Kerstin Ekmans roman Grand final i skojarbranschen kom för tio år sedan och handlar Lillemor Troj, en välkänd författare som en dag läser manuset till en roman om sitt eget liv. Det får marken att skaka under hennes fötter. Boken är skriven av en kvinna hon känner väl och som vill bli erkänd som författare. De har aldrig blivit vänner men i årtionden varit djupt beroende av varandra. Nu hotar den andra kvinnan att förgöra den intagande och kloka persona som läsarna tror är Lillemor Troj.

Mattias Timander, praktikant:

Jag läser Glaskupan av Sylvia Plath och lyssnar på Eufori av Elin Cullhed.

Bok 1

"Glaskupan" av Sylvia Plath

”Det var en besynnerlig, kvav sommar, den sommaren de skickade makarna Rosenberg till elektriska stolen, och jag visste inte vad jag gjorde i New York”. Så lyder den första meningen i Sylvia Plaths klassiker Glaskupan från 1963. Romanen gavs ut på svenska 1973 och skildrar en ung kvinnans tilltagande psykiska sjukdom. Den handlar om Esther Greenwood som vinner en uppsatstävling där priset är en resa till New York och en månads jobb på en damtidning i staden. Det blir en både omvälvande och avskräckande tid, och hemkomsten till Boston blir en chock. Hon får veta att hon inte kommit in på en författarkurs hon sökt och efter ett självmordsförsök hamnar hon på mentalsjukhus.

Elin Cullheds roman om den mytomspunna författarinnan Sylvia Plaths sista år i livet fick ett fint mottagande när den kom tidigare i vår. I boken som kretsar kring moderskap och skrivande ryms Sylvias kärlek till barnen, hennes längtan efter att få skriva och frustration över maken Ted Hughes ovilja att dela ansvaret. Hennes författarskap får alltid stå tillbaka för hans, men hennes inre monolog visar en konstnär av ovanlig kaliber.

Elsa Sjögren, redaktör:

Jag läser Vi röstar om vi saknar mamma av Nina Pascoal och lyssnar på Hägring 38 av Kjell Westö.

Bok 1

"Vi röstar om vi saknar mamma" av Nina Pascoal

Bibliotekarien Nina Pascoals debutroman kretsar kring tre systrar, en fladdrig mamma och en charterö fylld av förväntningar. På dagen solkräm och sand och på kvällen, när lamporna tänds längs bargatan, kan nästan vad som helst hända: kärlek, hångel, sex – och att någons hemliga önskan blir sann. Den att en mamma ska försvinna. Boken är berättad ur tolvåriga mellansystern Kornelias perspektiv. Hon som ser allt men inte syns själv och vars ansvar till slut blir övermäktigt.

Bok 2

"Hägring 38" av Kjell Westö

Kjell Westös Hägring 28 utspelar sig under åtta månader i Helsingfors. Året är 1938 och romanen kretsar kring advokaten Claes Thune, hans sekreterare och några herrar som möts i diskussionsklubben Onsdagsklubben. Adolf Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran, inte minst i klubben, och året innan andra världskriget utbrott knakar deras vänskap alltmer i fogarna. Hägring 38 skildrar ett kritisk ögonblick i Finlands historia och har tilldelats flera priser – bland annat Nordiska rådets litteraturpris.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!